Energie ambassadeurs opleiden

De energie-ambassadeur komt naar je toe!

Energie-ambassadeurs opleiden

De NMU leidt bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeurs.

Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen als zij hun woning willen verduurzamen. De NMU leidt daarom bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeur. Buren kunnen terugvallen op deze ambassadeurs, die hen kunnen helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Er is een levendig netwerk van maar liefst 250 energie-ambassadeurs in de regio Utrecht! Deze ambassadeurs zijn bewoners en vrijwilligers die interesse hebben in energie besparen en duurzame energieopwekking, en samen met hun buren duurzaam aan de slag willen. Zij organiseren activiteiten in hun wijk om gezamenlijk de straat, het dorp of de wijk te verduurzamen. Voorbeelden van activiteiten zijn: collectieve inkoop van isolatiemaatregelen, advies over warmtecamera beelden, CV optimalisatie of het organiseren van informatie avonden.

Samenwerkingsverband U-Thuis

De NMU ondersteunt deze energie-ambassadeurs samen met Energie-U, de energie coöperatie uit Utrecht. Dit doen we voor U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht dat actief is om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen. Inmiddels hebben we gezamenlijk al ruim 250 energie-ambassadeurs opgeleid middels verschillende trainingen over techniek, communicatie of praktische projecten zoals CV optimalisatie.

Adviesloketten

De energie-ambassadeurs worden daarnaast begeleid om collectief projecten op te pakken. De koppeling hiervoor wordt gelegd met het energieloket (Jouwhuisslimmer, in de regio Utrecht) en de lokale energie coöperaties. Op verschillende locaties is ook een fysiek loket gerealiseerd waar bewoners advies kunnen krijgen, zoals de energiewinkels van de Eigenwijkse Energie Cooperatie (Wijk bij Duurstede) of van Mijn Groene Huis (Zeist).

Cursusdata 2020

  • Warmtezoekers++: 22/9 en 28/10 (online)
  • Coöperatieve Buurtbegeleider: 15, 22, 28 oktober, 12 en 18 november, 2 december (online)

Documenten

  • Handleiding Collectieve inkoopacties. Doel van deze handleiding is om energie-initiatieven op weg te helpen bij het organiseren van een Collectieve Inkoopactie voor maatregelen om woningen te verduurzamen.
  • Presentatie Warmtezoekers. Training die Arno Harting op 23 juni 2020 gaf over hoe te adviseren over alternatieven voor aardgas als warmtebron.

Meer weten?

Wil je weten of er energie-ambassadeurs bij jou in de buurt actief zijn? Of wil je zelf aan de slag als energie-ambassadeur? Neem dan contact op met Jessica!

Tags:

Projectleider Energie ambassadeurs