Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Uijttewaal

Uijttewaal

Gebroeders Uijttewaal

Adrie en Steef Uijttewaal, varkensfokkers uit Schalkwijk, zijn een nieuwe weg ingeslagen. Een deel van de biggen die zij fokken verkopen ze niet meer, maar brengen ze zelf groot tot slachtrijpe varkens in een innovatieve proefstal op de boerderij aan de Achterdijk, vlak bij de Hollandse Waterlinie.

Vrije varkens in het stro

De varkens hebben een goed leven in groepshokken in het stro. Ook zijn er kraamhokken met stro, waarin de zeugen hun biggen ‘los’ werpen en heeft een deel van de varkens een vrije uitloop naar buiten. De boer krijgt een eerlijke prijs en de consument weet wat hij of zij eet. Eigenlijk weer net zoals het vroeger was… zoals het onderstaande filmpje – muzikaal begeleid door Willie Nelson – heel mooi illustreert:

(helaas is deze video niet meer beschikbaar)

Speciaal varkensras

De broers hebben zelfs een nieuw varkensras gefokt: het Blokhovens Linie®varken. Dat ras is goed geschikt om te houden onder diervriendelijke omstandigheden. Verder heeft het een gezonde ‘bouw’, waardoor de moederdieren langere tijd op het bedrijf kunnen blijven. Steef Uijttewaal legt het allemaal uit in het volgende filmpje.

Kleinschalige slacht

De varkens worden wekelijks geslacht in de kleinschalige slachterij van Ferry Lempers, waar de boer ze zelf naar toe brengt. Het vlees is verkrijgbaar via een aantal geselecteerde vakslagers, waarvan drie in de provincie Utrecht:

Kortom: een mooi voorbeeld van duurzame varkenshouderij in de provincie Utrecht! Meer informatie is te vinden op www.blokhovenslinievarken.nl

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI