Basistraining Energieambassadeur | voor energieambassadeurs in spe

Basistraining energieambassadeur
8, 15, 22 en 29 januari (= VOL) 

Voor: mensen die als energieambassadeur/coach/vrijwilliger* aan de slag zijn of willen.
Als je beide trainingen hebt gevolgd (dus 4 avonden in totaal) kun je in principe aan de slag als energie-ambassadeur.

Blok energiebespaarders & gesprekstechnieken (module is VOL)

Energiebespaarders
Datum: 8 januari 2024
Tijd: 19.00-22.00 uur
Trainer: Hanke Mauser
Locatie: Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht

Gesprekstechnieken
Datum: 15 januari 2024
Tijd: 19.00-22.00 uur
Trainer: Hanke Mauser
Locatie: Kargadoor, Oudegracht 36, Utrecht

AANMELDEN blok 8 en 15 januari (Training is vol)

 

Blok Integraal plan voor de woning (module is VOL)

Integraal plan deel 1
Datum: 22 januari 2024
Tijd: 19.30-21.30 uur
Trainer: Kees Stap
Locatie: Buurthuis Duivenwal, Duivenwal 1, 3901 ZA Veenendaal

Integraal plan deel 2
Datum: 29 januari 2024
Tijd: 19.30-21.30 uur
Trainer: Kees Stap
Locatie: SDG HUb, Stationsplein 14-16, 3818LE Amersfoort

AANMELDEN blok 22 en 29 januari (Training is vol)

 

Toelichting

Basistraining energiebespaarders en gesprekstechnieken (twee avonden)

In deze module leer je welke kleine maatregelen bewoners kunnen nemen, wat de energiebespaarders zijn, en hoe met gedrag op energieverbruik bespaard kan worden. Hanke Mauser (trainer bewonersparticipatie energietransitie) vertelt je ook alles over je rol als energieambassadeur, bijvoorbeeld hoe je contact maken met de bewoner d.m.v. verschillende gesprekstechnieken, hoe je bepaalt waar de meeste bespaarkansen zitten, hoe je omgaat met lastige vragen of twijfels bij bewoners en hoe je uiteindelijk het gesprek afrondt.

Basistraining integraal plan (twee avonden)

Tijdens deze module gaan we aan de slag met een integraal energieplan van de woning. De kennis van veel energieambassadeurs richt zich op losse technische maatregelen aan de woning, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. Om bewoners goed te kunnen adviseren is het echter belangrijk om naar een samenhangende aanpak voor de woning te gaan. Het is daarvoor belangrijk om te kijken naar het type woning, bouwjaar, het energieverbruik, het aantal bewoners, wat er al gedaan is en wat de ambities zijn. Tijdens de training leer je van Kees Stap (Energiepaleis) over hoe je integraal naar een woning kunt kijken en bewoners hierin kunt adviseren. Deze training is een eerste stap om hier kennis over op te doen.

Als je beide trainingen hebt gevolgd (dus 4 avonden in totaal) kun je in principe aan de slag als energie-ambassadeur.

Kosten: de training is kosteloos voor energieambassadeurs / bewoners die collectief aan de slag willen met energiebesparing.

*Wat is een energieambassadeur? Een energieambassadeur, ook wel energiecoach of energievrijwilliger genoemd (afhankelijk van de gemeente) is meestal een enthousiaste vrijwilliger die in zijn of haar buurt of regio mensen stimuleert en ondersteunt met energiebesparen in de woning. Hij/zij heeft vaak een training doorlopen met een theoretisch en praktisch gedeelte zodat hij of zij een gedegen opname van een woning kan doen en mensen kan voorzien van een kundig advies. De meeste energieambassadeurs en hebben hun eigen huis al helemaal energiezuinig gemaakt en spreken dus uit ervaring.

 

Lees hier meer over de trainingen voor energieambassadeurs.

De NMU en Energie van Utrecht hebben een speciale nieuwsbrief voor lokale energie-initiatieven, lees hier de meest recente nieuwsbrief en abonneer je.

U-Thuis en OER

De NMU ondersteunt de energie-ambassadeurs samen met Energie-U, de energie coöperatie uit Utrecht. Dit doen we voor U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht dat actief is om energiebesparing bij particuliere woningen te versnellen. En ook voor OER!; het ondersteuningsprogramma Energie initiatieven in de regio Amersfoort en FoodValley.

logo oer nmu foodvalley regio amersfoort