Word energie-ambassadeur

Opeens heb je het...

Word energie-ambassadeur

De NMU leidt bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeurs. Bijvoorbeeld door trainingen te organiseren over allerlei relevante onderwerpen!

Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen als zij hun woning willen verduurzamen. De NMU leidt daarom bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeur. Buren kunnen terugvallen op deze ambassadeurs, die hen kunnen helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Er is een levendig netwerk van maar liefst 250 energie-ambassadeurs in de regio Utrecht! Deze ambassadeurs zijn bewoners en vrijwilligers die interesse hebben in energie besparen en duurzame energieopwekking, en samen met hun buren duurzaam aan de slag willen. Zij organiseren activiteiten in hun wijk om gezamenlijk de straat, het dorp of de wijk te verduurzamen. Voorbeelden van activiteiten zijn: collectieve inkoop van isolatiemaatregelen, advies over warmtecamera beelden, CV optimalisatie of het organiseren van informatie avonden.

Hoe word je energie-ambassadeur?

De trainingen

Het traject om energieambassadeur te worden ziet er als volgt uit:

Basis Integraal energieplan voor de woning deel 1
Basis Integraal energieplan voor de woning deel 2
Basis Kleine energiebespaarders
Basis Gesprekstechnieken
Verdieping CV Optimalisatie
Verdieping Isolatie en vocht
Verdieping Referentiewoningen
Verdieping Buurtdialoog
Verdieping Starten van wijkinitiatieven
Extra Klimaatadaptatie & energiebesparing
Extra De warmtecamera
Extra Energieklussers

Na de vier basisavonden kun je in principe beginnen als ambassadeur om je buurt te vergroenen/verduurzamen. Daarnaast kun je intussen de verdiepende en de extra trainingen volgen.

Kijk in de agenda wanneer de volgende trainingen zijn. Wil je regelmatig op de hoogte gehouden worden? Meld je dan aan voor de Nieuwsbrief Servicepunt Energiel

Verdere verdieping

Community of practice/meetups
Ook organiseren we meetings vanuit de community of practice (COP). Daarin komen beginnende en gevorderde energie-ambassadeurs bij elkaar en geven we voorbeelden van geleerde lessen en ervaringen van energie-initiatieven. Leer van andere energie-initiatieven door ervaringen te delen over campagnes, wijkinitiatieven, tips en tricks en kennis in de breedte. Heb je onderwerpen die je graag op de agenda ziet, laat het ons weten!

Voor- en najaarsbijeenkomsten
Twee keer per jaar is er een grote bijeenkomst voor alle bewoners die met energietransitie bezig zijn, energie-coaches etc.
Vorige bijeenkomsten teruglezen of -kijken?
Najaarsbijeenkomst 11 oktober 2023
Voorjaarsbijeenkomst 18 april 2023
Voorjaarsbijeenkomst 12 mei 2022
Najaarsbijeenkomst 9 november 2021

Leren over Warmte: voor initiatieven en projectleiders voor projecten die aardgasvrij willen worden. Wil je je buurt voorzien van duurzame warmte? Of zelfs helemaal aardgasvrij worden? De NMU organiseert een programma om bewonersinitiatieven te ondersteunen om dit voor elkaar te krijgen. In maart 2022 is een trainingsprogramma begonnen, wellicht komt er in 2023 weer een reeks. Geef je interesse vast door!

Adviesloketten

De energie-ambassadeurs worden daarnaast begeleid om collectief projecten op te pakken. De koppeling hiervoor wordt gelegd met het energieloket (Jouwhuisslimmer, in de regio Utrecht) en de lokale energie coöperaties. Op verschillende locaties is ook een fysiek loket gerealiseerd waar bewoners advies kunnen krijgen, zoals de energiewinkels van de Eigenwijkse Energie Cooperatie (Wijk bij Duurstede) of van Mijn Groene Huis (Zeist).

Netverzwaring

Heeft jouw energieproject netverzwaring nodig? Doe mee met de enquête van Stedin en voorkom problemen bij de uitvoering je project!

Om alle duurzame elektriciteit te kunnen transporteren moet het elektriciteitsnetwerk de juiste capaciteit hebben. Doordat er steeds meer zonnepanelen en warmtepompen zullen worden geïnstalleerd kunnen er bij zonnige dagen in de lente en de herfst of op hele koude dagen in de winter enorme pieken in het netwerk ontstaan. De kleinschalige opwekprojecten zijn vaak niet bekend bij Stedin. Door middel van deze enquête wil Stedin een beter beeld krijgen bij de projecten die eraan gaan komen. Hierdoor wordt het voor je initiatief makkelijker om nieuwe projecten te starten. Doe mee met de enquête via deze link.

Samenwerkingsverband U-Thuis

De NMU ondersteunt de energie-ambassadeurs samen met Energie-U, de energie coöperatie uit Utrecht. Dit doen we voor U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht dat actief is om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen.

Regio Amersfoort/Veenendaal/Rhenen

In de regio Amersfoort/Veenendaal Rhenen organiseren we trainingen onder de naam OER!

Meer weten?

Wil je weten of er energie-ambassadeurs bij jou in de buurt actief zijn? Of wil je zelf aan de slag als energie-ambassadeur? Neem dan contact op met Jessica!

Tags:

Projectleider Energie ambassadeurs

Profiel Jessica Doorn

Jessica Doorn

Projectleider klimaat – duurzame warmte