De buurt van Harry en Anneke, Tuinwijk, Utrecht

De buurt van Harry en Anneke, Tuinwijk, Utrecht

Hoe zien de groene daken eruit?

De groene daken in de wijk van Harry en Anneke zijn van kleur veranderd. Van saai en onbenut zwart in groen en ook ‘groen-geel’. Het betreft 17 daken van woningen en van schuurtjes en uitbouwen, bij elkaar 225 m2. Harry en Anneke presenteerden dit project tijdens de Duurzame Daken Expo op 11 juli 2021 – lees ook het nieuwsbericht hierover!

Waarom wilden jullie groene daken?

“Na het zien van de film ‘A life on our planet’ van David Attenborough hebben we het initiatief genomen om de buurt te enthousiasmeren en te helpen bij het vergroenen van de daken. De inspiratie hiervoor deden we op in het netwerk van Klimaatambassadeurs van de NMU. Via een appje in de buurtapp en het aangaan met gesprekken met buren gingen we van start. Voor ons waren de voordelen wel duidelijk, maar deze hebben we wel even op een rijtje gezet: Bijtjes, vlinders, hommels, mooier uitzicht, koelte in de zomer, airco minder uren, zonnepanelen 4% efficiënter, waterberging / afname piekbelasting riool, langere levensduur dak, brandwering, geluidwerend, vermindering fijnstof.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“We hebben interesse gepeild bij onze buren en hen vervolgens ontzorgd. We hebben foto’s, schetsen, afmetingen van daken verzameld en vervolgens bij drie bedrijven offertes aangevraagd.  We hebben de keuze voor de aanbieder aan de buurt voorgelegd en daarna een knoop doorgehakt. Ook hebben we de subsidie bij de gemeente aangevraagd. Die betaalt 50% mee! Tot slot hebben we gezamenlijk de daken aangelegd!  225 m2 sedum, waaronder 8 schuurtjes, 4 uitbouwen en 5 daken met zonnepanelen. En er is alweer belangstelling voor een tweede ronde! We hebben onze aanpak beschreven in deze presentatie.”

Wat zou je iemand adviseren die ook met de buurt aan de slag wil?

“We zijn wel wat dingen tegengekomen die onze aandacht vroegen. Zoals de conditie van de dakbedekking: deze is van belang en verschilde nogal onderling. De dakbedekking moet in orde zijn, wil je er een groene laag op leggen. Ook de draagkracht van het dak moet je kennen, dus soms moest er eerst een berekening gemaakt worden. Daar hebben wij overigens niet voor gekozen. We hebben de lichtgewicht variant van groene daken besteld; we hadden er wel vertrouwen in dat de daken dat konden houden. Daarnaast kregen we vragen over de benodigde hoogte van de dakrand. En hebben we gesproken over dakafvoeren en bladvangers; (te veel) water moet altijd goed het dak af kunnen stromen. Ook was aantal uren zon op een dak nog relevant. Een buurtgenoot heeft een uitbouw op het noorden, die bijna altijd in de schaduw ligt. De leverancier heeft afgeraden dit dak mee te nemen. Overigens is het sedum op de grote daken aangelegd tussen bestaande zonnepanelen.”

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving