Groen dak kan prima ook geel, blauw of rood zijn, blijkt op expo

juli 9, 2021

Groen dak kan prima ook geel, blauw of rood zijn, blijkt op expo

De mogelijkheden om iets duurzaams met je dak te doen zijn legio. Dat bleek wel tijdens de eerste dag van de Duurzame Daken Expositie bij ANNE op het Utrechtse Veemarktplein, op 9 juli. Diverse exposanten hielden enthousiasmerende presentaties voor een publiek van professionals – zowel ‘live’ als online. De presentaties over de verschillende kleuren dak zijn hieronder terug te kijken! Ook is nog ondersteuning mogelijk vanuit het Servicepunt Duurzame Daken.

SolarSedum: groen dak met zonnepanelen

Voor maximale duurzame impact kun je verschillende functies combineren op je dak. Noorrulla Hosseini van SolarSedum vertelde waarom het combineren van een ‘groen’ en een ‘geel’ dak zoveel oplevert. Zo leveren je zonnepanelen meer energie op door de verkoelende werking van het groen. Tegelijkertijd is er tussen en onder je zonnepanelen plek voor (schaduw)planten, oftewel een nog rijkere biodiversiteit. Wil je weten hoe lang zonnepanelen eigenlijk mee gaan en hoe je panelen bovenop groen kunt plaatsen? Klik op deze link voor een impressie van de presentatie.

MetroPolder: water van groen dak nuttig gebruiken

Merle van der Kroft en Joris Hooftman van MetroPolder vertelden hoe een geautomatiseerd blauw dak werkt. Een blauw dak bestaat uit een waterreservoir waarin regenwater wordt opgevangen. Dit water kan hergebruikt worden voor bijvoorbeeld bewatering van planten op het dak maar óok voor plantenbakken in je geveltuin. Het reservoir werkt met een slimme klep, op basis van verschillende factoren wordt bepaald wanneer het water geloosd moet worden. Wil je weten hoe het ingenieuze systeem van de slimme klep werkt? Klik op deze link voor een impressie van de presentatie.

Presentaties SemperGreen, Zinco, RooftopRevolution, NMU en provincie Utrecht

Shannon Hoeflaken van SemperGreen vertelde over haar oplossingen voor groene daken, groene bodems en groene gevels, denk aan sedum in matten of een kliksysteem. Wat weegt dat nou? De lichtste oplossingen wegen 25 kilo per m2, maar dit kan oplopen tot 250 kilo. Of je een groen dak kunt plaatsen hangt dan ook van twee factoren: de draagkracht van je dak en de helling. SemperGreen oplossingen zijn voor particulieren erg geschikt, vanaf 40 euro per m2 heb je al een sedum dak.

Heb je iets meer te besteden en wil je graag dat er op het dak gerecreëerd kan worden? Ga dan voor een rood dak. Michiel van de Bunt van Zinco liet zien welke daken met actieve functies er zoal mogelijk zijn: daken waar je op kunt parkeren, skiën, ontmoeten of les kunt krijgen in een buitenleslokaal. Zinco biedt daktuinsystemen voor al zulk soort toepassingen. De kosten beginnen bij 375 euro per m2.

Waar begin je als stad of gebied als je groene daken wilt aanleggen? Om in kaart te krijgen wat de potentie is van de daken in jouw gebied maakt Stichting Rooftop Revolution een Duurzame Daken Kansenkaart. Voor het postcodegebied van Green Business Club Utrecht (GBCU) blijkt volgens Jan Henk Tigelaar dat de potentie van braakliggend dak 330.000 m2 is. Wil je weten hoeveel km2 plat, benutbaar dak de provincie Utrecht heeft? Kijk de presentaties dan terug via deze link!

Hoe financier je een groen, blauw, geel of rood dak? Ieke Benschop van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) vertelde over het Servicepunt Duurzame Daken dat dit jaar is opgericht, gefinancierd door de provincie Utrecht. Hier kun je terecht voor gratis adviezen. Voor de aanleg van het dak is ook subsidie mogelijk; de Provincie Utrecht komt dit jaar met een subsidieregeling hiervoor.

Over die subsidieregeling van de provincie Utrecht  gaf Kira Schaefers meer uitleg – dat wil zeggen, over het ontwerp voor die regeling. “Voor de komende drie jaar wil de provincie in totaal 1,6 miljoen euro beschikbaar stellen in subsidies voor vergroening en klimaatbestendig maken van de omgeving. Bijvoorbeeld aanleggen van wadi’s, groene bermen, vergroening bedrijventerreinen en schoolpleinen en groen (blauwe) daken. Aanvragen kunnen variëren van 2.500 euro tot maximaal 50.000 euro. Of aanvragen deels of voor 100% gesubsidieerd worden werkt de provincie nog uit. Volgens de huidige planning gaat de subsidieregeling medio oktober 2021 open.”

Op zaterdag 10 en zondag 11 juli zijn ook voor particulieren bij ANNE alle soorten duurzame daken tentoongesteld, van groen sedum tot biodivers groen, waterbergend (blauw), groen in combi met zonnepanelen (geel) en multifunctioneel (terras, moestuin, recreatie, sport).

Er waren rondleidingen en lezingen (hier is de presentatie van de NMU te bekijken) en leveranciers waren beschikbaar voor het beantwoorden van vele vragen. Dank aan Groendak, Sedumworld, Nocciolo en TopGroen voor hun enthousiasme en het beantwoorden van vele vragen! 

Op de informatieborden over de verschillende kleuren daken, was veel relevante informatie vindbaar. Hieronder zijn deze infopanelen te bekijken en te downloaden!

En wilde je weten hoe je al je buren meekrijgt in verduurzaming van de daken? Dat werd verteld door ervaringsdeskundigen Yolanda Rops (Vleuten) en Harry Boerma en Anneke Reintjes (Tuinwijk). Zie de speciale pagina voor alle info over de groen(-gele) daken in Tuinwijk, en hun presentatie

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving