Informatie

Informatie

Informatie

Voedsel lokaal bij de boer kopen is op zich al een leuke ervaring. Je leert waar je eten vandaan komt en hebt misschien zelfs de kans om even een praatje met de boer zelf te houden. Maar zijn er nog andere voordelen? Wat heeft lokaal voedsel met biodiversiteit te maken? We leggen de belangrijkste feiten uit en helpen je verder met je vragen.

Wat is lokaal voedsel?

  • Er bestaan veel definities voor wat “lokaal voedsel” is. Meestal verwijst het begrip naar voedselproducten die in nabijheid worden geproduceerd van waar ze geconsumeerd worden. 
  • Hiervoor worden verschillende afstanden aangehouden. Voor de een is het binnen 30 kilometer, voor de ander geldt het hele land al als lokaal. 
  • Het gaat er ook om dat er minder tussenschakels, zoals verpakkingsbedrijven of leveranciers, in de keten zitten.  
  • Lokaal voedsel kun je dus meestal direct kopen bij de boer zelf, via een webwinkel, op de markt of bij een producentenorganisatie. 
  • Rond 3 – 4% van ons eten komt uit de korte ketens. 

Voordelen voor jou

  • Beleving, recreatie en een bezoek op de boerderij. 
  • Jij als consument kan zelf zien hoe zijn eten wordt verbouwd. Je kan dus bewuster kiezen voor welke manier van landbouw je wil steunen.  
  • Educatief aspect: je leert meer over voedselproductie en krijgt de mogelijkheid meer te leren over de impact van zijn voedselconsumptie en wat er op de boerderij gebeurd. 
  • Gezondheid: lokaal voedsel is niet per definitie gezonder. Onderzoek heeft echter aangetoond dat producten van gezonde bodem voedzamer zijn. Door direct te kiezen bij welke boer met welke bedrijfsvoering je koopt kun je hierin als consument keuzes maken. 
  • Door voor een zelfplukoptie of lidmaatschap te kiezen of als vrijwilliger te helpen kun je bij veel boerderijen ook zelf de handen uit de mouwen steken.

Voordelen voor de boer

  • Omdat er minder tussenschakels zijn, blijft er vaak meer geld over voor de boer. 
  • De boer is ook minder afhankelijk van de eisen op kwaliteit of volumes gesteld door grote afnemers en heeft meer zeggenschap over de prijs die hij wil vragen. 
  • De consument kan zichzelf overtuigen van de praktijken op de boerderij en is sneller bereid om meer te betalen als de boer het goed doet. Dit kan de noodzaak voor dure certificatie (bijv. biologisch) verminderen. 
  • Door producten (ook) lokaal af te zetten, kan de boer zijn inkomen over verschillende bronnen spreiden. Dit zorgt voor meer weerkracht in de bedrijfsvoering, vooral in tijden van klimaatverandering. 
  • Direct contact met klanten schept vertrouwen en versterkt de verbinding. 

Maatschappelijke voordelen

  • Over het algemeen zijn dierenwelzijn en het aantrekkelijkheid van het landschap beter bij boerderijen die lokaal afzetten.  
  • Je kunt als consument makkelijker kiezen voor boeren die de biodiversiteit op hun erven steunen. 
  • Bij lokale afzet kunnen boeren een betere prijs vragen waardoor er ruimte kan ontstaan om de bedrijfsvoering om te gooien en bijvoorbeeld natuurinclusiever te gaan boeren.

Over dit Servicepunt

  • Met dit Servicepunt Lokaal Voedsel willen we meer inwoners van de provincie Utrecht enthousiast maken en toegang bieden tot handvatten, inspiratie en informatie over lokaal voedsel.  
  • We bieden ook een loketfunctie en de mogelijkheid om vragen te stellen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
  • Het Servicepunt is opgericht en wordt onderhouden door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en werd mogelijk gemaakt door de Provincie Utrecht.

Meer tips van het Servicepunt Lokaal Voedsel

Wil je meer weten? Neem contact op met Alexander!

Profiel Alexander Daniel

Alexander Daniel

Projectleider natuurinclusieve samenleving – duurzame landbouw