Duurzame energie

Duurzame Energie

De NMU werkt aan duurzame energie in de provincie Utrecht, zodat we in 2040 evenveel energie opwekken als we gebruiken. We laten zien dat duurzame, dus schone energie, en energiebesparen gezond en betaalbaar is, voor iedereen. We combineren duurzame  energie met een mooiere buurt en nieuwe natuur.

Waarom werken we aan schone energie?

Wij zien vele voordelen van schone energie uit onder andere zon, wind, lucht, bodem en water. Het is veel beter voor het klimaat, de natuur en onze eigen gezondheid. Geen vervuilende schoorstenen meer! Duurzame energie is ook goedkoper dan fossiele brandstoffen. We kunnen energie  maken in of nabij onze eigen buurt, waardoor we ook zelf de touwtjes in handen kunnen hebben. We hoeven niet meer afhankelijk te zijn van grote bedrijven of andere landen voor warmte en elektriciteit. Bewoners in Soest willen bijvoorbeeld warmte uit de stadsvijvers gebruiken om hun woningen te verwarmen. Samen met de gemeente hebben ze plannen voor een warmtenet.

Door slim te zijn, kunnen we in woningen en bij bedrijven heel veel energie besparen. Dat scheelt een hoop op de energierekening. Door te isoleren wordt een woning ook meteen comfortabeler en gezonder voor de inwoners (geen tocht, geen schimmel). Er zijn honderden vrijwilligers (energieambassadeurs) die hun buren hierbij helpen. Door elkaar te helpen met het energiezuinig maken van de woningen, wordt de buurt meteen gezellig!

We vinden dat duurzame en betaalbare energie voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn, maar hoe krijg je dat voor elkaar als je in een oude tochtige (huur)woning woont en weinig geld hebt? Wij geven extra aandacht aan deze groep bewoners met onze aanpak energiearmoede. Sommige gemeenten helpen inwoners die geen geld of tijd hebben voor het verbeteren van hun woning met de Fixbrigade, die bij je thuis komt om letterlijk dingen te fiksen.). Wij ondersteunen dat.

Tenslotte kunnen we de omgeving meteen een stukje mooier maken bij de aanleg van een windmolen, zonnepark of warmtenet. Met veel aandacht en nieuwe natuur zorgen we voor een fijne omgeving voor bewoners en voor de dieren en planten. We leiden vrijwilligers op tot energieboswachter, zo kunnen zij bij zonne- of windparken in de buurt tips geven voor (nieuwe) natuur.

We werken samen met meer dan honderd bewonersinitiatieven (zie kaart), gemeenten en andere partijen. Zo hopen we dat zo snel mogelijk, zo veel mogelijk mensen betaalbare schone energie kunnen gebruiken.

Hoe werken we aan schone energie

  • We verbinden

We brengen iedereen samen die nodig is om de energietransitie tot een succes te maken: bewonersgroepen, gemeenten, beleidsmakers, bedrijven. Bijvoorbeeld twee keer per jaar op de Avond vol Energie,  voor iedereen die zich met energie bezig houdt in onze provincie. Proef hier de sfeer van deze bruisende bijeenkomst afgelopen oktober. Beleidmakers brengen we samen via de via de Regionale Energie Alliantie

  • We trainen

We leiden vrijwilligers op tot bijvoorbeeld energieambassadeur, energieboswachters of projectleider duurzame warmte

  • We organiseren

Met bijeenkomsten, tips en excursies delen we goede voorbeelden uit onze provincie en daarbuiten. Zo laten we zien hoe het kan!  Voor bewoners en voor beleidsmakers

  • We ondersteunen

We helpen bewonersgroepen en gemeenten met hun plannen en projecten.

  • We starten projecten

We starten zelf projecten als ze heel vernieuwend zijn, organiseren gezamenlijke inkoopacties of staan soms aan het roer bij een buurtwarmteproject. We zouden ook graag een echte energietuin aanleggen.  Door deze projecten houden we een nauwe band met de praktijk.

Kaart met de energie-initiatieven

Meer weten? Neem contact op met team energie!