Duurzame mobiliteit op bedrijventerreinen

Duurzame mobiliteit op bedrijventerreinen

Werkgevers hebben een belangrijke positie als het gaat om duurzamer en schoner reizen en het bereikbaar en leefbaar houden van onze mooie regio. De NMU helpt daarom werkgevers, bedrijventerreinen en gemeenten bij de omslag naar duurzamer reisgedrag voor woon-werk- en zakelijk verkeer.

Business Park De Wetering-Haarrijn

Onder andere werkt de NMU samen met Ecotransferium aan duurzame mobiliteit op Business Park De Wetering-Haarrijn in Utrecht. De werkgevers op het business park willen hun park graag goed bereikbaar houden en werken aan een gezond en vitaal terrein. We helpen hen met advies, realiseren een deelfietssysteem, organiseren diverse bijeenkomst en kennissessies, voeren af en toe onderzoek uit en zijn verantwoordelijk voor de communicatie richting werkgevers en werknemers.

Auto nog vaak dominant

De werkgever bepaalt (en betaalt) een groot deel van de reizen in Nederland. Het merendeel van de autoritten (met name de ritten in de spits), zijn namelijk woon-werk gerelateerd. Meer dan de helft van de Nederlandse werknemers woont binnen 15 kilometer van het werk. Een afstand die (al dan niet met een e-bike) prima te fietsen is. Maar nog vaak wordt de auto gepakt. Meer dan de helft van de autoritten in de spits zijn zelfs korter dan 7,5 kilometer. Bij werkgevers en werknemers ligt dus een enorm potentieel om de regio bereikbaar, leefbaar, prettig en gezond te maken en houden.

Anders reizen

Als corona ons één ding leerde, is het wel dat een trendbreuk mogelijk is. De manier waarop we werken verandert. We werken steeds flexibeler; op verschillende locaties en met wisselende werktijden. Daarmee wordt ook de manier waarop we ons naar het werk begeven anders. We willen makkelijker, flexibeler en efficiënter reizen. Lange reistijden door files zien we ook niet meer als vanzelfsprekend. Nu we weten dat het kan, staan veel werkgevers ervoor open om de positieve effecten van dit nieuwe reisgedrag vast te houden.

Rol van de werkgever

De rol van de werkgever is belangrijk bij de vervoerskeuze die de werknemer maakt. De werkgever kan bijvoorbeeld bepaalde faciliteiten en vergoedingen ter beschikking stellen, campagnes voeren en de dialoog met de medewerkers aangaan. Maar nog maar een handjevol werkgevers doet dit al of is zich hiervan bewust.

NMU helpt werkgevers

Wij helpen werkgevers, bedrijventerreinen en gemeenten graag om de juiste stappen te zetten. Met concrete projecten, zoals op Business Park De Wetering-Haarrijn. En via ons Servicepunt Gezonde Mobiliteit waar volop informatie te vinden is.

Wil je meer weten? Neem contact op met Isabel en Jeannine!

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science

06 41 525 475 E-mail LinkedIn