Provincie Utrecht betaalt mee aan je groene dak of groene gevel! Wees er snel bij!

september 19, 2023

Provincie Utrecht betaalt mee aan je groene dak of groene gevel! *** Wees er snel bij!

De provincie Utrecht betaalt tot 50% mee aan de aanleg van een hoogwaardig groen dak of groene gevel. Dat is geweldig nieuws, want als we onze daken (en gevels) slim benutten, kunnen we aan vele doelen tegelijkertijd werken. Zo vangen we (hevige) regen op en verkoelen we onze woon- en werkomgeving. Door daken en gevels te vergroenen versterken we de biodiversiteit. Wanneer we groen combineren met zonnepanelen, dragen we bij aan de energietransitie.

Wist je dat een groen dak/gevel zorgt voor verkoeling in uw pand en de nabije omgeving en tot wel twee keer zo lang meegaat als een dak zonder deze beschermlaag? Ook dempt een groen dak omgevingsgeluid, vangt fijnstof af en biedt leefruimte voor vogels en insecten. Doordat het water vasthoudt, is er ook minder wateroverlast in tuinen en op straten.

Subsidie aanvragen?

U kunt subsidie aanvragen tot maximaal 25.000 euro en tot 50% van de subsidiabele kosten. Dit geldt voor de voorbereiding en/of aanleg van een hoogwaardig groen dak of groene gevel. Eventueel kan dit ook in combinatie met het versterken van de dakconstructie om dit geschikt te maken voor een hoogwaardig groen dak. De beplanting moet voor minimaal 50% uit inheemse beplanting bestaan (uitleg hierover vind u hier).

De subsidie geldt voor groene daken met;

  • een oppervlakte van minimaal 50 m2
  • 35 liter/m2 wateropslag.
  • Substraat/ondergrond is 10 cm dik

Deze subsidie kan tot 30 november 2023 aangevraagd worden door rechtspersonen, zoals gemeenten, stichtingen, verenigingen (bijvoorbeeld VvE’s), woningcorporaties en bedrijven.  Een lijst met potentiële leveranciers van groene daken vind u hier. Meer informatie over de subsidieregeling vindt u op het subsidieloket Klimaatbestendige, groene en gezonde steden en dorpen.

Duurzame daken kansenkaart

Een leeg dak biedt nog meer kansen, zoals voor zonnepanelen of waterberging. Kijk op de Duurzame Daken Kansenkaart voor de mogelijkheden van uw dak.

Meer weten?

Wilt u meer weten over groene daken? Kijk op www.nmu.nl/servicepunt-duurzame-daken. Vragen over de subsidie kunnen naar: klimaatgroengezond@provincie-utrecht.nl.

“Wist je dat een groen dak / gevel zorgt voor verkoeling in uw pand en de nabije omgeving en tot wel twee keer zo lang meegaat als een dak zonder deze beschermlaag?”

Provincie Utrecht

Neem contact op

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving