Training Energieboswachter | voor energiecoöperaties, lokale natuur- en milieuorganisaties en burgers

Training Energieboswachter (start 9 april)

Vind je de energietransitie belangrijk? Wil je meer leren over de combinatie van zon- en windparken én natuur en biodiversiteit? Ben je actief bij een energiecoöperatie of lokale natuur-, milieu- of landschapsgroep? Of wil je als betrokken inwoner je kennis vergroten? Meld je dan nu aan voor de training Energieboswachter!

Deze training is VOL

Met deze training word je in twee maanden tijd opgeleid tot burgerexpert voor natuurinclusieve zon- en windparken. Onder leiding van deskundige gastsprekers krijg je informatie en instrumenten die nodig zijn om zon- en windprojecten te beoordelen op de effecten voor natuur en biodiversiteit. Zo draag je zelf bij aan een natuurinclusieve energietransitie. De training wordt begeleid door de professionals van Natuur en Milieufederatie Utrecht. De volgende training start 9 april 2024.

Op dit moment heeft het maximum aantal deelnemers zich aangemeld. Je kunt je alleen nog aanmelden voor de reservelijst. Als er een plekje vrijkomt, nemen wij contact met je op. En als we een nieuwe training organiseren, ben jij de eerste die het hoort!

 

Aanmelden voor de reservelijst

 

Resultaat | Programma | Praktisch

Wat levert de Training op?

 • Kennis over ecologische meerwaarde bij zon- en windprojecten; 
 • Kennis om locaties te beoordelen en bestemmingsplannen te interpreteren; 
 • Praktijkervaring, je oefent met een zelfgekozen zon- of windproject; 
 • Kennisdocumenten om je nieuwe kennis na de Training in de praktijk te brengen; 
 • Netwerk, je wordt onderdeel van een experttool en houdt contact met andere Energieboswachters;  
 • Officieel certificaat ‘Training Energieboswachter’. 

Kortom, jij weet na deze Training hoe je natuurinclusieve energieprojecten kunt vormgeven! 

Programma

De training bestaat uit 7 bijeenkomsten op dinsdagavonden en het uitvoeren van een praktijkopdracht. De praktijkopdracht voer je samen met een groepje deelnemers uit en bespreken we 2 keer met de hele groep. Je zult ongeveer 15 uur besteden aan de 7 bijeenkomsten en 30 uur voor zelfstudie en samenwerken aan de praktijkopdracht.  


 • Regionale startbijeenkomst

  Datum: Dinsdag 9 april
  Tijd: 19:30 – 21:00 uur
  Locatie: Vondelparc, Vondellaan 2, 3521 GD Utrecht
  (vlakbij station Vaartsche Rijn)
  Tijdens deze avond krijg je uitleg over de opzet van de training en de praktijkopdracht. We vertellen over de basisprincipes van biodiversiteit bij energieprojecten met behulp van ‘de biodiversiteitsimpactladder’. Verder is er ruim de tijd voor kennismaking en het stellen van vragen.
 • Kennissessie 1: RUIMTE
  Datum: Dinsdag 16 april
  Tijd: 19:00 – 21:00 uur
  Locatie: Online
  Hoe is de natuur in Nederland beschermd? Hoe ontwikkel je een project en welke rol spelen planprocedure en gebiedsanalyse daarin? En welke informatie kun je halen uit toetsing op juridische en beleidskaders? Deze vragen kun je na de kennissessie beantwoorden.
 • Bespreking praktijkopdracht #1
  Datum: Dinsdag 23 april
  Tijd: 19:30 – 20:30 uur
  Locatie: Online
  Tijdens deze bespreking kun je vragen stellen over de praktijkopdracht. Er is ruimte voor toelichting over de relevante lokale beleidskaders en je kunt vragen stellen aan de andere groepjes.
  • Kennissessie 2: ZON
   Datum: Dinsdag 7 mei
   Tijd: 19:00 – 21:00 uur
   Locatie: Online
   Wat zijn ecologische risico’s en kansen bij zonprojecten? Hoe pak je dit aan en wat leren we van professionals uit de praktijk? Deze vragen kun je na de kennissessie beantwoorden.
  • Kennissessie 3: WIND
   Datum: Dinsdag 14 mei
   Tijd: 19:00 – 21:00 uur
   Locatie: Online
   Wat zijn de ecologische risico’s en kansen bij zonprojecten? Hoe pakt je dit aan en wat leren we van professionals uit de praktijk? Deze vragen kun je na de kennissessie beantwoorden.
  • Bespreking praktijkopdracht #2
   Datum: Dinsdag 21 mei
   Tijd: 19:30 – 21:00 uur
   Locatie: Fysiek op kantoor NMU
   Tijdens deze bespreking kun je vragen stellen over de praktijkopdracht en de feedback op het eerste gedeelte van de praktijkopdracht. Ook is er ruimte om vragen te stellen aan de andere groepjes.
  • Slotbijeenkomst
   Datum: Dinsdag 4 juni
   Tijd: 19:30 – 21:00 uur
   Locatie: Vondelparc, Vondellaan 2, 3521 GD Utrecht, (vlakbij station Vaartsche Rijn)
   Tijdens deze feestelijke slotbijeenkomst presenteren alle groepjes hun ‘integraal advies’ van de praktijkopdracht. Je ontvangt jouw certificaat, is er een terugblik en evaluatie op de training en we kijken gezamenlijk naar de toekomst: hoe nu verder?

 

Praktische informatie

 • Wat is de doelgroep?
  Deze training is onmisbaar voor energiecoöperaties en iedereen die actief is in een lokale natuur- en milieuorganisatie. Daarnaast zijn geïnteresseerde burgers ook welkom om deel te nemen aan de training. Voorkennis over de energietransitie of ecologie is niet vereist, wel een leergierige en open houding. Daarnaast heb je zin om je nieuwe kennis na de training in te zetten in jouw gemeente.
 • Waar ligt de focus van de training?
  • De training is toegespitst op zonne- en windprojecten op land, niet op andere energietechnieken.
  • De training focust zich primair op de omgang met natuurwaarden en gaat secundair over landschap.
  • Andere belangrijke aspecten, zoals de business case, gezondheid en woongenot vallen buiten de scope van deze training.
  • De focus ligt op kennisontwikkeling en training, niet op het bepalen van standpunten over de wenselijkheid van zon- en windprojecten.
 • Hoeveel tijd ben ik kwijt aan de training?

  We verwachten dat je deelneemt aan alle 7 avonden en de praktijkopdracht samen met je team uitvoert. De totale tijdsinvestering bedraagt zo’n 45 uur, waarvan 30 uur voor zelfstudie en de praktijkopdrachten.

 • Wat kost het?
  Wat kost het?
  De training kost €49,00 per persoon.
  Voor deze training geldt een annuleringsregeling:
  €25,00 bij annulering binnen 7 dagen voor aanvang van de training
  €49,00 bij annulering binnen 48 uur voor aanvang van de training
 • Selectieprocedure

  De Training gaat door bij minimaal 10 deelnemers en er is plek voor maximaal 18 deelnemers. Per lokale organisatie laten we maximaal 3 deelnemers toe. De komende tijd zullen wij de aanmeldingen verzamelen en nemen we contact met je op voor een korte kennismaking. Indien nodig maken wij een selectie, hierbij houden we een goede spreiding in de gaten.

  3,5 weken voor de start van de Training, op 15 maart, maken we bekend wie kan deelnemen aan de Training. Je kunt je tot 11 maart inschrijven. Tot die tijd kun je met vragen en opmerkingen altijd terecht bij projectleider Laura Smid via L.smid@nmu.nl of 06 81 929 676.

 

Organisatie

Deze training is een initiatief van de Natuur en Milieufederaties. De Training wordt gelijktijdig bij verschillende provinciale Natuur- en Milieufederaties gegeven, waardoor er bij de drie inhoudelijke kennissessies ook deelnemers van andere federaties aanwezig zijn. De overige bijeenkomsten zijn enkel met de eigen provinciale deelnemers. 

Mocht je interesse hebben, of heb je nog vragen, neem dan contact op met projectleider Laura Smid via L.smid@nmu.nl of 06 81 929 676.

 

Profiel Laura Smid

Laura Smid

Projectleider klimaat – duurzame energie