Meedoen aan de duurzame daken inkoopactie voor inwoners van gemeente Utrecht

Doe mee aan de duurzame daken inkoopactie voor inwoners van gemeente Utrecht

Al een groen dak voor € 25,-/m2 inclusief subsidie van gemeente Utrecht!

De NMU heeft een collectieve inkoopactie opgezet voor duurzame groendaken in de gemeente Utrecht. Hiervoor wordt samengewerkt met drie duurzame leveranciers, die zich alle drie onderscheiden op gebied van een duurzaam aspect, namelijk:

  • Integratie groen en zonnepanelen door Solar Sedum
  • Biobased ondergrond en substraat door Babylon Daken
  • Biodiverse en inheemse beplanting door Dakbloemenweide

 

Het geïntegreerd groen-zonnedak van Solar Sedum

De voordelen van een geïntegreerd groen zonnedak is dat het tot wel 8 graden koeler blijft onder het dak, je dakbedekking tot wel twee keer langer mee gaat en je zonnepanelen koeler blijven en hierdoor meer opwekken.

Duurzaam dak

 

 

 

 

 

 

(Fotocredit: Solar Sedum)

De biobased opbouw van het dak (schapenwol) van Babylon Daken

De voordelen van een biobased opbouw van je dak, is dat je minder kunststof en plastic op je dak legt, maar gebruik maakt van lokaal verkrijgbare biobased materialen. Denk aan schapenwol, maar ook wortelwerende doek van hennep en wilgentenen voor de infiltratielaag.

Duurzaam dak

 

 

 

 

 

 

(Fotocredits: Babylon Daken)

Het inheemse bloemendak van Dakbloemenweide

Het voordeel van inheemse beplanting op je dak is dat het veel meer bijdraagt aan biodiversiteit dan een gewoon sedumdak. En het is veel leuker om naar te kijken: dit pakket bloeit ongeveer 10 maanden van het jaar.

Duurzaam dak

 

 

 

 

 

 

(Fotocredits: Dakbloemenweide)

Kies een groen dak

Geef hieronder in je aanvraag aan naar welk soort dak je voorkeur uitgaat. Daarna ontvang je van de NMU een mail met een aantal aanvullende vragen en verzoek foto’s van je dak te maken. Wij sturen deze informatie door naar de drie samenwerkende partijen. Zij zullen op basis van deze informatie een passende offerte uitbrengen. De NMU heeft veel vertrouwen in deze partijen, maar is niet verantwoordelijk voor geleverd werk.

  • Een regulier bloemendak is een 100% inheems bloemendak met meer dan 40 soorten. Wordt aangelegd op speciaal zelf gemaakt substraat.
  • Een regulier sedumdak is een standaard sedumdak. Sedumplantjes zijn kleine vetplantjes.
  • Een woldak is een lichtgewicht groendak maar dan schapenwol in plaats van ‘mineraalwol’ (wat standaard veel gebruikt wordt voor lichtgewicht daken).
  • Een biobased sedumdak is een groendak, volledig bestaand uit biobased materialen.
  • Een biobased bloemendak is een 100% inheems bloemendak (met meer dan 40 soorten), volledig bestaand uit biobased materialen. Een dakopbouw zonder plastic, met daarbovenop inheemse planten.

Prijzen inclusief subsidie

Kosten voor zelf aanleggen
 

Regulier bloemendak

Regulier sedumdak

Woldak

Biobased bloemendak

Biobased sedumdak

 

€ 27,- / m2

€ 25,- / m2

€ 25,- / m2

€ 30,- / m2

€ 30,- / m2

Kosten voor laten aanleggen
 

Aanleg bloemendak

Aanleg sedumdak

Aanleg woldak

Aanleg biobased bloemendak

Aanleg biobased sedumdak

 

€ 44,- / m2

€ 44,- / m2

€ 44,- / m2

€ 50,- / m2

€ 50,- / m2

Zonnepanelen (optioneel)
 

Panelen boven groen (prijsindicatie)

 

€ 550,- / paneel

 

Subsidie van gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht biedt subsidie voor groendaken, enkel voor inwoners van gemeente Utrecht. Het bedrag varieert, afhankelijk van de mate van waterbergend vermogen en biodiversieit. Voor biodiverse groendaken (dakbloemenweide) is dit bedrag € 35,- / m2 en voor extensieve groendaken (sedumdaken) € 25,- / m2. Bekijk hier een presentatie en infographic van de gemeente Utrecht. Ook staat er meer informatie op de website van de gemeente Utrecht. Voor inwoners buiten gemeente Utrecht adviseren wij contact op te nemen met de eigen gemeente of waterschap. Uiteraard kan je ook zelf een offerte opvragen bij de leveranciers, zie ook onze leverancierslijst.

De prijzen die hierboven genoemd zijn, zijn de netto prijzen. De leveranciers nemen de aanvraag van de subsidie uit handen. Je betaalt dus de prijs waarin de subsidie al is verrekend. Is dat even makkelijk?

Offerte groendak aanvragen

De actieprijzen op deze website zijn mogelijk omdat de leveranciers de transportkosten niet in rekening brengen. Dit kan omdat ze op één moment, op één plak in de stad zullen uitleveren. Dit gebeurt in het najaar. Wil je toch al eerder aan de slag, dat kan. Houdt dan wel rekening met transportkosten. Je kunt in overleg met de leveranciers wel met buren samenwerken en de transportenkosten delen.

 

Hoe nu verder?

Na aanmelding via de website, vraagt de NMU via de mail om nog wat extra informatie. Nadat je deze mail hebt beantwoord, ontvang je zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen een maand een offerte van één van (of een samenwerking van) de leveranciers. Zij zullen aangeven wat zij kunnen betekenen op het vlak van eventuele dakinspectie, inschatting draagvermogen dak en verwijzen naar een dakdekker indien het nodig is eerst je dak in goede staat te brengen.

Voor de doe-het-zelvers leveren we op een centrale plek in de stad op een zaterdag in september of oktober. Precieze datum en plaats laten we nog weten. Voor de mensen die de aanleg uitbesteden, zal er maatwerk zijn met betrekking tot het plannen van de werkzaamheden. Na opdrachtverlening maak je met aanbieder afspraak over levering.

Mocht je met de buurt een actie willen opzetten en samen op een dag willen aanleggen (zie hier het voorbeeld van een buurtaanpak in Leidsche Rijn, en onze suggesties voor een buurtaanpak).

Wil je meer weten over de verschillende soorten duurzame daken, kijk dan op ons Servicepunt Duurzame Daken.

Meer weten? Neem contact op met Ieke!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving