Servicepunt Duurzame Daken Gemeente Utrecht

Geen dak onbenut in Gemeente Utrecht! Wij helpen jouw dak te verduurzamen.

Servicepunt Duurzame Daken Gemeente Utrecht

Een groot deel van de daken in gemeente Utrecht is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven! Duurzame daken leveren niet alleen een positieve bijdrage aan het uiterlijk van onze stad, maar dragen tevens bij aan energieopwekking, het tegengaan van stedelijke hitte-eilanden en het efficiënt afvoeren van regenwater. Bij voorkeur worden deze doelen gecombineerd in een multifunctioneel dak. Dit Servicepunt Duurzame Daken helpt woningeigenaren, VvE’s en MKB’ers om hun eigen dak te verduurzamen. Neem een kijkje en ga aan de slag!

Op deze pagina vind je informatie over:

 

 

Duurzame daken-inkoopactie voor inwoners van gemeente Utrecht

Woon je in gemeente Utrecht dan kan je nu meedoen met een collectieve inkoopactie voor duurzame groendaken. We werken hiervoor samen met drie duurzame leveranciers en de gemeente Utrecht. Dankzij een subsidie en het collectief inkopen heb je al een duurzaam groendak vanaf € 25,-/m2!

 

Check of jouw dak geschikt is

De gemeente Utrecht wil alle daken optimaal benutten voor energieopwekking, waterberging en groenvoorziening. Bij voorkeur worden deze doelen gecombineerd, een multifunctioneel dak. De Dakenkansenkaart toont de mogelijkheden en geeft aan of er al zonnepanelen of groene daken zijn. De kaart is een indicatie, geen verplichting, en is gebaseerd op een afwegingskader waarbij factoren als gebouwhoogte, bouwjaar, hittestress en monumentale status zijn meegenomen.

 

Check je dak

Verschillende soorten daken

Naast zonnepanelen (geel) vormen groene daken (groen) een slimme keuze. Ze verlengen nier alleen de levensduur van je dak, maar zorgen ook voor koeling van je zonnepanelen (wat gunstig is voor de opbrengst) en bieden mogelijkheden zoals het opvangen van regenwater (blauw). Hoe dikker de voedingslaag voor de plantjes, hoe beter voor de biodiversiteit en hoe meer water er beschikbaar blijft voor de planten en verkoeling van de omgeving. Sterke en ruime daken kunnen bovendien geavanceerde, computergestuurde wateropslagfaciliteiten hebben. Een andere optie is het creëren van extra leefruimte, zoals dakterrassen, sportvelden of moestuinen (rood). De mogelijkheden zijn eindeloos! Natuurlijk kun je ook diverse kleuren en dus functies goed met elkaar combineren. 

De Duurzame Daken-wijzer  

Hieronder vind je een beslisboom die je helpt bij het komen tot de juiste keuze voor jouw dak. We hebben deze zo simpel mogelijk proberen te houden. Terwijl er zoveel te vertellen valt. Lees daarom vooral óók de veelgestelde vragen (én antwoorden). Dit is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. 

Doorloop hieronder de stappen of open de Duurzame Daken-wijzer in een nieuw venster.

Leveranciers van duurzame daken

Nadat je de beslissing hebt genomen over de wijze waarop je jouw dak wilt verduurzamen, kun je op zoek gaan naar de juiste leverancier. Wij hebben een selectie van leveranciers voor je samengesteld, inclusief informatie over hun aanbod en eventuele extra mogelijkheden. Hieronder vind je het volledige overzicht en gedetailleerde beschrijvingen per leverancier.

 

Subsidie Groene Daken gemeente Utrecht

Wil je een groen dak aan (laten) leggen op een dak dat groter is dan 10 m2, dan is daar bij de gemeente Utrecht een subsidie voor beschikbaar. Deze subsidie is specifiek bedoeld voor de aanleggen van groene daken op bestaande gebouwen, woningen, woonboten en bijgebouwen. Het is mogelijk om een aanvraag in te dienen voor één enkel gebouw of voor meerdere gebouwen binnen de gemeente Utrecht. Zowel voorafgaand aan de aanleg als achteraf is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Zie hier meer informatie in een presentatie van de gemeente over dit onderwerp, en het stroomschema voor natuurlijke personen en rechtspersonen.

Als je meedoet met de collectieve inkoopactie die van start is gegaan op 12 maart 2024, vragen de deelnemende bedrijven de subsidie voor je aan. Je betaalt dan dus de netto-prijs. Zie hier meer informatie over de actie.

 

Subsidie Groene Daken aanvragen

Subsidie Groene Daken provincie Utrecht

Voor rechtspersonen zoals een VvE, school, bedrijf, buurthuis, heeft de provincie Utrecht een interessante subsidieregeling. Voor daken geldt dat het groen minimaal 50% inheemse, ofwel biodiverse kruiden, bloemen, planten moet bevatten, en er minimaal 35 liter/m2 water opgeslagen wordt. Minimale oppervlakte om in aanmerking te komen is 40 m2. In niet-versteende wijken draagt provincie Utrecht 50% van de kosten bij, met een maximum van € 50.000,-, in versteende wijken is dit 75% met een maximum van € 60.000,-. Voor vragen over de subsidie, stuur een mail naar klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl

 

Subsidieregeling provincie Utrecht

Voorbereiden op klimaatverandering

Naast de Groene Daken subsidie van gemeente Utrecht kan je ook andere maatregelen treffen. Gemeente Utrecht past de stad aan om de veranderingen in het weer op te vangen. Samen met inwoners, ondernemers en organisaties. Denk aan het NK Tegelwippen, geveltuinen aanleggen, plantenbakken met groen, de ruimte rond de voet van bomen beplanten (de boomspiegel) en regenwater opvangen.

 

Meer maatregelen treffen

Alle daken benutten: Zon op dak

In de gemeente Utrecht willen we geen dak onbenut laten. Een van de manieren om het dak te verduurzamen is het installeren van zonnepanelen. Zonne-energie is een van de belangrijkste vormen de overstap naar schone energie. Zo werken we aan een prettige en gezonde stad voor iedereen. Ons doel is om in 2030 maar liefst drie keer meer elektriciteit via zonnepanelen op de daken van Utrecht op te wekken dan in 2020. Ben je geïnteresseerd in het installeren van zonnepanelen op je dak? Neem dan een kijkje op de website van de gemeente Utrecht voor informatie over de mogelijkheden in jouw woning of bedrijf.  

 

Meer informatie

Naast je dak ook je huis duurzaam via Jouwhuisslimmer

Ben je geïnteresseerd in het verduurzamen van niet alleen je dak, maar ook andere aspecten van je huis of bedrijfspand? Breng een bezoek aan het energieloket van de Gemeente Utrecht: Jouwhuisslimmer. Hier vind je praktische informatie, slimme tips en lokale initiatieven die je op weg helpen. Zo maken we het nemen van energiebesparende maatregelen graag makkelijk voor je. 

Bekijk ook eens het webinar van mei 2023 over het verduurzamen van je huis en hoe de gemeente daarbij kan helpen: Energiewebinar.

 

Meer doen?

Een duurzaam dak gerealiseerd, maar je wilt meer doen? Helemaal top! Een tuin met veel groen is veel koeler dan een tuin met tegels. Wel zo lekker in de zomer. En het regenwater kan beter wegzakken in de grond. Daarnaast is een groene tuin fantastisch voor het leven in de bodem, insecten, vogels en egels. Bekijk hier welke andere maatregelen Utrechters kunnen nemen voor een groene en klimaatbestendige tuin. Andere tips zijn de websites van Klimaatklaar en Waterproof 030.

 

Gemeente Utrecht  Klimaatklaar  Waterproof 030

 

Servicepunt Duurzame Daken Gemeente Utrecht wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Utrecht, Gemeente Zeist, Gemeente Stichtse VechtProvincie Utrecht en Natuur & Milieufederatie Utrecht

 

Neem contact op

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving

06 16 878 023 E-mail