Eerste FIXbrigade provincie Utrecht van start in Houten

augustus 22, 2023

Eerste FIXbrigade provincie Utrecht van start in Houten

Op zaterdag 26 augustus aanstaande vindt de feestelijke startbijeenkomst van de FIXbrigade Houten plaats. Houten heeft hiermee de primeur binnen de provincie Utrecht. De verwachting is dat er in de komende maanden in meer Utrechtse gemeenten -waaronder Amersfoort, Nieuwegein, IJsselstein en Woerden- FIXbrigades van start zullen gaan.

De NMU is partner van de FIXbrigade en heeft in nauwe samenwerking met de provincie Utrecht, gemeenten, woningcorporaties, burgerinitiatieven, energiecoöperaties en de landelijke Stichting FIXbrigade.nl geholpen met het opzetten van deze brigades in de provincie Utrecht. Ook in andere delen van het land worden -op initiatief van de Stichting FIXbrigade.nl- FIXbrigades opgezet. In onder meer Amsterdam, Culemborg en Zaanstad zijn ze al operationeel.

 

Gratis energiebesparende maatregelen

FIXbrigades verstrekken gratis klushulp en advies aan inwoners met een minder goed geïsoleerde woning en een laag inkomen met als doel om hun huis energiezuiniger te maken. De fixers voeren waar nodig energiebesparende maatregelen uit zoals het plaatsen van radiatorfolie, tochtstrippen, een voordeurborstel en het dichten van kieren. De werkzaamheden worden -onder leiding van een professionele leermeester- zo veel mogelijk verricht door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat kunnen (langdurig) werklozen zijn, maar ook statushouders, (voormalig) daklozen of jongeren die zonder diploma hun school hebben verlaten.

 

“Met de FIXbrigade slaan we drie vliegen in één klap. We besparen CO2, we helpen mensen met een laag inkomen om de woning warm en de energierekening laag te houden én we geven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om aan de slag te gaan in de energietransitie.”

Geert Ritsema, projectleider energietransitie bij de NMU


Start in het Oude Dorp

De FIXbrigade Houten start zaterdag in het Oude Dorp. Inwoners die in aanmerking komen voor de FIXbrigade hebben van de gemeente een brief ontvangen. In de brief staat hoe zij zich aan kunnen melden. Meer info is te vinden op www.houten.nl/fixbrigade. Andere wijken dan het Oude Dorp krijgen later bezoek van de FIXbrigade. Ook dan verstuurt de gemeente eerst brieven.

Inwoners die niet tot de doelgroep van dit project behoren en wel energie willen besparen kunnen terecht bij inwonersinitiatief EnergieRijk Houten. Voor meer info: www.energierijkhouten.nl/energievooriedereen voor handige bespaartips en de gratis hulp en materialen van een energiebespaarcoach.

De FIXbrigade Houten is een samenwerking tussen de gemeente Houten, Woonin, Wij 3.0, EnergieRijk Houten, Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU), Provincie Utrecht, Coöperatie Duurzaam Eiland en FIXbrigade Nederland.

 

Bekijk ook onze pagina Aanpak Energie-armoede

Meer weten over dit onderwerp? Neem contact op!