Voedselbossen

Voedselbossen

Door lezingen te organiseren, vrijwilligers te werven en excursies te organiseren zijn we op een actieve manier bezig om voedselbossen op de kaart te zetten en nieuwe initiatieven te steunen.

Een voedselbos is een aangeplant bos met een groot aantal bomen en struiken die bijvoorbeeld bessen of noten dragen. De bossen hebben een hoog productieniveau, zonder toepassing van (kunst)mest of bestrijdingsmiddelen. Doordat er gebruik wordt gemaakt van de ecologische principes van een natuurlijk bos, zijn de bossen goed bestand tegen ziekteplagen of droogte. Voedselbossen kennen een hoge biodiversiteit en leveren een bijdrage aan het herstel van de bodembodemvruchtbaarheid. En daarnaast zijn de bossen ook nog eens toegankelijk voor wandelaars.

Wat doet de NMU?

In 2017 tekenden de Natuur en Milieufederaties samen met twintig andere organisaties de Green Deal. Door te tekenen maakten de betrokkenen hun intenties voor verdere ontwikkeling van de voedselbosbouw in Nederland officieel.
De Natuur en Milieufederatie Utrecht ondersteunde bij de aanplant van een particulier voedselbos in Breukelen door het werven van vrijwilligers. Daarnaast worden er door ons lezingen en excursies georganiseerd. Ook zijn we uiteraard altijd beschikbaar om vragen te beantwoorden en mee te denken over de aanleg van nieuwe voedselbossen.

Voedselbossen op de kaart

Tags:

Neem hiervoor contact op met Max.

Profiel Max Zevenbergen

Max Zevenbergen

Landelijk gebied en groene ruimte