Servicepunt Duurzame Daken Zeist

Woon je in gemeente Zeist? Wij helpen je bij het verduurzamen van jouw dak!

Servicepunt Duurzame Daken Zeist

Een groot deel van de daken in Zeist is zwart en onbenut. Laten we daar verandering in brengen en de daken kleur geven! Dit Servicepunt Duurzame Daken, speciaal voor inwoners van de gemeente Zeist, helpt woningeigenaren met het verduurzamen van de daken. Neem een kijkje en ga aan de slag.  

Op deze pagina vind je informatie over:

 

Wat kan er op het dak?

Op de daken kunnen uiteraard zonnepanelen, goed idee met de oplopende energierekeningen! Maar wist je dat zonnepanelen heel goed op een ondergrond van (biodivers) groen kunnen? Jouw dak gaat langer mee en de panelen leveren op zomerse dagen meer op doordat ze koeler blijven. Je kunt ook kiezen voor het vasthouden van regenwater op de daken. Hoe dikker de voedingslaag voor de plantjes, hoe beter voor de biodiversiteit en hoe meer water er beschikbaar blijft voor de planten en verkoeling van de omgeving. Op grote daken, die sterk genoeg zijn, kun je zelfs computer gestuurde waterberging aanleggen. Of meer leefruimte creëren: dakterrassen, sportvelden, moestuinen, verzin het! Uiteraard kun je verschillende functies ook goed combineren.

Gratis constructieberekeningen 

Gemeente Zeist stelt voor de eerste 100 woningeigenaren gratis constructieberekeningen beschikbaar ter waarde van 300 euro! Om in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Bekijk hier de voorwaarden. 

Wanneer gekozen wordt voor zonnepanelen of een lichtgewicht groendak volstaat vaak een simpele berekening. Dan is een constructieberekening niet nodig. Aanbieders van zonnepanelen of groene daken adviseren hier vaak in.

Constructieberekening aanvragen

Check of jouw dak geschikt is

Neem een kijkje op deze kaart en zie direct waar jouw dak voor geschikt is. Energie-opwekking, biodiversiteit, waterberging, een moestuin of rooftopbar? Of juist een combinatie hiervan? De Duurzame Daken Kansenkaart is ontwikkeld door provincie Utrecht.

Bekijk de flyer hier of check in een paar muisklikken jouw dak via onderstaande button. 

Check je dak

De Duurzame Daken-wijzer  

Zie hieronder een beslisboom die je alvast op weg helpt bij je oriëntatie wat er op je dak kan. We hebben deze zo simpel mogelijk proberen te houden. Terwijl er zoveel te vertellen valt. Lees daarom als je je verder verdiept vooral óók de veelgestelde vragen (én antwoorden) erop na. Dit is belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan.

 

 

Subsidiemogelijkheden in Zeist

Gemeente Zeist heeft geen subsidie voor groene daken. Wel verstrekt zij voor de eerste 100 aanmelders gratis constructieberekeningen. Indien je een buurtinitiatief neemt, is er subsidie te verkrijgen bij het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Per aanvraag is er maximaal € 5.000 (incl. BTW) beschikbaar, waarbij het waterschap ten hoogste de helft van de kosten betaalt. Kijk bij de Regeling Blauwe Bewonersinitiatieven voor meer informatie over deze mogelijkheid.

Bekijk ook de collectieve inkoopactie!

Mede mogelijk gemaakt door

Servicepunt Duurzame Daken Zeist wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Zeist, Provincie Utrecht en Netwerk Water en Klimaat

Vragen over de gratis constructieberekening? Neem contact op met Christel Jacobs, via duurzamedaken@nmu.nl. Bekijk hier de voorwaarden.

Neem contact op

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving

06 16 878 023 E-mail