Terugblik U-Thuis voorjaarsbijeenkomst 12 mei 2022

mei 1, 2021

Deze bijeenkomst is voorbij… maar op 18 oktober 2022 hebben we de najaarsbijeenkomst inclusieve energietransitie!

Terugblik op U-Thuis Voorjaarsbijeenkomst over ”Bewoners in beweging” 12 mei 2022

Op 12 mei hadden we een succesvolle avond voor lokale energie-initiatieven in het provinciehuis. Met 120 bezoekers, zes deelsessies, drie sprekers en één prijsuitreiking was het een energieke avond!

Thema: Bewoners in beweging. De energietransitie moet sneller. Maar hoe krijg je iedereen mee?

Heb je het gemist?

Jessica Doorn en Ferenc van Damme

 

Bekijk hier de aftermovie (4 minuten):

 

Als je alles rustig wilt terugkijken of -lezen, dat kan hieronder!

Filmpjes

Bekijk hier het eerste uur in zijn geheel terug, of ga meteen naar:

Jessica Doorn (NMU) o.a. over de inspiratie die zij haalde uit het verduurzamen van haar eigen huis

Anne Schipper (Jong Res) die oproept elkaar op te zoeken, te verbinden in de drive om iets goeds te doen

Ferenc van Damme (Hoe dan?) over dat we moeten ophouden mensen ‘’te betrekken’’, dat is achterhaald! Co-creëren is iets heel anders.

Of naar: Uitreiking beste energie-initiatief

Pitches deelsessies 

Presentaties

Na de plenaire aftrap gingen we uiteen in zes deelsessies, waarvan je hier de presentaties (pdf) kunt teruglezen.

Deelsessies

1. Workshop Co-creatie met bewoners door Ferenc van Damme. Je kunt hier de link naar de boeken en andere inspiratiebronnen vinden. Of zelf de Mentality test doen om te zien tot welke normen- en waardengroep je hoort.

2. Aquathermie. Wat zijn de mogelijkheden van (kleinschalige) aquathermie projecten binnen de provincie? Door Sofie ten Have, Jessica Doorn (NMU) en Jeroen Daeij Ouwens (Provincie Utrecht). Zie ook dit filmpje waarin Jessica en Sofie van de NMU op pad gaan met de klimaatburgemeester van Baarn.

 

 

 

 

3. Successen en worstelingen van gebiedscoöperatie Ons Polderhart. Door Hans van Soest (voorzitter), Jan-Willem Moerkerk (vice-voorzitter) en Kees Vernooij (secretaris).

4. Jongeren in beweging. Joost Vosmer van stichting Groen!: ”Ik vond het leuk om te zien dat het betrekken van jongeren voor veel aanwezigen een belangrijk thema is. Enkelen zaten driftig mee te schrijven. Na afloop deelden de deelnemers ook eigen voorbeelden, zoals een ontwerpsessie voor een speciale prullenbak die leerlingen stimuleert om afval weg te gooien of een theaterproductie over de wereld en het klimaat. Jongerenparticipatie is niet makkelijk. Het vraagt energie. Het moet echt zijn en je moet voorbij het thema energie kijken om ze te betrekken.” Presentatie

5. Energiearmoede. Met Bart Verhagen (Odru), Noëlle Peter-Sengers van provincie Utrecht en Gerrit Vledder (Energie in Smitsveen). Gerrit Vledder geeft de belangrijkste leerpunten/succesfactoren van het project “Energie in Smitsveen”. Smitsveen is een wijk in Soest met veel (complexe) sociaal economische problematiek, gecombineerd met een grote diversiteit aan culturen. Ondanks deze soms lastige problematiek lukt het toch steeds beter om bewoners met diverse achtergronden te ondersteunen bij de aanpak van energie armoede. Noëlle Peter Sengers van Provincie Utrecht legt uit wat de provincie Utrecht doet op het gebied van energiearmoede. De provincie verzamelt en publiceert onder andere data over de vraag in welke Utrechtse buurten energie armoede heerst. Daarnaast is de provincie (mede) financier van het project Energie in Smitsveen en ook van het energie armoede project Eurowoningen Leusden. Presentaties energiearmoede en Energie in Smitsveen.

6. Buurtwarmte. Door Alexander Haccou (Energie Samen) en Fanny Claassen (Energie van Utrecht).

Energiemarkt
Op de energiemarkt stonden deze keer Energie van UtrechtDe Slimme BuurHIERLeader, Energiebox en De Buurtbouwdoos. Een nieuwe aanwinst was de KlimaatKermis. Op de KlimaatKermis kunnen Utrechters in ruil voor een hoop pret energie besparen en meer leren over duurzaam wonen. De KlimaatKermis wordt nog uitgebreid met een Rad van Fortuin en een wervelwinddouchecabine. Een heel leuke toevoeging aan een buurtevenement!

Beste lokale energie-initiatief
Verder was er natuurlijk de uitreiking voor het beste lokale energie-initiatief 2022! De Energieke Rondeveners gingen er dit keer met de prijs vandoor. Lees meer…

Borrel
Ook de borrel was geanimeerd, er werd nog lang nagepraat.

Volgende bijeenkomst?
Waarschijnlijk in oktober, hou de site in de gaten, of abonneer je op de nieuwsflits servicepunt Energie Lokaal

En… heb je al gehoord van natuurvriendelijk isoleren?
Provincie Utrecht heeft, samen met isolatiebedrijven, een nieuwe term gelanceerd: het zogeheten “natuurvriendelijk isoleren”. Doel: zuinig omgaan  met onze biodiversiteit. Door het isoleren van woningen worden namelijk regelmatig vogels of vleermuizen gedood. Soorten die we in de stad hard nodig hebben maar die nu steeds zeldzamer worden.

Er zijn nu gedragsregels opgesteld voor isolatiebedrijven. Isoleert een isolatiebedrijf ‘natuurvriendelijk’ dan worden er geen dieren meer gedood en blijven er in elke woningen verblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen over. Isolatiebedrijven worden door de provincie Utrecht getraind in deze nieuwe werkwijze. Vraag aan uw isolatiebedrijf of deze uw woning ‘natuurvriendelijk’ wil isoleren. Dan heeft u niet alleen een warm huis, maar ook nog vogels op de voedertafel. Meer weten: samenvoornatuur@provincie-utrecht.nl

 

 

Lees hier het verslag van de najaarsbijeenkomst van 2021 met als hoofdspreker Annelies Huygen over de Deense warmtenetten, of bekijk de bijeenkomst van voorjaar 2021, met speciale gast Marjan Minnesma!

Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen.

 

Tags: