Servicepunt Duurzame Daken

Wij helpen je bij het verduurzamen van jouw dak!

Servicepunt Duurzame Daken

Een groot deel van de daken in de provincie Utrecht is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven! Een duurzaam dak heeft veel voordelen, zoals het opvangen van regenwater, het koelen van de woning en het dak gaat langer mee. Dit Servicepunt Duurzame Daken helpt woningeigenaren, bedrijven, VVE’s, organisaties en gemeenten met het verduurzamen van diens daken. Neem een kijkje en ga aan de slag.

Op deze pagina vind je informatie over:

Ik woon in gemeente Utrecht  Ik woon in gemeente Zeist

 

De voordelen van een duurzaam dak

In de provincie Utrecht hebben we 56 km2 plat dak, en nog een heel groot oppervlak schuine daken. Die daken kunnen we duurzaam benutten. Dat betekent gebruiken voor opwek duurzame energie en energiebesparing (zonnepanelen, kleine windturbines en natuurlijk ook isolatie), voor biodiversiteit (groendak), voor waterberging en verkoeling. Op grotere (sterkere) daken kun je ook daktuinen, dakterrassen en moestuinen aanleggen.

Wij zetten in op functiecombinaties op het dak. Zo kunnen zonnepanelen heel goed geïntegreerd worden met (biodivers) groen. En kan er onder zo’n dak water opgevangen worden.

De voordelen zijn legio:

  • Meer biodiversiteit
  • Opvangen en vasthouden regenwater
  • Extra rendement zonnepanelen
  • Verlaging hittestress
  • Gezonde leefomgeving
  • Meer woongenot
  • Waardevermeerdering woning
  • Verdubbeling levensduur dak(bedekking)
  • Absorptie geluid

Zie voor onderbouwing hiervan de facts and values van het Nationaal Dakenplan.

Duurzame daken-inkoopactie voor inwoners van gemeente Utrecht

Woon je in gemeente Utrecht dan kan je nu meedoen met een collectieve inkoopactie voor duurzame groendaken. We werken hiervoor samen met drie duurzame leveranciers en de gemeente Utrecht. Dankzij een subsidie en het collectief inkopen heb je al een duurzaam groendak vanaf € 25,-/m2!

 

De Duurzame Daken-wijzer  

Zie hieronder een beslisboom die je alvast op weg helpt bij je oriëntatie wat er op je dak kan. We hebben deze zo simpel mogelijk proberen te houden. Terwijl er zoveel te vertellen valt. Lees daarom als je je verder verdiept vooral óók de veelgestelde vragen (én antwoorden) erop na. Dit is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Bekijk ook de handige infographic.

Wat kan er op het dak?

Op de daken kunnen uiteraard zonnepanelen, goed idee met de oplopende energierekeningen! Maar wist je dat zonnepanelen heel goed op een ondergrond van (biodivers) groen kunnen? Jouw dak gaat langer mee en de panelen leveren op zomerse dagen meer op doordat ze koeler blijven. Je kunt ook kiezen voor het vasthouden van regenwater op de daken. Hoe dikker de voedingslaag voor de plantjes, hoe beter voor de biodiversiteit en hoe meer water er beschikbaar blijft voor de planten en verkoeling van de omgeving. Op grote daken, die sterk genoeg zijn, kun je zelfs computer gestuurde waterberging aanleggen. Of meer leefruimte creëren: dakterrassen, sportvelden, moestuinen, verzin het! Uiteraard kun je verschillende functies ook goed combineren.

 

Kennisdocumenten Nationaal Dakenplan

De NMU is betrokken bij het Nationaal Dakenplan (NDP). Hierin werken meer dan 50 publieke en private partijen, branche-organisaties en maatschappelijke organisaties samen om te komen tot meer multifunctioneel dakgebruik. Het Nationaal Dakenplan publiceerde een aantal handige kennisdocumenten, waaronder:

Ook zijn de iconen van het Nationaal Dakenplan door iedereen te gebruiken.

‎ ‎

Check je eigen dak

Neem een kijkje op deze kaart en zie direct waar jouw dak voor geschikt is. Energie-opwekking, biodiversiteit, waterberging, een moestuin of rooftopbar? Of juist een combinatie hiervan? De Duurzame Daken Kansenkaart is ontwikkeld door provincie Utrecht.

Bekijk de flyer hier of check in een paar muisklikken jouw dak via onderstaande button. 

Check je dak

Interessante artikelen:

Interview met projectleider Ieke Benschop (Bouwwereld)

 

Dit servicepunt wordt mogelijk gemaakt door de Provincie UtrechtNetwerk Water en Klimaat, gemeente Stichtse Vecht en gemeente Zeist. Woon je in gemeente Utrecht of gemeente Zeist, ga dan naar: Servicepunt Duurzame Daken gemeente Utrecht of Servicepunt Duurzame Daken gemeente Zeist.

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving

06 16 878 023 E-mail LinkedIn