Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
De duurzame boeren in Utrecht

De duurzame boeren in Utrecht

De Duurzame boeren op een rijtje:

duurzame boeren op Amelisweerd

Biodynamische tuinderij Amelis’Hof

Tuinderij Amelis’Hof is een 18e eeuwse moestuin van circa 1 hectare groot waar sinds 1984 op biodynamische wijze groenten, fruit, kruiden en bloemen worden geteeld. De tuinderij is het bedrijf van tuinders Michel Smits en Mariëlle Dings. Zij werken samen met Stichting Historische Moestuinen Landgoed Amelisweerd om deze historische moestuin in stand te houden.

bonteparels

Boerderij de Bonte Parels

Op de boerderij wordt gangbaar geboerd maar wel geprobeerd om op een eerlijke manier bezig te zijn. Inmiddels is besloten om het bedrijf om te schakelen naar biologisch, maar dat is niet zomaar een knop die je even omzet. Er komt veel bij kijken maar Christianne Hennipman denkt dat biologisch boeren een manier van boeren is die het beste bij haar gezin en de boerderij past.

 cow-391291_1920

Boerderij Fortzicht

Aan de rand van de stad Utrecht, naast Fort Voordorp staat boerderij Fortzicht. Vanaf de bouw in 1860 zijn hier melkkoeien, varkens, kippen en schapen gehouden. Anno 2015 wordt er voornamelijk melkvee en wat kleinvee gehouden. De varkensstal is omgebouwd tot een mooie ontvangstruimte voor educatie en bijeenkomsten.

 uitsnijden

Boerderij Nieuw Slagmaat

Op boerderij Nieuw Slagmaat wordt op een milieubewuste manier fruit geteeld. Ook wordt de mest van de dieren gebruikt voor het eigen land en de boomgaard. Daarnaast wordt er op zoveel mogelijk manieren milieubewust te werk gegaan. Denk hierbij aan verpakkingsmaterialen, meststoffen, dierenwelzijn, natuurbeheer en maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 fruit

De Beekhoeve

is een biologische melk- veehouderij en ligt in het buitengebied van Kamerik. Duurzaam ondernemen en agrarisch natuurbeheer vormen de basisprincipes. Omdat het grasrijke veenweidegebied van grote waarde is, betrekt De Beekhoeve burgers bij het bedrijf. Duurzaam ondernemen uit zich ook in het hebben van zonneboilers en zonnepanelen.

 natuurbeheer1-vierkant

De Groene Hofstee

De familie Kool houdt in Hei- en Boeicop 85 melkkoeien en ongeveer evenveel jongvee. De melk van de koeien verkopen ze vers in de melktap, maar het grootste deel gaat naar een coöperatie van biologische boeren en kom je tegen in de supermarkt onder de namen Bio+, Tony Chocolonely en Vecozuivel.

 kersenhut

De Kersenhut

Kersen zijn echt een traditioneel product van de Kromme Rijnstreek. Familie Vernooy houdt nog drie echte hoogstamboomgaarden in stand als agrarisch monument. De kersen moeten dus nog met lange ladders worden geplukt, net zoals vroeger. Op het erf bevindt zich ook een bijzonder museum: het Kersenmuseum. Hier kunt u kennis maken met de rijke historie van de kersenteelt.

 zuivelmakers

De Zuivelmakers

De boeren die melk leveren aan de zuivelmakers vinden goede zorg voor de natuur en hun koeien belangrijk. De koeien zijn minstens 130 dagen per jaar 8 uur per dag buiten. Het welzijn van de koe wordt bepaald aan de hand van een Koe-Kompas. Deze meet bijvoorbeeld de gezondheid van de koe, minimaal gebruik van antibiotica, voldoende leefruimte en goed voer.

 akker

Educatieboerderij de Zonnewijzer

Op het landgoed Rhijnauwen-Amelisweerd, tussen Bunnik en Utrecht vindt je boerderij de Zonnewijzer. De boerderij is al ruim 100 jaar een familiebedrijf. Boerin Miranda stelt de boerderij graag open voor het publiek. Iedere woensdag komt er een schoolklas op bezoek om mee te werken op de boerderij. Diezelfde klas komt 20 keer langs.

 eieren

Familie Verbeek

Familie Verbeek heeft modern bedrijf met 24.000 biologische bruine kippen. De kippen zitten verdeeld over 3 stallen. In deze stallen kunnen ze vrij rondscharrelen en ze mogen naar buiten. Ook staat er een grote eieren-automaat buiten. Deze werkt hetzelfde als de muur van de Febo, maar hier kunt u biologische eieren en aardappels uit de muur halen.

 william

Fruitteeltbedrijf William Pouw

Het fruitteeltbedrijf bestaat uit 18 hectaren appels en peren. Er komt bij het telen geen kunstmest, chemische middelen of gentechnologie aan te pas. Onkruid wordt niet platgespoten maar gemaaid, geschoffeld of geharkt. Er wordt samengewerkt met koolmezen die rupsen eten en zweefvliegen die bladluis eten. Met nestkastjes en bloembedden worden deze helpers gelokt.

 Weede

Groot Weede

Heerlijkheid Groot Weede is een biologisch-dynamisch bedrijf dat wordt gerund door de familie Kok. Groot Weede ligt aan de rand van de Amersfoortse nieuwbouwwijk Hoogland. Op dit melkveebedrijf houden ze koeien van Oudhollandse rassen, zoals Blaarkoppen en Lakenvelders. De koeien hebben hun hoorns nog en hebben bovendien geen oormerken in het oor.

 bloesem

Kees van Dijk

Kees van Dijk boert samen met zijn vrouw en kinderen op landgoed Rhijnauwen. In het weiland staan verschillende soorten melkkoeien (in totaal heeft hij er 90) en aan de overkant van de sloot ligt de boomgaard, waar appels en peren worden geteeld. De bloemen die hij in de boomgaard heeft gezaaid moeten natuurlijke bladluis bestrijders aan gaan trekken.

 lindenhorst

Landwinkel de Lindenhorst

De lammeren op de boerderij lopen in de natuurweiden tot ze zo’n acht maanden oud zijn en dan worden ze geslacht door een kleinschalige slagerij. Naast de schapen verblijven er zo’n 25 melkkoeien op het bedrijf en zijn er ongeveer 25 stuks jongvee. De melkkoeien geven biologische melk, ze krijgen biologisch voer en ook de natuurgronden waar zij grazen zijn onbemest.

 koeien

Stadsboerderij Hartstocht

Het uitgangspunt van dit bedrijf is boeren in balans met de natuur. De koeien krijgen biologisch voer, kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden niet gebruikt en het welzijn van de dieren staat voorop. Mest van de dieren wordt op het eigen land gebruikt. De laatste duurzame innovatie is het installeren van een biomeiler, waarmee je energie opwekt uit compost en houtsnippers.

 vollegrond

Tuinderij de Volle Grond

Bij de Volle Grond wordt het werk zoveel mogelijk met de hand gedaan. Enerzijds omdat zij niet met zware machines kostbare grond en de bodemstructuur willen bederven, anderzijds om zinvol en gezondmakend werk te kunnen bieden aan mensen die daar behoefte aan hebben. Deze werkwijze sluit aan bij de doelstelling om de tuin als historische moestuin in stand te houden.

 eykestein

Tuinderij Eyckenstein

Op het prachtige Landgoed Eyckenstein is Luuk Schouten begin 2006 gestart als biologisch tuinder. In de tuin wordt op een milieuvriendelijke (biologische) wijze geteeld. Er worden geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt en al het zaai- en pootgoed is biologisch geteeld. De tuinderij heeft een certificaat voor biologische teelt dat jaarlijks gecontroleerd wordt door SKAL.

 vogel

Weidevogel Wellness

Boer Leen Verkaik zet tussen februari en juni een groot deel van zijn land onder een dunne laag water (plas-dras). Daaromheen staat kruidenrijk grasland, dat Verkaik pas maait als de kuikens van de weidevogels kunnen vliegen. Een mengsel van vaste mest met stro trekt insecten aan en het stro is tegelijkertijd nestmateriaal voor de vogels.

 doruceal

Zuivelboerderij Doruvael

Er wordt in dit bedrijf zo min mogelijk kunstmest gebruikt om zonder milieubelasting toch een goede grasproductie te bereiken. Ook is de boerderij lid van een agrarische natuurvereniging en wordt er van alles voor de natuur gedaan. Weidevogels, planten en bosjes op de hoeken van de percelen worden beschermd, zodat allerlei dieren zich hierin kunnen vestigen.

 

 

 

 

 

 

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI