Terugblik U-Thuis Najaarsbijeenkomst 18 oktober 2022

oktober 25, 2022

Terugblik op de U-Thuis Najaarsbijeenkomst over de inclusieve energietransitie, 18 oktober 2022

U-Thuis Najaarsbijeenkomst 2022

 

 

 

 

 

 

 

Dinsdag 18 oktober 2022 vond de U-Thuis Najaarsbijeenkomst plaats over de inclusieve energietransitie. Met een goed gevulde Statenzaal van Provinciehuis Utrecht werden we geïnspireerd door Gedeputeerde Huib van Essen, 50 Tinten Groen Assendorp, maar liefst 6 deelsessies en het was een feestje met de Klimaatband! We sloten af met een gezellige borrel en er was een Energiemarkt.

Heb je het gemist?

 

Video’s

Plenaire presentatiePlenaire programma

Bekijk hier de hele presentatie terug met de volgende sprekers: Jessica Doorn en Sofie ten Have van NMU, Huib van Essen gedeputeerde van provincie Utrecht en Irene Eisink en Olaf Heinen van Initiatief 50 Tinten Groen Assendorp. Bekijk hier de Powerpoint-presentaties (PDF).

Presentatie 50 Tinten Groen50 Tinten Groen Assendorp

In Assendorp werden parkeerplaatsen tuintjes, wordt regenwater opgevangen en zijn huizen eigenwijs gasloos gemaakt. Een transformatie van deze oude versteende wijk in Zwolle. Onze hoofdsprekers zijn Irene Eisink en Olaf Heinen van Initiatief 50 Tinten Groen Assendorp. Hoe hebben ze het aangepakt? Hoe krijgen ze iedereen mee? Bekijk hier de presentatie terug. De slides staan hier.

 

Presentaties

Na de presentatie en het optreden van de Klimaatband gingen we uiteen in zes deelsessies, waarvan je hieronder de presentaties kunt teruglezen. Klik op de titel van de deelsessie om de presentatie (PDF) te bekijken.

 

Natuurvriendelijk isoleren
Door de hoge aardgasprijzen gaan veel mensen aan de slag met isolatie van muren en daken. Maar daarbij worden regelmatig zeldzame vogels of vleermuizen gedood. De provincie Utrecht heeft hier nu een oplossing voor: natuurvriendelijk isoleren.
Door: David van der Veen (provincie Utrecht) en Wendy van Poppel (coördinator Biodiversiteit in Stad en Dorp)

 

Energieklussers
Een workshop over twee concrete energiebesparingsprojecten in de provincie Utrecht: energiecoaches en FIXbrigades. In beide projecten gaan (vrijwillige en/of professionele) klussers de deuren langs om maatregelen uit te voeren die helpen om het klimaat te koelen en de energierekening laag te houden. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk trekken we gezamenlijk lessen voor de energie besparing van de toekomst.
Door: Hans van Kessel (Energieke Ronde Veners) en Geert Ritsema (NMU)

 

Energiearmoede te lijf
Bewoners betrekken gaat in iedere wijk anders. Het is maatwerk. Hoe kun je bewoners met een andere taal en cultuur aanspreken in een wijk als Kanaleneiland. Ervaringen over wat werkt wel en niet.
Door: Rianne Bakker (Teamleider Woningverduurzaming) en Bouchra Dibi (Adviseur & onderzoeker krachtwijken)

 

Ervaringen wijkaanpak Leusden
Hoe krijg je bewoners mee? Hoe werk je samen met bewoners in en wijk om uiteindelijk aardgasvrij te worden? Ervaringen werden gedeeld over o.a. in de wijk Rozendaal en over handreiking participatie voor de wijkaanpak.
Door: Merel Toussaint (Gemeente Leusden) en Henriëtte Former (Groene belevenis)

 

Zon op dak en netcongestie: wat kan er wel!
Zon-op-dak projecten met een grootverbruikersaansluiting hebben te maken met netcongestie. Toch zijn er wel mogelijkheden om deze projecten te realiseren. Dat kan bijvoorbeeld door te zorgen dat je niets terug levert aan het net. Daarvoor moet je de vraag (het verbruik) goed afstemmen op het aanbod (de opwek). Je kunt de opwek aanpassen, bijvoorbeeld door onderdimensionering. Je kunt laadpalen gaan gebruiken en/of energie opslaan. Soms kun je een kabel leggen naar de buurman die jouw stroom goed kan gebruiken. Dus meet je verbruik, analyseer en bepaal je aanpak!
Door: Mark Vavier (Next2Company), Floris Bruning (Soft Energy) en Stella Eitjes en Guus Ydema (Energie van Utrecht)

 

Als je het doet… doe het dan goed!
Integraal verduurzamen in Zeist-West. Een projectgroep van bewoners uit Zeist West pakt de extra uitdagingen in hun huizen aan samen met Mijn Groene Huis, de gemeente Zeist, het Informatieteam asbestdaken (ODRU) en de NMU. De bedoeling is dat asbest wordt gesaneerd en dakpannen vervangen, in combinatie met isoleren en zonnepanelen en zelfs het levensloopbestendig maken van sommige huizen. We kijken ook naar de financiering en subsidies zodat iedereen mee kan doen.
Door: Pauline van Norden (NMU), Annemiek Verstappen (Mijn Groene Huis) en Michel van Andel (Informatieteam asbestdaken (ODRU))

 

Klimaatlied
Bekijk hierboven de officiële videoclip ‘Biodivercity’, geschreven door Utrechtse jongeren. Provincie Utrecht is de eerste provincie met een eigen klimaatlied. Na de onthulling van de videoclip hebben ze er nog een gezellig feestje van gemaakt door het spelen van twee extra nummers!

Energiemarkt
Op de energiemarkt stonden deze keer Solar Sedum, KlimaatKermis, Energie van Utrecht, Informatieteam Asbestdaken, Jouw Huis Slimmer, Natuurvriendelijk Isoleren en het Duurzaambouw Loket.

Volgende bijeenkomst?
De Voorjaarsbijeenkomst voor lokale energie-initiatieven vindt 18 april 2023 plaats in Stadskantoor Utrecht.

Voorjaarsbijeenkomst op 18 april 2023