Energie ambassadeurs opleiden

De energie-ambassadeur komt naar je toe!

Energie-ambassadeurs opleiden

De NMU leidt bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeurs.

Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen als zij hun woning willen verduurzamen. De NMU leidt daarom bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeur. Buren kunnen terugvallen op deze ambassadeurs, die hen kunnen helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Er is een levendig netwerk van maar liefst 250 energie-ambassadeurs in de regio Utrecht! Deze ambassadeurs zijn bewoners en vrijwilligers die interesse hebben in energie besparen en duurzame energieopwekking, en samen met hun buren duurzaam aan de slag willen. Zij organiseren activiteiten in hun wijk om gezamenlijk de straat, het dorp of de wijk te verduurzamen. Voorbeelden van activiteiten zijn: collectieve inkoop van isolatiemaatregelen, advies over warmtecamera beelden, CV optimalisatie of het organiseren van informatie avonden.

Samenwerkingsverband U-Thuis

De NMU ondersteunt deze energie-ambassadeurs samen met Energie-U, de energie coöperatie uit Utrecht. Dit doen we voor U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht dat actief is om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen. Inmiddels hebben we gezamenlijk al ruim 250 energie-ambassadeurs opgeleid middels verschillende trainingen over techniek, communicatie of praktische projecten zoals CV optimalisatie.

Adviesloketten

De energie-ambassadeurs worden daarnaast begeleid om collectief projecten op te pakken. De koppeling hiervoor wordt gelegd met het energieloket (Jouwhuisslimmer, in de regio Utrecht) en de lokale energie coöperaties. Op verschillende locaties is ook een fysiek loket gerealiseerd waar bewoners advies kunnen krijgen, zoals de energiewinkels van de Eigenwijkse Energie Cooperatie (Wijk bij Duurstede) of van Mijn Groene Huis (Zeist).

Cursusdata 2021

16 februari 19:30 – Training Van weten naar doen: Een inkijkje in de klimaatpsychologie

Als energiecoach/-ambassadeur verwacht je dat bewoners na het ontvangen van hun zelf aangevraagde advies direct aan de slag gaan. Ze gaven immers aan graag aan de slag te gaan met het verduurzamen van hun woning. Helaas blijkt dat veel bewoners niet direct of soms helemaal niet aan de slag gaan. Ondanks de goede voornemens van de bewoner, de goede informatie en het goede advies komen ze niet in actie. Hoe komt dat? In deze interactieve workshop neemt Jeanine Pothuizen, klimaatcoach bij KlimaatGesprekken, jullie mee in de klimaatpsychologie. Zij geeft inzicht in welke sociaal en emotionele processen spelen in de stap van weten naar doen. Ook krijg je handvatten wat de bewoner kan helpen om wel een eerste stap te zetten. Geef je hier op!

30 maart 19:30 – Simpele energiebesparende maatregelen 
Energiebesparende maatregelen variëren in vorm en kosten. Er zijn een hoop maatregelen, die makkelijk uitvoerbaar zijn zonder hoge kosten. Deze maatregelen brengen je maandelijkse energierekening omlaag. Tijdens deze training leer je van Hans Snel, van Stichting Energie Zeist, meer over het energieverbruik in een huishouden. Zo krijg je inzicht in het verbruik van verschillende apparaten in huis en hoe dit terugkomt in de energierekening. Vervolgens lopen we langs verschillende simpele maatregelen om de energiegebruik (en dus ook de rekening van bewoners) te verlagen. Zo leer je over verschillende tips die je bewoners kunt geven om op apparaten in huis te besparen. Naast de maatregelen komen ook een aantal nieuwe gewoontes aan bod waarover je bewoners inzicht kunt geven. Geef je hier op!

Verdere data

  • April: U-thuis voorjaarsbijeenkomst
  • Mei: Tocht, Vocht en Ventilatie
  • September: integraal energieplan
  • Oktober: warmtecamera
  • November: U-thuis najaarsbijeenkomst

Documenten

Meer weten?

Wil je weten of er energie-ambassadeurs bij jou in de buurt actief zijn? Of wil je zelf aan de slag als energie-ambassadeur? Neem dan contact op met Jessica!

Tags:

Projectleider Energie ambassadeurs