Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Bonte Parels

Bonte Parels

koeienDe Famillie Hennipman uit Westbroek heeft een melkveebedrijf met zo’n 60 melkkoeien en daarnaast nog een aantal koeien voor het vlees.

Ze boeren gangbaar maar proberen wel duurzaam en op een eerlijke manier bezig te zijn. Inmiddels hebben ze besloten om het bedrijf om te schakelen naar biologisch, maar dat is niet zomaar een knop die je even omzet. Er komt veel bij kijken maar Christianne Hennipman denkt dat biologisch boeren een manier van boeren is die het beste bij haar gezin en de boerderij past.

Ouder dan gemiddeld
vogelHet bedrijf is onderscheidend omdat ze veel bezig zijn met de kringloop. Het milieu en de natuur spelen daarbij een belangrijke rol. Ook vinden Christianne en haar man het belangrijk dat de koeien een goed leven leiden. Dit resulteert in het feit dat de koeien op boerderij de Bonte Parels gemiddeld acht jaar oud worden terwijl het landelijk gemiddelde op vijf en een half jaar ligt.

Weidevogel- en slootkantbeheer
Naast koeien houden doen ze vrijwillig aan weidevogel beheer. Een aantal jaar geleden is er een inventarisatie geweest om te kijken waar de meeste nesten zitten. Zo ontdekten ze dat er veelkieviten en grutto’s broeden in de weilanden
van de boerderij. Op die stukken land is vorig jaar een
cow-391291_1920kruidenmengsel ingezaaid waarmee de biodiversiteit vergroot wordt. Dat is goed voor zowel de koeien als de weidevogels. Ook wordt er aan natuurbeheer gedaan door middel van slootkanten beheer. Dat betekend dat je op een bepaalde afstand van de sloot niet bemest en het laat verschalen waardoor ook daar de biodiversiteit toeneemt.

Verkoop
De melk van de koeien wordt aan Friesland Campina geleverd en het vlees van de vleeskoeien verkopen ze zelf aan huis.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI