- Er bestaan veel definities voor wat “lokaal voedsel” is. Meestal verwijst het begrip naar voedselproducten die in nabijheid worden geproduceerd van waar ze geconsumeerd worden.
- Hiervoor worden verschillende afstanden aangehouden. Voor de een is het binnen 30 kilometer, voor de ander geldt het hele land al als lokaal.
- Het gaat er ook om dat er minder tussenschakels, zoals verpakkingsbedrijven of leveranciers, in de keten zitten.
- Lokaal voedsel kun je dus meestal direct kopen bij de boer zelf, via een webwinkel, op de markt of bij een producentenorganisatie.
- Rond 3 – 4% van ons eten komt uit de korte ketens.
Informatie
Voedsel lokaal bij de boer kopen is op zich al een leuke ervaring. Je leert waar je eten vandaan komt en hebt misschien zelfs de kans om even een praatje met de boer zelf te houden. Maar zijn er nog andere voordelen? Wat heeft lokaal voedsel met biodiversiteit te maken? We leggen de belangrijkste feiten uit en helpen je verder met je vragen.