Arthur Lippus, Utrecht

Arthur Lippus, Molenbeekstraat, Dichterswijk, Utrecht

Hoe ziet je groene dak eruit?

“Nou, het is eigenlijk niet alleen mijn dak, maar ik heb samen met twee buren al onze buren uitgenodigd mee te doen met het vergroenen van onze bergingen. Van de 70 huishoudens in ons complex doen er zo’n 60 mee! De oppervlakte van alle bergingen samen is zo’n 750 m2, en sommigen hebben daarnaast hun uitbouwen voorzien van groen.  Ze zijn nu dus voorzien van een frisse laag sedum. En meteen meer vogels in de tuin! Dat was tijdens het corona-thuiswerken meteen 2x keer leuker uit het raam staren.”

Waarom wilde je een groen dak?

“Ik raakte geïnspireerd door een item op Nieuwsuur, over een project in Hoograven, hier om de hoek in Utrecht. Daar had een bewoonster de buurt meegekregen om samen groene daken in te kopen en aan te leggen. Uitkijken op groen is zoveel leuker dan op zwart. Daarbij draag ik graag bij aan meer biodiversiteit en verkoeling van de stad. Ik ben dagelijks bezig met duurzaamheid, zie ook het door mij genomen initiatief ANNE; Alle Nederlanders Nieuwe Energie rond de Global Goals, zie www.anne-online.nl. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamer wereld en mensen te inspireren mee te doen.”

Hoe heb je het aangepakt?

“Ik heb best wat uitzoekwerk gedaan en de voors en tegens van verschillende soorten groen op een rijtje gezet. Dat was overigens nog best een klus, want ik wil weten wat het kost, wat het weegt, wat voor onderhoud het vergt, en hoe duurzaam verschillende varianten zijn (bijvoorbeeld steenwol versus substraat) zijn. De informatie die ik verzameld heb, hebben we gedeeld met onze buren, en vervolgens via een online enquête gepeild wat mensen wilden. Ook hebben we met gemeente Utrecht contact gehouden over de subsidie voor alle deelnemers. Want met 750 m2 gaat dat natuurlijk hard.”

Een veel mooier uitzicht door het collectief te hebben aangepakt!
Een veel mooier uitzicht door het collectief aan te pakken!

Wat zou je iemand adviseren die ook met de buurt aan de slag wil?

“Zoek onder je buren een paar partners in crime, verzamel de juiste informatie (benut het Servicepunt van de NMU), neem werk uit handen van je buren en zorg voor een goede planning en uitvoering. Vraag subsidie aan bij gemeente en/of waterschap. En dan bestellen en op een zaterdag met elkaar even op de daken leggen en afsluiten met een buurtfeestje, want dit is toch iets waar iedereen blij van wordt?”

 

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving