Avond vol Energie 2024 | voor lokale energie-initiatieven

Avond Vol Energie, 24 april 2024

”Een heel mooie netwerkbijeenkomst waar mensen van de energie-initiatieven en overheden elkaar treffen zonder dat je er een afspraak voor hoeft te maken.”

Avond vol Energie over de natuurinclusieve energietransitie

Op woensdagavond 24 april 2024 delen we op de U-Thuis bijeenkomst in het Stadskantoor inspirerende voorbeelden om de provincie te verduurzamen en gaan we in gesprek over de praktische uitdagingen van de energietransitie. Thema dit keer: de natuurinclusieve energietransitie. Hoe gebruiken we minder energie, wekken we méér energie op én geven we de natuur een steuntje in de rug?

Met o.a.

Binnenlopen met koffie en thee: 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

AANMELDEN

Meteen naar: Hoofdspreker Nienke Binnendijk  | Hoofdspreker Jennifer de Jonge  | Thema natuurinclusief | Deelsessies | Beste energie-initiatief  | Programma | Voor wie is de Avond vol Energie? |

 

Nienke Binnendijk

Nienke Binnendijk van Building Balance werkt al jaren in de circulaire economie. Ze zorgt voor sterke coalities om biobased bouwen het nieuwe normaal te maken. Nienke zal vertellen over het toepassen van biobased isolatie in bestaande bouw. Zij gaat in op de isolatiewaarden en de voordelen zowel in zomer als winter.

Jennifer de Jonge

Jennifer de Jonge is creatief specialist op het gebied van biobased materialen en de natuurinclusieve stad. Zij heeft de ambitie om alle bouwprojecten van Nederland natuurinclusief te maken. Jennifer is de oprichter van o.a. Faunest, architect voor de dieren.

Jennifer zal vertellen over het onderzoek van Faunest naar de isolerende eigenschappen van gevelgroen voor zowel warmte- als koudeisolatie. Wat maakt groen toevoegen aantrekkelijk voor woningeigenaren als zij in de winter warmte en in de zomer koelte willen? En een lagere energierekening? Met andere woorden: levende isolatie.

Waarom dit thema?

Het is belangrijk om in de energietransitie steeds in elke beslissing de natuur mee te nemen, bijvoorbeeld als je gaat isoleren. Gangbare isolatiematerialen worden gemaakt van schaarse grondstoffen en de productie kost veel energie. Bij het aanbrengen komen vaak ongezonde stoffen vrij. Na de levensduur is het chemisch afval. Terwijl we graag energie wilden besparen veroorzaken we dan op een andere plek juist weer schade. Dit kan anders!

Werken met biobased materiaal heeft vele voordelen. Het isoleert goed, het zorgt voor een gezond binnenklimaat en het is niet giftig om mee te werken. Het houdt het huis koeler in de zomermaanden. Maar isoleren op deze manier roept soms ook vragen op. Isoleert het wel goed? Scheelt het ruimte, hoe zit het met brandveiligheid, hoe lang gaat het mee? Hoe pak je het aan samen met je buren? Met deze vragen, en andere vragen rondom de natuurinclusieve energietransitie, hopen we je op deze avond verder te helpen. 

Aan de slag in deelsessies!

Deelsessies (na de pauze, drie kwartier)

Met aquathermie van het gas af

Deze sessie gaat over de kansen om met aquathermie van het gas af te gaan in de provincie Utrecht. Welke projecten staan er in de planning, wat zijn de ervaringen, hoe houden we rekening met effecten op natuur?

Door Koen te Velde, Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden en Jessica Doorn, projectleider warmte NMU

Het belang van het bewonersperspectief 

Bewoners moeten vele stappen doorlopen om hun huis toekomstbestendig te maken. Ze kunnen op meerdere momenten ondersteund worden om een stap te zetten. De DoeTank Publieke Ontzorging onderzoekt wat er nodig is aan ondersteuningsstructuur om bewoners te helpen in hun verduurzamingsproces. In deze deelsessie vertelt Squarewise over het belang van het bewonersperspectief, de samenhang van verschillende partijen in een lokale ondersteuningsstructuur en over de gemeentelijke toolbox.
Door: Aylin Ozalp en Khymo Moestadja

 

Zonneveld met natuur en recreatie

De gemeente Utrecht wil het gebied Ockhuizen (35 hectare tussen Haarzuilens en de A2) inrichten voor recreatie, natuur en een zonneveld. OcK-Zon BV geeft daar samen met drie grondeigenaren, Windunie en de coöperatie Zon op Ockhuizen invulling aan. Hoe combineer je een zonneveld met bijvoorbeeld natuur, fietspaden en middeleeuwse sloten. Hoe kunnen bewoners participeren? Hoe krijg je het financieel rond? Daarover gaat het in deze deelsessie.

Door Ad Gresnigt (Zon op Ockhuizen) en Marije Arah (gemeente Utrecht)

Natuurinclusieve duurzame daken

Is jouw dak nog steeds saai zwart? Of bedekt met grind? Dan is het tijd om je dak wat op te fleuren met groen en bloemen, het liefst natuurlijk in combinatie met zonnepanelen. En heb je een groter dak, denk dan ook aan waterberging of een moestuin.

In deze workshop krijg je een korte inleiding over de mogelijkheden op het dak door Ieke Benschop, en stellen drie koploperbedrijven zich voor:
Integratie groen en zonnepanelen – Job Zaal, SolarSedum
Biobased ondergrond en substraat – Eduard Beekhuizen, BabylonDaken
Biodiverse en inheemse beplanting – Marina Bosman, Dakbloemenweide

Door: Ieke Benschop (projectleider duurzame daken NMU)

Biobased isoleren

Tijdens deze workshop kun je praktische vragen stellen over de uitvoering van isolatie met biobased materialen en zelf ervaren hoe het is om met deze materialen te werken. Na de workshop ben je bekend met begrippen zoals dampopen en dampdicht, heb je kennis van faseverschuiving en krijg je toegang tot handige hulplijnen.

Door Rento Hermanns (Rondomdom) en Nienke Binnendijk (Building Balance)

Beste energie-initiatief 2024

Het Servicepunt Energie reikt zoals elk jaar een prijs uit voor het beste lokale energie-initiatief van de provincie Utrecht. Deze prijs, ter waarde van 500 euro, wordt uitgereikt aan een collectief duurzaam project.

Programma

Locatie: Stadskantoor, Stadsplateau 1 Utrecht (naast Utrecht CS)

19.00 uur: Inloop met koffie en thee
19.30 uur: Aanvang, met welkomstwoord, hoofdsprekers, uitreiking beste energie-initiatief
20:25 uur: Pauze
20.45 uur: Start deelsessies
21.30 uur: Borrel
22:15 uur: Einde

Voor wie is de Avond vol Energie

De Avond vol Energie is voor lokale energie-initiatieven, energieambassadeurs (energievrijwilligers, energiecoaches), geïnteresseerde bewoners, bestuurders en medewerkers gemeenten, aanbieders en uitvoerders van duurzame maatregelen aan woningen. Voor mensen die kennis zoeken, contact, of gewoon een fijne avond met gelijkgestemden!

 

MELD JE METEEN AAN!

Met dank aan:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!