U-Thuis najaarsbijeenkomst inclusieve energietransitie 18 oktober 2022

Energietransitie in Utrecht!

18 oktober 2022: U-Thuis najaarsbijeenkomst inclusieve energietransitie

Het provinciale hoogtepunt van het najaar voor de lokale energie-initiatieven komt er weer aan!  Op 18 oktober 2022 delen we inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen en gaan we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie. Met dit keer als thema: Inclusieve energietransitie.

Hoofdsprekers

Alles over deze avond is terug te lezen op de terugblikpagina.

In Assendorp werden parkeerplaatsen tuintjes, wordt regenwater opgevangen en zijn huizen eigenwijs gasloos gemaakt. Een transformatie van deze oude versteende wijk in Zwolle.
Onze hoofdsprekers zijn Irene Eisink en Olaf Heinen van Initiatief 50 Tinten groen Assendorp. Hoe hebben ze het aangepakt? Hoe krijgen ze iedereen mee? Dat komen ze vertellen op 18 oktober.

Locatie: Provinciehuis Utrecht, Archimedeslaan 6, Utrecht.
Datum en tijd: Dinsdag 18 oktober, 19.00 – 22.00 uur.

Meld je aan en laat ons vast je voorkeur voor een deelsessie weten!

Ik meld me meteen aan!

Bekijk het programma

Aan de slag in deelsessies!

Klimaatlied

Wist je dat Provincie Utrecht de eerste provincie is met een eigen klimaatlied? Geschreven door Utrechtse jongeren. En dat klimaatlied gaan we horen op 18 oktober!

Kom naar de energiemarkt en laat je informeren!

Programma

19.00 uur inloop bij energiemarkt
19.30 uur start en welkomstwoord door gedeputeerde Huib van Essen
19.40 uur: hoofdsprekers
20.15 uur optreden Klimaatband
20.30 uur: toelichting deelsessies
20.35 uur: pauze met energiemarkt
20.45 uur: start deelsessies
21.30 uur: borrel en netwerken bij de energiemarkt
22.15 uur: einde

Locatie: Provinciehuis, Archimedeslaan 6 3584 BA Utrecht

Natuurvriendelijk isoleren

Door de hoge aardgasprijzen gaan veel mensen aan de slag met isolatie van muren en daken. Maar daarbij worden regelmatig zeldzame vogels of vleermuizen gedood. De provincie Utrecht heeft hier nu een oplossing voor: natuurvriendelijk isoleren. Over deze snel inzetbare methode vertellen we in deze deelsessie.
Door: David van der Veen (provincie Utrecht) en Wendy van Poppel (coördinator Biodiversiteit in Stad en Dorp)

Energieklussers

In deze workshop vertellen we over twee concrete energiebesparingsprojecten in de provincie Utrecht : energiecoaches en FIXbrigades. In beide projecten gaan (vrijwillige en/of professionele) klussers de deuren langs om maatregelen uit te voeren die helpen om het klimaat te koelen en de energierekening laag te houden. Aan de hand van voorbeelden uit de praktijk trekken we gezamenlijk lessen voor de energie besparing van de toekomst.
Door: Hans van Kessel (Energieke Ronde Veners) en Geert Ritsema (NMU)

 

Energiearmoede te lijf

Bewoners betrekken gaat in iedere wijk anders. Het is maatwerk. Hoe kun je bewoners met een andere taal en cultuur aanspreken in een wijk als Kanaleneiland. Ervaringen over wat werkt wel en niet.
Door: Rianne Bakker (Teamleider Woningverduurzaming) en Bouchra Dibi (Adviseur & onderzoeker krachtwijken)

Ervaringen wijkaanpak Leusden

Hoe krijg je bewoners mee? Hoe werk je samen met bewoners in en wijk om uiteindelijk aardgasvrij te worden?
Wij vertellen welke ervaringen wij hebben o.a. in de wijk Rozendaal en over onze handreiking participatie voor de wijkaanpak.
Door: Merel Toussaint (Gemeente Leusden) en Henriëtte Former (Groene belevenis)

Zon op dak en netcongestie: wat kan er wel!

Wat zijn de mogelijkheden voor zon-op-dak projecten die te maken hebben met netcongestie, om de projecten tóch te realiseren? In deze sessie hoor je over praktijkvoorbeelden van hoe Next2Company en Energie van Utrecht energiecoöperaties helpen met het oplossen van de uitdagingen.

Door Mark Vavier (Next2Company), Floris Bruning (Soft Energy) en Stella Eitjes en Guus Ydema (Energie van Utrecht)

 

 

Als je het doet... doe het dan goed!

Integraal verduurzamen in Zeist-West. Een projectgroep van bewoners uit Zeist West pakt de extra uitdagingen in hun huizen aan samen met Mijn Groene Huis, de gemeente Zeist, het Informatieteam asbestdaken (ODRU) en de NMU.  De bedoeling is dat asbest wordt gesaneerd en dakpannen vervangen, in combinatie met isoleren en zonnepanelen en zelfs het levensloopbestendig maken van sommige huizen. We kijken ook naar de financiering en subsidies zodat iedereen mee kan doen. Hoe? Dat vertellen we in de deelsessie ‘Verduurzamen in West’.
Door Pauline van Norden (NMU), Annemiek Verstappen (Mijn Groene Huis) en Michel van Andel (Informatieteam asbestdaken (ODRU))

Energiemarkt

.

Solar Sedum- Zonnepanelen met groen

”Alles wat u moet weten over groen dak met zonnepanelen en waarom ons Airframe zo belangrijk is. Wanneer u het beste voor uw dak wilt bent u bij ons aan bij het juiste adres. Wij zijn de expert in de integratie van groen en zon.”’ Solar Sedum

Jouw huis slimmer

Jouw Huis Slimmer is hét onafhankelijke energieloket van de regio. Wij helpen je met energie besparen in huis.

Energie van Utrecht

Energie van Utrecht is een koepelcoöperatie voor de provincie Utrecht. Energie van Utrecht versterkt de kracht en professionaliteit van de lokale Utrechtse energiecoöperaties en -initiatieven in hun streven de energietransitie te realiseren met (coöperatief) eigenaarschap, zeggenschap voor lokale bewoners en ondernemers en opbrengsten die ten goede komen aan de lokale omgeving.

Klimaatkermis

Organiseer jij een buurtbijeenkomst? Dan kan de klimaatkermis niet ontbreken!

Informatieteam Asbestdaken

Kom langs en ontdek hoe het Informatieteam asbestdaken kan helpen bij (het versnellen van) asbestsanering. We informeren je graag over de mogelijkheden om asbestdaken te vervangen en om te verduurzamen. Je kunt daarbij denken aan het terugplaatsen van een duurzaam, geïsoleerd dak of zonnepanelen.

Tip! Tijdens de deelsessie “Als je het doet…doe het dan goed!” hoor je hoe asbest in Zeist-West wordt gesaneerd en hoe dakpannen worden vervangen i.c.m. het isoleren van en/of het plaatsen van zonnepanelen op sommige huizen.

 

Natuurvriendelijk isoleren

Isoleren van muren en daken én de vogels en vleermuizen die daar leven beschermen? Het kan met natuurvriendelijk isoleren! We laten je graag zien hoe het werkt en hoe de provincie Utrecht je daarbij kan helpen.

Duurzaam Bouwloket

Jouw woning alvast voorbereiden op wat komen gaat? Bij het Duurzaam Bouwloket kun je terecht voor al je vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing, energie opwekken en financieringsmogelijkheden.

 

“De najaarsbijeenkomst is een hele mooie netwerkbijeenkomst waar mensen van de initiatieven maar ook overheden elkaar treffen zonder dat je er een afspraak voor hoeft te maken. ”

bezoeker bijeenkomst mei 2022

Wil je meer weten? Neem dan contact op!