Maarten van Deursen, Zeist

Groen dak en Heuvelrugtuin in Pedagogenbuurt, Zeist

Maarten van Deursen heeft een groen dak en een Heuvelrugtuin gerealiseerd. De NMU ging bij hem op bezoek voor een interview over zijn dak en tuin in de Pedagogenbuurt in Zeist.


Groen dak


Wat was de aanpak om groene schuurdaken te realiseren?
“Het was een gezamenlijke buurtinitiatief van de werkgroep Pedagogenbuurt Duurzaam. We hadden een jaar eerder al hiervoor subsidie aangevraagd maar toen kregen we het niet. Nu hebben we wel subsidies gekregen van HDSR: De Stichtse Rijnlanden, Groenblauwe bewonersinitiatieven. Een stuk of tien daken hebben meegedaan.

In september hebben we het aangelegd. We hebben gezamenlijk de inkoop gedaan en op het parkeerterrein is alles geleverd. In een middag hebben we alles verdeeld en iedereen heeft zijn sedum opgehaald. Het verliep allemaal best wel goed.”

Wat was de reden om groene daken aan te leggen?
“De groene daken liggen op de schuur, dus hitte was niet de hoofdreden. Het is voornamelijk voor de biodiversiteit, regenwater opvang en ook voor het zicht. Want vanuit boven kijk je op saaie schuren en met groene daken zou het wat mooier en groen worden. Eén straat heeft drie aaneengesloten daken. Dat ziet er wel gelijk een heel stuk groener uit. Het is ook leuk om dit te organiseren. Het zorgt voor nieuwe contacten in de buurt. Dat maakt het leuker dan het in je eentje te doen.”

Wat voor beplanting ligt er op de daken?
“Het is sedum beplanting. Er was niet heel veel mogelijk, omdat de daken niet zo stevig zijn. Dus de keuze was beperkt. Dit zijn speciale lichtgewicht sedummatten. Sedum draagt helaas niet zo veel bij aan de biodiversiteit, dus terugkijkend had ik misschien een andere keuze gemaakt. Als dat natuurlijk technisch mogelijk was geweest.”

Hoe gaat het nu met de groene daken?
“Ja, het ziet er goed uit. Het was in de winter een beetje kaal, maar nu begint het weer groen te worden.”

Tips voor andere mensen die een groendak willen aanleggen?
“Er lag grind op mijn dak en dat moest er eerst af. Daarna had ik zakken vol met grind en dan is de vraag waar je die dan laat. Er zijn allemaal dingen die je van tevoren moet bedenken en moet oplossen.

Het is ook wel handig om de aanleg met elkaar te doen. De sedumrollen zijn best wel zwaar en dit in je eentje optillen lukt niet goed. We hebben dus alles zelf gedaan. We hadden het ook voor ons kunnen laten doen, maar dat was duurder. Helemaal bij mij, want ik moest eerst het grind weghalen. Ook was het goedkoper om alles te laten bezorgen op één plek in plaats van bij elk huis. Dus je hebt wel mensen nodig die een idee hebben van wat de verdeling is en hoe alles moet lopen. Uiteindelijk was iedereen tevreden.

Van de voren is het ook handig om de dakconstructie te laten berekenen. Daarin zijn wij geholpen door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU). Uit de gratis berekeningen bleek dat onze schuurdaken niet alle systemen konden dragen.”


Heuvelrugtuin


Sinds wanneer hebben jullie de Heuvelrugtuin?

“In mei zijn we begonnen en hebben we alle oude struiken eruit gehaald. Na de zomer hebben we goede grond aangebracht. Ergens in oktober hebben we alles geplant. Dus dat ligt er nu ook een half jaar.”

Hoe kwamen jullie op het idee voor een Heuvelrugtuin en hoe ging het proces?
“Tijdens Corona hebben we een onlinepresentatie gehad over heuvelrugtuinen. Dat had iemand uit de buurt georganiseerd. Daar ontstond het idee om een gezamenlijke heuvelrugtuin in te richten. Ik had het stuk grond, waar nu de heuvelrugtuin is, al geadopteerd om insectenhotels te plaatsen. Ik had van de gemeente dat hele stuk grond in beheer gekregen, dus het kwam mooi uit om daar onze Heuvelrugtuin te maken.

We hebben met subsidie van de IVN project Heuvelrugtuinen een ontwerp laten maken. Een hovenier is ingehuurd om samen met de bewoners een plan te maken, op basis van wat bewoners graag willen. Van daaruit heeft de hovenier een beplantingsplan gemaakt en een begroting. Daarna hebben we de Samen Duurzaam Zeist subsidie en Wijkteam Zeist Noord fonds aangevraagd voor aanleg van de heuvelrugtuin. Toen dat eenmaal rond was, gingen we aan de slag.”

Wat was de reden om een Heuvelrugtuin aan te leggen?
“Het idee sprak de groep bewoners aan. Ook van het idee om samen een dergelijk project op te zetten werden mensen blij . We wilden ook een signaal afgeven naar de buurt. Dat de tuin niet vol met stenen hoeft te liggen, maar dat er meer mogelijkheden zijn. Een Heuvelrugtuin is dan een mooi voorbeeld.”

Zijn er nog tips voor andere mensen die een Heuvelrugtuin willen aanleggen?
“Ja, ga het gewoon doen. Het is leuk.”

“Het is wel slim, zeker als het een groot stuk is, om daar goed over na te denken. Dat je een goed plan opstelt. Als het je eigen tuin is, hoef je niet per se met een hovenier te praten, maar wel handig als het een groot stuk is.”

Is er meer leven (insecten of bijen) bij gekomen door de groene daken of de Heuvelrugtuin?
“Het is moeilijk te zeggen. In dit rijtje ben ik de enige met een groen dak. Dus het is niet dat de hele buurt groener is geworden. Bij de Heuvelrugtuin merk ik wel dat er meer bijen en insecten zijn gekomen.”

Nog opmerkingen over het organiseren van een initiatief?
“Het zou fijn zijn als de initiatiefnemer een prikkel krijgt om het nog leuker te maken om initiatief te nemen. Dat de initiatiefnemer ook steun krijgt, want er zit best wat werk in om zulke dingen te regelen. Misschien kan de initiatiefnemer korting, of meer subsidie krijgen. Zodat het interessanter wordt om een initiatief te starten. Ik kan me voorstellen dat hierdoor mensen sneller over de streep worden getrokken om iets te gaan doen.”

 

Dit interview is afgenomen door Yvonne Vijn. De foto’s zijn gemaakt door Selina Houssart.

Wil je ook je dak vergroenen? Kijk dan op ons Servicepunt Duurzame Daken. Woon je in Zeist? Klik dan op onderstaande knop!

Servicepunt Duurzame Daken Zeist

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving