Zelf aan de slag

Servicepunt Lokaal Voedsel

Zelf aan de slag

Naast het kopen van lokale producten zijn er veel andere manieren aan lokale landbouw bij te dragen. Zo kun je in een boerderij investeren, zelf met de vingers de klei in of je eigen buurtmarkt opzetten. Lees hier meer over de opties.

Vrijwilligerswerk

  • Lokale boerderij: Veel boerderijen kunnen hulp gebruiken, vooral als ze in een transitie zitten om te verduurzamen. Kijk vooral bij boeren in je buurt die opties voor vrijwilligerswerk op hun website benoemen. Een voorbeeld zijn de stadsboerderijen van Utrecht Natuurlijk waar ze altijd vrijwilligers zoeken. Kijk verder in onze database en zoek naar partijen onder het thema ‘vrijwilligerswerk’. 
  • CSA tuinen: Hetzelfde geldt voor CSA (Community Supported Agriculture) tuinen. Hier worden groentes geteeld en is altijd wat te doen. Kijk voor een overzicht op CSA Netwerk Nederland. 
  • Bestaande initiatieven: Initiatieven zoals Plan Boom of Landschap Erfgoed Utrecht zoeken regelmatig vrijwilligers om bijvoorbeeld bomen of hagen aan te leggen, ook op boerenerf. Zo draag je bij aan een natuurinclusief landschap. 
  • WWOOF: Werken, leren en gratis wonen op biologische boerderijen in de hele wereld – of gewoon in jouw provincie? Dat kan via WWOOF. 
  • Woon je in verdere omgeving van Veenendaal of Rhenen? Kijk dan naar deze lijst. 

Cursussen en workshops

  • Lokaal koken: Wil je leren koken met duurzaam geteelde en lokale groenten? Kijk dan naar het brede aanbod van workshops van de Kookfabriek. The Waste to Success: organiseert smaaklessen, kookworkshops en projecten op maat met ingrediënten die gered, lokaal en in het seizoen zijn. 
  • Regeneratieve landbouw: Wil je meer leren over regeneratieve/natuurinclusieve landbouw in de praktijk en wat dit met lokaal voedsel te maken heeft? Kijk dan naar de leerplekken van de Regeneratieve School 
  • Trainingen: De Natuur en Milieufederatie Utrecht organiseert regelmatig trainingen, lezingen en workshops over duurzame landbouw en natuur. Educatieaanbieders zoals Utrecht Natuurlijk hebben ook een ruim aanbod aan activiteiten.
  • Meer weten? Kijk voor een overzicht van educatieaanbieders vooral ook in onze database. 

Buurtinitiatieven

  • Buurtmarkt: Wil je helpen om lokaal voedsel in jouw buurt beter beschikbaar te maken? Start een buurtmarkt! Dit is een ophaalpunt voor buurtbewoners waar ze gemakkelijk lokaal voedsel kunnen kopen. De Voedselwerkplaats biedt starterspakketten, webinars en online cursussen om zelf een eigen Buurtmarkt op te zetten voor een groep van ongeveer 15 mensen. De boodschappen worden gemakkelijk besteld via Local Food Works.
  • Buurderij: Bij Boeren & Buren kun je een eigen Buurderij opstarten, hulp krijgen met je plannen en tegelijkertijd aansluiten bij een bestaande organisatie.   
  • Herenboeren: Bij een Herenboerderij kun je mede-eigenaar, producent, consument en ondernemer worden en je eigen oogstaandeel ontvangen. Je kunt lid worden bij een van de 18 bestaande boerderijen of een initiatiefgroep. Als er nog geen bestaande boerderij in de buurt is kun je aangeven dat je geïnteresseerd bent. Vraag dan ook je buren of vrienden daarbij. Bij genoeg belangstelling, wordt er in je buurt een initiatiefgroep opgestart.
  • Oogstwinkel: Oogst biedt in hun winkels alleen maar voedsel van lokale boeren aan. Je kunt ook je eigen Oogstwinkel starten, francisenemer worden of de organisatie een geschikte plek tippen.
  • Wijkchef worden: Rechtstreex breidt uit in Utrecht. Ken je een afhaallocatie of wil je betaald wijkchef worden, meld je dan aan bij community builder Emina Zorla. Hier vind je meer informatie.

Financiële steun

  • Boeren in je buurt: Om lokaal voedsel te kunnen verkopen hebben boeren vaak startkapitaal nodig. Kijk op hun website en sociale media of begin een gesprek op om te kijken wat je kunt betekenen. 
  • Natuur en Milieufederatie Utrecht: De Natuur en Millieufederatie Utrecht helpt Utrechtse boeren verduurzamen met verschillende landbouw projecten. Door aan ons te doneren, draag je hier aan bij.
  • Lenteland: Bij Lenteland kun je in regeneratieve boerderijen investeren en mede-eigenaar worden, met kans op winst. Je kunt ook gewoon doneren. Lenteland boerderijen verkopen hun voedsel altijd lokaal.  
  • Aardpeer: Bij Aardpeer kun je bijdragen door een stukje grond te kopen of een obligatie te kopen. Hierdoor zorg je dat grond beschikbaar wordt gesteld voor natuurinclusieve landbouw. Aardpeerboeren verkopen vaak in de korte ketens.   
  • Crowdfunding: Platforms zoals Crowd About Now of One Planet Crowd bieden vaak mogelijkheden om direct in boerderijen met maatschappelijke waarde te investeren. Vaak verkopen deze boerderijen in de korte keten en zijn ze natuurvriendelijk. 
  • vZB Consultancy helpt en begeleidt vermogende particulieren en stichtingen die in regeneratieve landbouw willen investeren.

Meer tips van het Servicepunt Lokaal Voedsel

Wil je meer weten? Neem contact op met Alexander!

Profiel Alexander Daniel

Alexander Daniel

Projectleider natuurinclusieve samenleving – duurzame landbouw