Servicepunt Duurzame Daken

Wij helpen je bij het verduurzamen van jouw dak!

Servicepunt Duurzame Daken

Een groot deel van de daken in de provincie Utrecht is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven! Dit Servicepunt Duurzame Daken helpt woningeigenaren, bedrijven, VVE’s, organisaties en gemeenten met het verduurzamen van diens daken. Neem een kijkje en ga aan de slag.  

Op deze pagina vind je informatie over:

Ik woon in gemeente Utrecht  Ik woon in gemeente Zeist

 

De Duurzame Daken-wijzer  

Zie hieronder een beslisboom die je alvast op weg helpt bij je oriëntatie wat er op je dak kan. We hebben deze zo simpel mogelijk proberen te houden. Terwijl er zoveel te vertellen valt. Lees daarom als je je verder verdiept vooral óók de veelgestelde vragen (én antwoorden) erop na. Dit is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan.

Check of jouw dak geschikt is

Neem een kijkje op deze kaart en zie direct waar jouw dak voor geschikt is. Energie-opwekking, biodiversiteit, waterberging, een moestuin of rooftopbar? Of juist een combinatie hiervan? De Duurzame Daken Kansenkaart is ontwikkeld door provincie Utrecht.

Bekijk de flyer hier of check in een paar muisklikken jouw dak via onderstaande button. 

Check je dak

Wat kan er op het dak?

Op de daken kunnen uiteraard zonnepanelen, goed idee met de oplopende energierekeningen! Maar wist je dat zonnepanelen heel goed op een ondergrond van (biodivers) groen kunnen? Jouw dak gaat langer mee en de panelen leveren op zomerse dagen meer op doordat ze koeler blijven. Je kunt ook kiezen voor het vasthouden van regenwater op de daken. Hoe dikker de voedingslaag voor de plantjes, hoe beter voor de biodiversiteit en hoe meer water er beschikbaar blijft voor de planten en verkoeling van de omgeving. Op grote daken, die sterk genoeg zijn, kun je zelfs computer gestuurde waterberging aanleggen. Of meer leefruimte creëren: dakterrassen, sportvelden, moestuinen, verzin het! Uiteraard kun je verschillende functies ook goed combineren.

 

Schooldak van de toekomst gezocht!

IVN Natuureducatie, stichting Schooldakrevolutie en Rooftop Revolution zijn op zoek naar een basisschool die als pilot wil meedoen aan het project ‘Schooldak van de Toekomst’. De pilotschool wordt van voorbereiding tot uitvoering ondersteund om een multifunctioneel dak aan te leggen; een dak met waardevolle toevoegingen zoals waterberging, zonnepanelen en een natuurrijke leeromgeving.

 

‎ ‎

Actueel en trainingen

Interessante artikelen:

Interview met projectleider Ieke Benschop (Bouwwereld)

 

Dit servicepunt wordt mogelijk gemaakt door de Provincie UtrechtNetwerk Water en Klimaat, gemeente Stichtse Vecht en gemeente Zeist. Woon je in gemeente Utrecht of gemeente Zeist, ga dan naar: Servicepunt Duurzame Daken gemeente Utrecht of Servicepunt Duurzame Daken gemeente Zeist.

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op!