Duurzame Daken | voor beleidsmedewerkers gemeenten

Duurzame Daken | voor beleidsmedewerkers gemeenten

Wat: Kennis, voorbeelden en inspiratie over duurzame daken-beleid
Waar: Hof van Cartesius (Dakzaal) Vlampijpstraat 94, 3534 AR Utrecht
Wanneer: Dinsdag 12 maart, 13.45 – 17.15 met aansluitend een borrel
Wie: Voor beleidsmedewerkers gemeenten (provincie, waterschappen)

Aanmelden voor de bijeenkomst

 

 

In het dichtbevolkte Nederland, en met name in de randstad, kunnen we het ons niet permitteren het daklandschap niet te benutten. Energieproductie, wateropvang, natuur of extra sociale ruimte. Het kan allemaal op het dak. 

Om als gemeente te komen tot een aanpak waarin daken multifunctioneel worden gebruikt, is het nodig dat verschillende afdelingen binnen de gemeente de handen ineen slaan. Zoals afdelingen water, klimaatadaptatie, riolering, ruimte, energie en eigen vastgoed. 

Ben je werkzaam bij een gemeente, op een van deze domeinen, en wil je hier meer over horen? Kom dan naar onze bijeenkomst. We presenteren kennis, goede voorbeelden en bieden inspiratie met betrekking tot beleid en aanpak duurzame daken.  

 

Programma 12 maart 2024 – Duurzame Daken

Middagvoorzitter: Josja Veraart, directeur Natuur en Milieufederatie Utrecht 

13.45 uur Inloop met koffie en thee
14.00 uur WelkomAnouk Teuns, Manager Gezond Leefklimaat gemeente Utrecht
14.10 uur Icebreaker ‘Verbinding mens en natuur’Joëlle Baijer

14.25 uur Presentatie ‘Facts & Values Multifunctionele daken’Ieke Benschop, NMU, NDP
In 2023 publiceerde het Nationaal Dakenplan de ‘Facts & Values Multifunctionele Daken’. Hierin staat beschreven welke voordelen er zijn, en ook welke fabels er bestaan over (verschillende soorten) duurzame daken. 

14.40 uur Dakbeleid Eveline Bronsdijk, gemeente Rotterdam, NDP
NDP heeft met gemeenten Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Rotterdam gezamenlijk de Factsheet Dakbeleid opgesteld. Doel hiervan is om andere overheden te inspireren om dakbeleid binnen de organisatie te laten landen én maatschappelijke meerwaarde te creëren met stimulerend beleid.  

14.55 uur Programma Daken Den HaagAnouk Montagne, programmamanager Den Haag
In gemeente Den Haag is 17 vierkante kilometer dak. Dat is ruim 17 keer het Zuiderpark. Een zee van ruimte dus die je voor van alles kunt gebruiken: zonnepanelen, natuur en recreatie. Zelfs voor schuine en minder sterke daken zijn er oplossingen. Hoe pakt de gemeente Den Haag dit integraal aan?  

15.05 uur Vierkleuren Dak gemeente Zoetermeer Jeroen Scholten (trekker Zoetermeerse Dakenteam), Jasper van Lammeren (LG Architecten)
Met een heus dakenteam werkt de gemeente Zoetermeer aan het activeren van de vele nog braakliggende platte daken in de stad. De basis van hun aanpak vormt het in 2022 op het Stadhuis geopende ‘multifunctionele’ Vierkleuren Dak. Door zoveel mogelijk eigenaren en ontwikkelaars mee dit dak op te nemen, stimuleert zij hen om in de daken te gaan investeren. Want bij de daken geldt: zien is geloven! 

15.20 uur PAUZE – Kijkje op het dak! 

15.50 uur Duurzame Kansen Kaart & provinciale subsidieDieke Verkruijssen, Prov Utrecht
De provincie Utrecht liet de Duurzame Daken Kansenkaart ontwikkelen. Deze tool geeft een indicatie van waar daken voor geschikt zijn. Energie-opwekking, biodiversiteit, waterberging, een moestuin of rooftopbar? Of juist een combinatie hiervan? Provincie Utrecht werkt aan verlenging subsidieregeling (start wrsl april dit jaar). 

16.00 uur 5 pitches van aanbiedende partijenZinco – REGENERGIE (Michiel van de Bunt), SolarSedum – combi groen en zonnepanelen (Job Zaal),  Babylon Daken – biobased opbouw dak (Eduard Beekhuizen), Dakbloemenweide – biodivers en inheems groen (Marina Bosman / Joost Vlot) en ROEF – renovatie hellende daken (Janneke de Cort) 

16.30 uur Interactief deel – Wat heb je nodig om aan de slag te gaan met duurzame daken?
17.00 uur Opening dakSusanne Schilderman, wethouder Circulaire Economie 
17.15 uur Borrel
17.45 uur Einde

 

Aanmelden voor de bijeenkomst

 

Samen voor duurzame daken!

De bijeenkomst Duurzame Daken wordt georganiseerd door Gemeente Utrecht, Nationaal Dakenplan, Water & Klimaat en de Natuur en Milieufederatie Utrecht.

Meer weten? Neem contact op met Ieke!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving