Agroforestry proefpercelen

Agroforestry proefpercelen

Agroforestry is een landbouwsysteem waarbij houtige gewassen (denk bomen en struiken) worden gecombineerd met akkerbouw of veeteelt. Door deze teelten te combineren wordt het hele landbouwsysteem weerbaarder. Op dit moment is de Natuur en Milieufederatie Utrecht betrokken bij een project waarbij agroforestry proefpercelen gerealiseerd worden. Geïnteresseerde agrariërs kunnen zich nu opgeven. Andere geïnteresseerden in agroforestry mogen zich ook aanmelden.

Wil je graag aan de slag met agroforestry, maar ben je er nog niet klaar voor om je hele bedrijfsmodel daarop aan te passen? Met de aanleg van een proefperceel kun je klein beginnen en gelijk experimenteren met elementen van agroforestry. We zoeken geïnteresseerde agrariërs die een proefperceel op hun terrein willen aanleggen. Een proefperceel is ca. 0,5-1 hectare (250 – 1500 bomen en struiken). Denk aan een perceel met walnoten- of fruitbomen waar hagen en een bloemenrand terugkomen voor de insecten die je nodig hebt voor de bestuiving van de bomen. In totaal worden in drie provincies vijftien proefpercelen aangelegd, waarvan vijf in Utrecht.

Het agroforestry proefpercelen project is een project van de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland, Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Louis Bolk Instituut en Fruitz for Life met als doel om de kennisbehoefte op het gebied van agroforestry verder uit te breiden. We doen praktische ervaring op via de aanleg van ‘proefpercelen’ en maken deze kennis middels de ontwikkeling van Do-It-Yourself-proefpakketten met bijbehorende factsheets beschikbaar voor een grote groep agrariërs met verschillende bedrijfsvormen.

Heb je interesse om een proefperceel aan te leggen of ken je iemand voor wie dit interessant kan zijn? Of heb je interesse in agroforestry in het algemeen? Stuur dan een email naar Isabel Kruisheer via i.kruisheer@nmu.nl of vul dit formulier in en dan nemen wij contact met je op.

Ik heb interesse om aan de slag te gaan met een agroforestry proefperceel

Agroforestry voorbeelden

Vragen of interesse? Neem contact op met Isabel

Profiel Isabel Kruisheer

Isabel Kruisheer

Medewerker duurzame landbouw, natuur, mobiliteit en schone lucht