Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Hitte in de stad

Hitte in de stad

De NMU onderzocht in 2012 en 2013 het ‘stedelijke hitte eiland effect’. Een rondrijdende bakfiets met meetapparatuur bracht het probleem van de opwarmende stad scherp in beeld. Als klapstuk zijn drie stenige locaties in de provincie Utrecht samen met bewoners veranderd in groene oases.

Het zijn de wapenfeiten van het driejarige project Hitte in de stad van de NMU, in samenwerking met Milieucentrum Utrecht, IVN en Wageningen Universiteit.

In steden is het tijdens zomerhitte vaak warmer dan op het omliggende platteland. Het verschil in temperatuur tussen de stad Utrecht en de omgeving kan oplopen tot 5 graden, zo blijkt uit ons onderzoek.

Ook binnen de stad lopen de temperaturen sterk uiteen. Op plekken met veel steen en weinig groen koelt het ’s nachts maar weinig af. Verrassend: de stad Utrecht straalt zelfs zoveel warmte uit, dat de temperatuur in De Bilt, de officiële meetlocatie van het KNMI, wordt beïnvloed!

Naast de metingen tijdens hete dagen organiseerde de NMU een bijeenkomst voor beleidsmakers om het probleem van hitte in de stad aan te kaarten. Meer groen in de stad helpt, maar dat geldt ook voor stedenbouwkundige maatregelen zoals witte daken of ruimer opgezette straten zodat de wind voor verkoeling kan zorgen.

In het najaar van 2013 is vanuit het project de vergroening van drie ‘stenige’ plekken gefinancierd: het Roerplein in de Utrechtse Rivierenwijk, het pleintje bij de Meeuwenstraat in Liendert, Amersfoort (zie foto) en het schoolplein van de basisschool UniQ in Nieuwegein. De NMU hielp buurtbewoners om plannen te maken en beheergroepen op te richten.

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI