

Zoeken
Bijna iedereen is dagelijks onderweg. Naar werk, familie, vrienden, … Reizen verbindt ons. De auto is daarvoor vaak makkelijk, maar hij vervuilt ook en neemt veel ruimte in. En er zijn vaak prima schone alternatieven. De NMU werkt aan een provincie waar gezonde mobiliteit vanzelfsprekend is.
Tot 15 kilometer zien wij fietsen als #1 middel: het zorgt voor schone lucht, houdt je fit en kost nauwelijks ruimte. Met goede fietspaden die zorgen dat je overal veilig kunt doortrappen, wordt de fiets een aantrekkelijk alternatief om snel een bestemming in de buurt te bereiken.
Voor langere afstanden kijken we naar andere duurzame en gezonde oplossingen, zoals het openbaar vervoer (OV), elektrische auto’s en deelauto’s. Elektrische mobiliteit kan daarnaast een belangrijke schakel vormen in de transitie naar duurzame energie, voor lokale energienetten en energieopslag.
In ons toekomstbeeld bezitten mensen steeds minder vervoermiddelen. In plaats daarvan maken ze gebruik van diensten voor deelauto’s mede mogelijk gemaakt door technologie en innovatie.
Al deze oplossingen zijn nodig, zowel voor gezonde lucht als een leefbaar klimaat voor ons en onze kinderen.
Via ons Servicepunt Gezonde Mobiliteit informeren en helpen we bewoners, bedrijven en gemeente om mobiliteit te verduurzamen. Verder zijn we actief binnen de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht en de Adviesraad Doorfietsroutes. We leveren daarnaast regelmatig input voor bijvoorbeeld verkiezingen of omgevingsvisies. Daarnaast voeren we concrete projecten uit op bedrijventerreinen, waar we samen met werkgevers mobiliteit verduurzamen. En tot slot voeren we de meetprojecten Snuffelfiets en Telraam uit: twee citizen science projecten waarbij inwoners verkeer en fijnstof meten met sensoren.