Ed Maessen, Zeist

Duurzaam dak van Ed Maessen, Zeist

Ed Maessen heeft een duurzaam dak gerealiseerd in Zeist. De NMU ging bij hem op bezoek voor een interview. Lees hieronder hoe hij de isolatie van zijn huis uit 1936 heeft verbeterd en daarbij de biodiversiteit heeft bevorderd.

Duurzaam Dak Zeist


Wat was de reden om een duurzaam dak aan te leggen ?
“Het huis komt uit 1936, dit is dus een best oud huis. Doordat het huis oud is, brengt het veel isolatie uitdagingen met zich mee. Als eerste met basisisolatie, zoals vloerisolatie en muurisolatie begonnen. We hadden al dubbelglas. Toen kwam de volgende fase. We wilden graag iets doen met zonnepanelen en toen kwam ook de oude wens om een mooi groen dak neer te leggen op de grote platte daken die we hebben. Als je een beetje gaat oriënteren, blijkt een sedum dak een goede isolatiewaarde te hebben. Het isoleert in de zomer, want het laat niet veel warmte door. Een plat dak kan erg warm worden, helemaal op het zuiden. In de winter blijft de kou buiten en houdt de warmte binnen. Dit zijn mooie voordelen. Door wat onderzoek ben ik terecht gekomen bij SolarSedum. Dat is wel de best of two worlds: de combinatie zonnepalen en een groen dak. Dus de primaire reden was isolatie. Daarna kwam meteen op de tweede plaats een mooi dak. En toen dachten we: ‘Als we toch een sedum dak nemen, dan moet het meteen een mooi biodivers dak worden’. Hopelijk komen er nu ook vlinders op af.”

Wat was de aanpak voor het duurzame dak?
“Iemand van SolarSedum kwam langs om het dak te inspecteren. Hij keek of het dak geschikt is. Ons dak is 20 jaar oud. De dakbedekking zou nog een paar jaar mee kunnen, maar niet als op het dak sedum werd neergelegd. Dus toen hebben we het dak gerenoveerd met nieuw bitumen erop. Ik wilde graag het meeste biodivers dak en wilde er een mooie siertuin van maken. We hebben het voordeel dat we uitzicht hebben op het dak ; ik kijk elke ochtend hoe het dak erbij ligt. We hebben er nu echt een tuin op het dak bij. Vervolgens kwamen de zonnepanelen erop. De zonnepanelen liggen niet op het bitumen maar wat hoger boven het groen. Hierdoor blijft het onder de zonnepanelen koel, waardoor de zonnepanelen beter werken. De zonnepanelen liggen niet over het hele dak, want we wilden graag echt een uitzichttuin hebben. Dat is ook heel goed gelukt. Wel belangrijk bij een daktuin is dat je het regelmatig onderhoudt. Zelf heb ik een onderhoudscontract afgesloten. Twee keer per jaar wordt het dak, net als bij een normale tuin, bijgehouden. Dit is met name het onkruid, maar ook zaden van bomen. Uit de zaden kunnen sterke planten komen die het dak dan kapot maken; dat wil je niet.”

Wat voor beplanting ligt er op het dak?
“We hebben de meest biodiverse optie gekozen bij SolarSedum. Dat had SolarSedum ook aangeraden. Het duurt wel een paar jaar voordat het dak mooi in bloei is. In het begin is het alleen een soort stenenveld, maar later komen daar kleine plantjes  op. In de beginfase is het al belangrijk om het dak goed te onderhouden. Vogels pikken de nieuwe planten eruit.”

 

“Onze ervaring is dat er betere isolatie is dankzij het groene dak. Het scheelt een paar graden. En net als met een echte tuin krijgt het dak in de zomer mooie kleuren door de bloemen. ”

Ed Maessen, Zeist

 

Is hiervoor subsidie gebruikt?
“Ja, hiervoor is subsidie gebruikt. SolarSedum heeft dit voor mij aangevraagd, dus ik hoefde hiervoor zelf niks te doen. Ze hebben verschillende subsidies aangevraagd en dit hebben ze keurig verrekend in de eindprijs.”

Hoe gaat het nu met het duurzaam dak?
“We hebben het dak nu drie jaar. Net als met een echte tuin wordt het in de winter bruin en in de zomermaanden komen de kleuren weer door de bloemen . Zeker als de zon schijnt, komen de bloemen snel weer tevoorschijn. Onze ervaring is dat er betere isolatie is dankzij het groene dak. Het scheelt een paar graden in de zomer. Het is in de ruimte onder het dak duidelijk aangenamer in de zomer dan voordat we het groene dak hadden. Met de zonnepanelen laden we ook de elektrische auto op.”

Tips voor andere mensen die een duurzaam dak willen aanleggen?
“Overleg met de installateur of je dak geschikt is en de draagkracht goed is. Er komt veel gewicht op het dak te liggen. Ook adviseer ik, als je het mooi wilt houden, het dak één of twee keer per jaar vakkundig te laten onderhouden.”

Zijn er nog plannen om meer duurzame maatregelen te nemen?
“We zijn eigenlijk wel klaar met het isoleren van het huis. Als mijn CV-ketel vervangen moet worden, komt een warmtepomp voor in de plaats. Als dat mogelijk is natuurlijk.”

 

Duurzaam Dak Zeist

 

Dit interview is afgenomen door Yvonne Vijn. De foto’s zijn gemaakt door Ed Maessen.

Wil je ook je dak vergroenen? Kijk dan op ons Servicepunt Duurzame Daken. Woon je in Zeist? Klik dan op onderstaande knop!

Servicepunt Duurzame Daken Zeist

 

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving