Agroforestry proefperceel deelnemer: Familie Herder

Agroforestry proefperceel deelnemer: Familie Herder

Sinds 2023 ondersteunt de Natuur en Milieufederatie Utrecht verschillende agrariërs bij de aanleg van een agroforestry proefperceel. Een van de vijf deelnemers is de familie Herder. Maurits en Yvonne Herder en runnen samen boerderij De Oude Ruif in Stoutenburg. “We hebben op onze boerderij veel oog voor de natuur om ons heen.”

De familie Herder

“Wij zijn Maurits en Yvonne Herder en runnen samen boerderij De Oude Ruif in Stoutenburg. Maurits is als vierde generatie geboren en getogen op de Boerderij die hij heeft overgenomen van zijn vader. Oorspronkelijk was het een melkveebedrijf, maar dit werd met de tijd te klein. Zo’n 15 jaar geleden zijn we samengegaan met een buurbedrijf, dit is ook tot een eind gekomen toen de buurman had aangegeven met pensioen te gaan. Momenteel staat het bedrijf in het teken van het grootbrengen van jongvee voor een ander bedrijf in het dorp.

Van onze zoon Ies weten we al jaren dat hij de boerderij graag wil overnemen. Recent heeft onze dochter Lieuwke ook aangegeven ook wel een toekomst te zien om het bedrijf samen met haar broer te gaan runnen. Ies is 18 jaar en werkt momenteel bij een hoveniersbedrijf en besteedt zijn vrije tijd graag aan het helpen op de boerderij. Hij wil graag werken op de boerderij en met name de bewerking op het land en het onderhoud van de boerderij spreekt hem aan, inmiddels heeft hij ook al zijn eigen trekker kunnen kopen. Lieuwke is 21 jaar en studeert in 2024 af als docent biologie. Ze houdt zich graag bezig met de natuur en is helemaal op haar plek op de boerderij. In de toekomst hoopt ze haar van als biologie docent te kunnen combineren met het werken en leven op de boerderij, door excursies op de boerderij te organiseren waarbij leerlingen een kijkje krijgen in het leven en werken op een boerderij.

Oog voor natuur

“We hebben op onze boerderij veel oog voor de natuur om ons heen. Zo staan er langs de weilanden houtwallen, wat een prachtige plek biedt voor allerlei dieren. Zo hebben wij verschillende nestkasten hangen voor uilen en voor de torenvalk, ieder jaar worden daar jongen grootgebracht. Onze visie staat voor het houden van een boerderij met oog en respect voor de natuur om ons heen. Daarnaast vertellen we graag aan anderen hoe het leven op de boerderij eruitziet en wat daar allemaal bij komt kijken. Al veel mensen zijn met andere ogen gaan kijken door het horen en zien van onze verhalen.”

Agroforestry proefperceel

“Er is 0,8 hectare beschikbaar dat wordt ingezet als proefperceel. Hier willen wij een oogsttuin gaan creëren waar in de toekomst mensen hun eigen groente en fruit kunnen gaan oogsten. We zullen starten met de aanplant van klein fruit, fruitbomen en enkele notenbomen. Deze zullen in rijen worden opgesteld waarbij er ook plekken gecreëerd zullen worden om even tot rust te komen van de omgeving te genieten. Tussen alle struiken willen we graag onze kippen gaan laten scharrelen, ze leggen prachtige gekleurde eieren. Momenteel leggen ze voldoende eieren voor eigen gebruik, maar dit willen we ook graag gaan opschalen om te kunnen verkopen. Tussen deze rijen houden we genoeg ruimte om ook groente te gaan verbouwen die mensen ook zelf kunnen gaan oogsten. Aan de rand van het perceel zullen we natuurlijke hagen met inheemse soorten gaan aanplanten. Dit zal een fijne plek bieden voor veel vogels en insecten. Deze dieren zullen ook van de oogst gaan genieten, hier gaan we geen maatregelen tegen treffen. We maken namelijk gebruik van de natuur om de groente en fruit te verbouwen, het is wel zo eerlijk om de oogst dan te delen met de rest van de natuur. Omdat we op ons bedrijf veel meer plekken bieden waar dieren en insecten een schutplaats hebben maar ook voedsel kunnen vinden, zal er genoeg oogst over blijven waar wij van kunnen gaan genieten.”

Toegevoegde waarde agroforestry

“Momenteel draait ons bedrijf om het grootbrengen van jongvee. Dat is voor nu voldoende maar de toekomst is erg onzeker. Er is momenteel nog steeds weinig perspectief voor de boeren in Nederland. Wij weten ook nog niet of en welke nieuwe regels er zullen komen en hoe dit ons bedrijf zal gaan beïnvloeden. Van onze zoon weten we al jaren dat hij graag de boerderij zou willen overnemen. Dit gaf ons vaak een dubbel gevoel omdat we heel graag zouden willen dat die droom van hem waar gaat worden, maar niet konden beloven dat dit echt werkelijkheid gaat worden. Nu onze dochter recent ook heeft aangeven wel een toekomst te zien in het bedrijf samen met haar broer zijn we hard gaan nadenken hoe we dit waar kunnen gaan maken. En toen kwam deze kans op ons pad dat we met vol enthousiasme aangrijpen. We hopen ons bedrijf meer fundament te kunnen geven door te werken met agroforestry en zo ook meer zekerheid voor de toekomst. Onze dochter heeft met haar vak veel oog voor de natuur en geeft ons daarmee ook nieuwe inzichten. Met de uitvoering van agroforestry willen we fruit en groente gaan verbouwen dat mensen zelf kunnen gaan oogsten. In de toekomst hopen we dit te kunnen uitbreiden met de verkoop van onder andere eieren en vlees. We willen mensen een ultieme ervaring bieden op de boerderij, waarbij ze een deel van de producten zelf kunnen oogsten en andere producten zo vers mogelijk kunnen aanschaffen. De agroforestry biedt voor ons een nieuwe start die wij nu met zijn vieren als gezin aanpakken om samen te werken aan een toekomst voor ons bedrijf. Met deze nieuwe start willen we werken aan een duurzamer bedrijf dat goed samengaat met de natuur om ons heen. Uiteindelijk hopen we een kleinschalig bedrijf te vormen dat zich op meerdere aspecten van het boerenleven focust, eigenlijk zoals het vroeger ook ging maar dan in een modern jasje.”

De toekomst

“Als ouders is het enorm waardevol dat onze beide kinderen als vijfde generatie de boerderij willen gaan overnemen en voortzetten in de toekomst. Als gezin kijken we er ontzettend naar uit om samen deze nieuwe start aan te gaan. We zullen een nieuwe weg inslaan die hopelijk een mooie toekomst gaat bieden. Dit agroforestry project is voor ons de eerste echte stap in deze nieuwe toekomst. We kijken erg uit naar de aanplanting omdat het dan echt werkelijkheid zal worden en onze plannen echt vorm krijgen.”

Alle info over het agroforestry proefpercelen project op een rij

Meer weten over de agroforestry proefpercelen deelnemers? Bekijk de andere verhalen!

Vragen of interesse? Neem contact op met Isabel of Alies!