Snuffelfiets

Snuffelfiets

Fietsen is gezond. En zelfs nóg gezonder als je fietst in schone lucht! Maar hoe schoon is de lucht eigenlijk waar we in fietsen? Dat wordt onderzocht met Snuffelfiets. In het Snuffelfietsproject fietsen inwoners met een sensor aan hun fiets. De sensor meet onder andere fijnstof en temperatuur.

Snuffelfiets sensoren brengen fijnstof in beeld

Met de Snuffelfiets sensoren worden door inwoners in de provincie Utrecht al fietsend fijnstof en temperatuur gemeten en in beeld gebracht. De verzamelde data zijn (anoniem) voor iedereen te zien op een online open dashboard. Deelnemers zelf hebben ook toegang tot een persoonlijk dashboard, waar zij gedetailleerde informatie van hun routes kunnen vinden. De fietsmetingen zijn een goede aanvulling op officiële metingen van luchtkwaliteit door het RIVM.

Meer inzicht in luchtkwaliteit en de leefomgeving

Er wordt op allerlei plekken gewerkt aan het schoner maken van de lucht voor onze gezondheid. Het Snuffelfietsproject is in 2018 opgezet zodat inwoners meer inzicht krijgen in de luchtkwaliteit in hun leefomgeving en overheden betere maatregelen kunnen nemen.

Metingen rondom fijnstof en temperatuur worden normaal gesproken gedaan met vaste sensoren. Door het gebruik van mobiele sensoren krijgen we een veel breder inzicht in fijnstofconcentraties op verschillende plekken in de provincie Utrecht. We krijgen inzicht in schone fietsroutes en minder schone fietsroutes. En bovendien geven de data ook inzicht in de manier waarop fietsers zich door de omgeving bewegen, iets wat nog niet eerder goed in beeld is gebracht.

Samen Meten Utrecht

Het Snuffelfietsproject maakt onderdeel uit van het programma Samen Meten Utrecht. De NMU voert dit programma uit, samen met de provincie Utrecht, en verzorgt onder andere het community management en diverse activiteiten voor de Snuffelfietsers.

Meer weten over Snuffelfiets? Kijk op de website van Samen Meten Utrecht.

Wil je meer weten? Neem contact op met Isabel en Jeannine!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science 06 41 525 475 E-mail LinkedIn