Energie ambassadeurs opleiden

De energie-ambassadeur komt naar je toe!

Energie-ambassadeurs opleiden

De NMU leidt bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeurs. Bijvoorbeeld door trainingen te organiseren over allerlei relevante onderwerpen!

Veel mensen vinden het lastig om te weten waar ze moeten beginnen als zij hun woning willen verduurzamen. De NMU leidt daarom bewoners in verschillende buurten op tot energie-ambassadeur. Buren kunnen terugvallen op deze ambassadeurs, die hen kunnen helpen bij het verduurzamen van hun woning.

Er is een levendig netwerk van maar liefst 250 energie-ambassadeurs in de regio Utrecht! Deze ambassadeurs zijn bewoners en vrijwilligers die interesse hebben in energie besparen en duurzame energieopwekking, en samen met hun buren duurzaam aan de slag willen. Zij organiseren activiteiten in hun wijk om gezamenlijk de straat, het dorp of de wijk te verduurzamen. Voorbeelden van activiteiten zijn: collectieve inkoop van isolatiemaatregelen, advies over warmtecamera beelden, CV optimalisatie of het organiseren van informatie avonden.

Samenwerkingsverband U-Thuis

De NMU ondersteunt deze energie-ambassadeurs samen met Energie-U, de energie coöperatie uit Utrecht. Dit doen we voor U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht dat actief is om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen. Inmiddels hebben we gezamenlijk al ruim 250 energie-ambassadeurs opgeleid middels verschillende trainingen over techniek, communicatie of praktische projecten zoals CV optimalisatie.

Adviesloketten

De energie-ambassadeurs worden daarnaast begeleid om collectief projecten op te pakken. De koppeling hiervoor wordt gelegd met het energieloket (Jouwhuisslimmer, in de regio Utrecht) en de lokale energie coöperaties. Op verschillende locaties is ook een fysiek loket gerealiseerd waar bewoners advies kunnen krijgen, zoals de energiewinkels van de Eigenwijkse Energie Cooperatie (Wijk bij Duurstede) of van Mijn Groene Huis (Zeist).

Activiteiten

Er staan voor de zomer nog veel activiteiten op de agenda! Kijk in de agenda voor het overzicht van de activiteiten en de links naar de inschrijfformulieren.

  • De Community of Practice (COP) voor energie-initiatieven gaat van start! In deze (voor alsnog) digitale meetups geven we voorbeelden van geleerde lessen en ervaringen van energie-initiatieven en wisselen we tools en handigheden uit. Zo wordt er op 22 september 2021 een meetup georganiseerd voor energieambassadeurs om ervaringen uit te wisselen over de rapportage van huisbezoeken en het verder verdiepen en professionaliseren voor de energieambassadeur (meld je HIER direct aan).
  • De trainingen mogen weer fysiek plaatsvinden in ANNE! De trainingen voor startende energieambassadeurs zijn ingepland voor in het najaar. De eerstvolgende is de training over een Integraal Energie Plan van de Woning op 14 en 28 september 2021. Download de PDF of meld je HIER direct aan! 

In de agenda het overzicht van alle meetups en trainingen van U-Thuis voor energie-initiatieven.

Heeft jouw energieproject netverzwaring nodig? Doe mee met de enquête van Stedin en voorkom problemen bij de uitvoering je project!

Om alle duurzame elektriciteit te kunnen transporteren moet het elektriciteitsnetwerk de juiste capaciteit hebben. Doordat er steeds meer zonnepanelen en warmtepompen zullen worden geïnstalleerd kunnen er bij zonnige dagen in de lente en de herfst of op hele koude dagen in de winter enorme pieken in het netwerk ontstaan. De kleinschalige opwekprojecten zijn vaak niet bekend bij Stedin. Door middel van deze enquête wil Stedin een beter beeld krijgen bij de projecten die eraan gaan komen. Hierdoor wordt het voor je initiatief makkelijker om nieuwe projecten te starten. Doe mee met de enquête via deze link.

Agenda 2021

Training Integraal Energieplan van de woning op 14 en 28 september

Om bewoners goed te kunnen adviseren is het belangrijk om naar een samenhangende aanpak voor de woning te gaan. Tijdens de training leert u van Kees Stap (Energiepaleis) over hoe u integraal naar een woning kunt kijken en bewoners hierin kunt adviseren. Deze training is een eerste stap om hier kennis over op te doen.

Training warmtecamera, theorie en praktijk op 6 en 13 oktober

De warmtecamera is een geweldig middel om inzicht te krijgen in de kansen voor energiebesparing. Ad Kwak van Energie-U biedt u daarom een training van twee avonden aan om hiermee om te leren gaan: de eerste avond zal de theorie worden behandeld, en de tweede avond de praktijk. Inschrijven voor de eerste avond betekent ook meedoen aan de tweede gezien het complementaire karakter van de avonden.

Verdere data

Community of Practice voor lokale energie-initiatieven

Doe mee met de community of practice voor lokale energie-initiatieven: Leer van andere energie-initiatieven door ervaringen te delen over campagnes, wijkinitiatieven, tips en tricks en kennis in de breedte. Heb je onderwerpen die je graag op de agenda ziet, laat het ons weten!

Documenten

Meer weten?

Wil je weten of er energie-ambassadeurs bij jou in de buurt actief zijn? Of wil je zelf aan de slag als energie-ambassadeur? Neem dan contact op met Jessica!

Tags:

Projectleider Energie ambassadeurs