Terugblik met aftermovie U-Thuis Najaarsbijeenkomst, 11 oktober 2023

oktober 17, 2023

De U-Thuis Najaarsbijeenkomst, 11 oktober 2023

 

Op woensdag 11 oktober 2023 vond de U-Thuis Najaarsbijeenkomst voor lokale energie-initiatieven plaats in het Stadskantoor. Thema van de avond was energiebesparing, want de schoonste energie is energie die je niet hoeft op te wekken! Met dit ‘understatement’ startte Geert Ritsema, projectleider Energietransitie van de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) de bijeenkomst.

Met een goed gevulde zaal in het Stadskantoor van Gemeente Utrecht werden inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen gepresenteerd en gingen we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie.

Het Beste Energie-initiatief van 2023 werd naar voren gehaald. Koen Hordijk, voorzitter van Woerden Energie, vertelde over hoe ver ze met het project zijn en wat ze met het prijzengeld hebben gedaan. Ze hebben het geld gebruikt om de FIXbrigade in Woerden op gang te helpen. Zo wordt de eerste woning hier al mee geïsoleerd.

“Dit soort avonden zijn voor mij goud waard, want dan weet ik wat ik aan Rob Jetten kan zeggen. Energie-initiatieven zijn niet alleen hartstikke leuk, ze zijn essentieel, en ze moeten heel serieus genomen worden. We hebben burgers nodig om de transitie in handen te nemen. Eer dat. Vier dat. Maak het mogelijk. Schaal het op.”

Kees Vendrik, voorzitter Nationaal Klimaat Platform

Hoofdspreker Kees Vendrik hield een inspirerend betoog over het belang van energie-initiatieven. Dat we burgers hard nodig hebben om de energietransitie te laten slagen. Hij zei; “U bent het kapitaal van de energietransitie!”. Kees Vendrik is voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform, de schakel tussen samenleving en beleid. Hij riep ons op naar De Top van Onderop te komen, 6 december in Bussum. Die vindt tegelijkertijd plaats met de internationale VN-klimaatconferentie, en wil laten zien wat er allemaal al voor mooie initiatieven aan de gang zijn én wat zij nodig hebben. 

Najaarsbijeenkomst

Na vijf inspirerende deelsessies stonden Huib van Essen, gedeputeerde provincie Utrecht, en Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht, op het podium. Zo gaf Huib van Essen aan dat er nog veel valt te doen voor energie en klimaat. Hij merkt op dat goede ideeën van de ene gemeente worden overgenomen door andere gemeenten. Zo is er ook voor wind en zon op land een stoer bod gedaan, waarbij Huib van Essen het vertrouwen heeft dat er flinke stappen gezet zullen worden. Lot van Hooijdonk wil zorgen dat als mensen iets willen, dat ze dan ook alles aangeboden krijgen om de eindstreep te halen. Dat begint bij informatie.

“Het stimuleren van energiebesparen werkt het allerbeste als je aan kunt sluiten bij de levens van mensen.”

Lot van Hooijdonk, wethouder gemeente Utrecht

Een nieuwe naam

Voorjaarsbijeenkomst… Najaarsbijeenkomst… Eigenlijk nietszeggende termen. We zochten al langere tijd naar een betere naam, maar we kwamen er maar niet uit. Daarom mochten de deelnemers een passende naam aandragen en zo is tijdens de Najaarsbijeenkomst gekozen voor de nieuwe naam (tromgeroffel) “Avond Vol Energie!”.

Deelsessies

Natuurvriendelijk isoleren natuurvriendelijk isoleren
Onlangs in het nieuws: Wat is de juiste manier om rekening te houden met vleermuizen als je gaat isoleren? David van der Veen legde op praktische wijze uit hoe je tempo kunt houden met het isoleren terwijl tegelijkertijd vleermuizen en vogels beschermd worden. Bekijk de presentatie

Energiebesparing gemeente UtrechtEnergiebesparing gemeente Utrecht
Gemeente Utrecht heeft een groot verduurzamingsaanbod, o.a.: ‘Energieboxen en -fixers’, ‘Energieadvies aan huis’, ‘Collectieve inkoop’ en ‘Samen Verduurzamen acties’. Ook voor VvE’s. In deze deelsessie kreeg men je inzicht in hoe dit hele pakket energie-initiatieven en -coöperaties in de gemeente Utrecht helpt. Bekijk de presentatie

Energiehulp in de Ronde VenenEnergiehulp in de Ronde Venen
De Energieke Rondeveners deelden hun ervaringen met het geven van energiehulp. ‘’Met een klusbox vol materialen en kennis over energiebesparing hebben onze teams vorige winter 220 huishoudens bezocht in de hele gemeente. We zoeken samen met de bewoner waar ze nog energie kunnen besparen.’’ Doe inspiratie op voor je eigen initiatief! Bekijk de presentatie

FIXbrigadeFIXbrigade
Onlangs ging in gemeente Houten de eerste FIXbrigade van de provincie Utrecht van start. FIXbrigades zijn klusteams die speciaal zijn bedoeld voor inwoners met een laag inkomen en een minder goed geïsoleerde woning. Ze voeren werkzaamheden uit met als doel energie te besparen. Deze deelsessie ging over hoe de FIXbrigade te werk gaat. Bekijk de Presentatie

Meten is wetenMeten is weten
Hoe breng je als energiecoach of eigenaar de resultaten van woningverduurzaming in kaart en hoe leer je van je eerdere ervaringen? Het HOOMdossier is een uitgebreid online hulpmiddel. We bespraken wat er mogelijk is met het HOOMdossier. Bekijk de presentatie

 

Interview Najaarsbijeenkomst


Op de energiemarkt stonden deze keer Servicepunt Energie (van Energie van Utrecht en NMU) en de Klimaatkermis. We sloten af met een gezellige borrel met plantaardige hapjes.

Wij danken alle sprekers, deelnemers, en in het speciaal Gemeente Utrecht en Provincie Utrecht voor het mede-mogelijk maken van de bijeenkomst. Tot de volgende Avond vol Energie!