Natuur en Milieufederatie Utrecht | NMU Samen voor een mooi en duurzaam Utrecht
Menu
Energiebesparing in monumenten

Energiebesparing in monumenten

In 2009 en 2010 voerde de NMU een project uit rond energiebesparing in monumenten en historische gebouwen. Het was een succesvolle serie waarin we de werelden van de monumenten (zorg) en de wereld van energiebesparing bij elkaar brachten.

Hoorde je eerst nog: ‘Aan oude gebouwen mag je niet komen’, later kwamen vooral het gemeenschappelijk belang en de kansen boven drijven. Kortom, tijdens het project vonden beide werelden elkaar en weten ze nu waar ze moeten zijn voor samenwerking en meer informatie.

Concrete adviezen

Tijdens de laatste bijeenkomst werden er drie adviezen gepresenteerd aan: de Universiteit Utrecht (Drift 4-6), Stadsherstel Utrecht (Boerderij de Balije in De Meern) en de Protestantse Kerk Nederland (Pniëlkerk). In deze adviezen werd aangegeven hoe zij hun monument energiezuiniger kunnen maken met respect voor de monumentale waarden van het gebouw.

NMU in de toekomst

In navolging van bovengenoemd project heeft de NMU verschillende vervolgprojecten in voorbereiding. Projecten die het behoud van historische gebouwen koppelen aan verduurzaming door energiebesparende maatregelen:

  • Particuliere monumentenbezitters gaan onder begeleiding van de provinciale milieufederaties aan de slag met energiebesparende maatregelen. Samen met Nyenrode en intervisiegroepen van architecten, adviseurs, aannemers, installateurs en monumenten- en milieuambtenaren worden energiemaatregelen ontwikkeld voor 40 panden.
  • ‘Monumenten voor de Toekomst’ is een project dat we ingediend hebben bij de Postcodeloterij waarbij we drie eigenaren van landelijk bekende monumenten een substantiële financiële bijdrage voor revolutionaire energiebesparende maatregelen bieden. Denk aan bekende musea, molens, dierentuinen of forten. Het zijn voorbeeld projecten om aan een breed publiek te laten zien wat er allemaal mogelijk is aan energiebesparing- en opwekking, zonder het monument aan te tasten.
  • De NMU heeft daarnaast een project in ontwikkeling om 50 historische panden in de provincie Utrecht duurzaam te renoveren in samenwerking met Builddesk.

Oproep

  • Ben jij eigenaar van een monument, geïnteresseerd in renovatie en kun je wel wat deskundigheid gebruiken?
  • Kun je met jouw bedrijf een bijdrage leveren aan verduurzaming van monumenten en ben je geïnteresseerd in samenwerking met gelijkgestemden?

Neem dan contact met ons op!

Via Ieke Benschop, i.benschop@nmu.nl of 030 – 2567 355

Video's
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten:
Inschrijven
Volg ons via social media en neem deel aan de discussie:
Wij worden gesteund door: Nationale Postcode Loterij en de Natuur en Milieufederatie Utrecht Utrecht
Wij hebben: CBF ANBI