Najaarsbijeenkomst 2023 | voor lokale energie-initiatieven

Najaarsbijeenkomst voor lokale energie-initiatieven

''Een heel mooie netwerkbijeenkomst waar mensen van de energie-initiatieven en overheden elkaar treffen zonder dat je er een afspraak voor hoeft te maken.''

U-Thuis bijeenkomst

Dit evenement is voorbij… Bekijk hier de terugblik.

Op 11 oktober 2023 delen we op de U-Thuis bijeenkomst in het Stadskantoor inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen en gaan we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie. Thema dit keer: energiebesparing, want de schoonste energie is energie die je niet hoeft op te wekken!

Met o.a.

  • Hoofdspreker Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform
  • Stand-up filosoof Laura van Dolron
  • Lot van Hooijdonk, wethouder Klimaat en Energie gemeente Utrecht
  • Woerden Energie (Beste energie-initiatief 2023)
  • De KlimaatKermis
  • Deelsessies
  • Een prijsvraag
  • De borrel

AANMELDEN

Meteen naar: Kees Vendrik  | Laura van Dolron  | Lot van HooijdonkKlimaatKermis  | Programma | Deelsessies 

 

 

Kees Vendrik - hoofdspreker

Kees Vendrik is voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, de schakel tussen samenleving en beleid. Als voorzitter van de elektriciteitstafel speelde hij een belangrijke rol bij de totstandkoming van het Klimaatakkoord in 2019. Van 2017 tot 2022 was hij hoofdeconoom van de Triodosbank en kwam in 2019 voor GroenLinks in de Eerste Kamer. Daarvoor was hij zes jaar lid van de Algemene Rekenkamer. Van 1988 tot 2010 was hij Tweede Kamerlid voor GroenLinks.

 

Laura van Dolron - action writer

Laura van Dolron is theatermaker en creëerde haar eigen genre: stand-up philosophy. Op onze najaarsbijeenkomst zal zij aanwezig zijn als action writer. Tijdens de avond zal zij als fly on the wall luisteren naar de sprekers, de sfeer proeven, een deelsessie bijwonen. Ze verwerkt al haar indrukken tot een rake tekst, die ze aan het eind van de avond voor zal dragen. Volledig op maat, uniek en ter plekke geschreven.  Wij zijn heel benieuwd naar de blik van een buitenstaander op onze avond!

”Van Dolron is een natuurkracht die de wereld zacht maakt, met haar helende, nuchtere woorden en haar positieve blik op de wereld.” NRC, december 2022

Lot van Hooijdonk - wethouder

Lot van Hooijdonk is sinds 2014 wethouder in Utrecht en heeft onder meer mobiliteit, energie en de ruimtelijke projecten Lunetten-Koningsweg en Overvecht in haar portefeuille. In eerdere periodes was ze verantwoordelijk voor groen, dierenwelzijn en milieu. Als wethouder ziet ze het als haar belangrijkste taak om te zorgen voor een prettige stad die klaar is voor de toekomst. “Eén van de grootste vraagstukken van deze tijd vind ik de klimaatverandering. Om hier iets aan te doen staat bij alle keuzes duurzaamheid voorop. In Utrecht draait het om de kwaliteit van leven; ik ben eigenlijk wethouder geluk.”

De KlimaatKermis

Organiseer je met je energie-initiatief een bijeenkomst voor bewoners? Werk dan eens samen met de KlimaatKermis. Met de KlimaatKermis bereik je juist óók die bewoner, die je normaliter minder snel bereikt. Die niet naar bewonersavonden komt, en niet het geld heeft of zich druk maakt om een warmtepomp of zonnepanelen. Kortom, de bewoners voor wie de energietransitie een ver-van-je-bed-show is. Het liefst werkt de KlimaatKermis samen met een gemeente of een lokaal inwonersinitiatief, omdat die de lokale situatie het beste kennen en ze op deze manier gezamenlijk de meeste impact kunnen maken. Op de najaarsbijeenkomst een voorproefje!

 

Programma

Locatie: Stadskantoor, Stadsplateau 1 Utrecht (naast Utrecht CS)

19.00 uur: Inloop met Klimaatkermis, koffie en thee
19.30 uur: Opening door Geert Ritsema
– Woerden Energie (winnaar Beste energie-initiatief 2023)
– Hoofdspreker Kees Vendrik (met Q & A)
20.15 uur: Pauze
20.25 uur: Start deelsessies
21.15 uur: Einde deelsessies
21.20 uur: Gezamenlijke afsluiting
– Uitslag prijsvraag
– Wethouder Lot van Hooijdonk
– Optreden Laura van Dolron
21.30 uur: (ongeveer) Borrel
22.15 uur: Einde

Deelsessies

Deelsessie Natuurvriendelijk isoleren
Onlangs in het nieuws: Wat is de juiste manier om rekening te houden met vleermuizen als je gaat isoleren? David van der Veen legt op praktische wijze uit hoe je tempo kunt houden met het isoleren terwijl tegelijkertijd vleermuizen en vogels beschermd worden. Zie ook www.natuurvriendelijkisoleren.nl
Met: David van der Veen, ecoloog provincie Utrecht.

Deelsessie Energiebesparingsprogramma gemeente Utrecht
Gemeente Utrecht heeft een groot verduurzamingsaanbod, o.a.: ‘Energieboxen en -fixers’, ‘Energieadvies aan huis’, ‘Collectieve inkoop’ en ‘Samen Verduurzamen acties’. Ook voor VvE’s. In deze deelsessie krijg je inzicht in hoe dit hele pakket energie-initiatieven en -coöperaties in de gemeente Utrecht helpt.
Met: Claudia Umlauf en Martin Wisselink (gemeente Utrecht).

Deelsessie Energiehulp in De Ronde Venen
De Energieke Rondeveners delen hun ervaringen met het geven van energiehulp.  ‘’Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze teams vorige winter 220 huishoudens bezocht in de hele gemeente. We zoeken samen met de bewoner waar ze nog energie kunnen besparen.’’ Doe inspiratie op voor je eigen initiatief! www.energieke-rondeveners.nl
Met: Joke van Wieringen (foto Chantal Bekker).

Deelsessie FIXbrigade
Onlangs ging in gemeente Houten de eerste FIXbrigade van de provincie Utrecht van start. FIXbrigades zijn klusteams die speciaal zijn bedoeld voor inwoners met een laag inkomen en een minder goed geïsoleerde woning. Ze voeren werkzaamheden uit met als doel energie te besparen. In deze deelsessie hoor je hoe de FIXbrigade te werk gaat en hoe in diverse Utrechtse gemeentes wordt gewerkt aan het opzetten ervan.
Met: Daniëlle van Elk (WIJ 3.0/FIXbrigade Houten en Nieuwegein) en een vertegenwoordiger van de FIXbrigade Amersfoort.  

Deelsessie Meten is weten
Hoe breng je als energiecoach of eigenaar de resultaten van woningverduurzaming in kaart en hoe leer je van je eerdere ervaringen? Het HOOMdossier is een uitgebreid online hulpmiddel. We bespreken wat er mogelijk is met het HOOMdossier en horen graag waar nog meer behoefte aan is.
Met: Stella Eitjes (Energie van Utrecht) en Hank Ort (Energie Samen).

Je kunt op deze avond één deelsessie volgen. Bij je aanmeldformulier geef je je eerste en tweede voorkeur op.

AANMELDEN

 

 

Prijsvraag:
Verzin een nieuwe naam voor de najaarsbijeenkomst

Najaarsbijeenkomst…voorjaarsbijeenkomst… eigenlijk nietszeggende woorden. We zoeken als NMU al langere tijd naar een betere naam, maar we komen er niet uit. Hoe vat je dit nou in een paar woorden samen:

Hét netwerkevenement van U-Thuis voor lokale energie-initiatieven van de provincie Utrecht om elkaar te ontmoeten, op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en makkelijk in contact te komen met betrokken partijen.

Hoe langer we erover nadenken, hoe minder inspiratie we hebben!
Zo kwamen we al op FEUT*…, OKULE*… of Energieke koplopers ontmoeting Utrecht…. En zo werd het steeds erger. Tot we dachten: hebben jullie zelf misschien een beter idee? Hoe noemen jullie deze bijeenkomst onderling? Wat is een naam waarmee het voor buitenstaanders ook meteen duidelijk is wat er op deze avond te halen is?

Vandaar dus nu een prijsvraag. Onderaan het aanmeldformulier krijg je de kans om jouw idee voor een nieuwe naam in te vullen.

Criteria
De nieuwe naam van de bijeenkomst:
– maakt meteen duidelijk waar de bijeenkomst over gaat, en…
– maakt meteen duidelijk voor wie de bijeenkomst bedoeld is, en…
– is bruikbaar voor zowel de voorjaars- als de najaarsbijeenkomst, en…
– zorgt dat je meteen zin krijgt erheen te gaan!

Wat de prijs is maken we in een later stadium bekend.

Een onafhankelijke jury van U-Thuis en de NMU zal beslissen welke naam gewonnen heeft. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

*FEUT (Festijn voor Energieveranderaars Utrecht), OKULE (Ontmoetings – en Kennisavond Utrechtse Lokale Energieinitiatieven)

Voor wie is de najaarsbijeenkomst?

De najaarsbijeenkomst is voor lokale energie-initiatieven, energieambassadeurs (energievrijwilligers, energiecoaches), geïnteresseerde bewoners, bestuurders en medewerkers gemeenten, aanbieders en uitvoerders van duurzame maatregelen aan woningen. Voor mensen die kennis zoeken, contact, of gewoon een fijne avond met gelijkgestemden!

Met dank aan: