Servicepunt Groene Daken

Wij helpen je om je dak te vergroenen!

Servicepunt Groene Daken

Een groen dak houdt je huis koel en biedt plek aan planten en dieren. Bovendien houdt het water vast bij zware regenbuien. En het is ook nog eens mooi! Het Servicepunt Groene Daken helpt je op weg bij het vergroenen van jouw dak.

Groene daken zijn nuttig voor dieren, planten, mensen en de stad. Ze zorgen voor verkoeling in huis (gemiddeld zo’n 4 graden). Dit bespaart daarnaast energie bij een eventuele airco. Ook geven groene daken verkoeling op en rond het dak, wat bijvoorbeeld zonnepanelen beter laat presteren.

Maar groene daken hebben nog meer voordelen. Ze dragen namelijk ook bij aan biodiversiteit en vormen een extra leefgebied voor tal van insecten, welke op hun beurt van groot nut zijn omdat ze bloemen bestuiven en zorgen voor een ecologisch evenwicht. Ook houden groene daken water vast bij zware regenbuien en kunnen zo problemen met het riool helpen voorkomen. En ze zijn ook nog eens heel mooi!

Veel kansen voor groene daken

In de hele provincie Utrecht ligt ongeveer 56 km2 dak. Een groot deel daarvan is plat dak. Kansen genoeg dus voor groene daken in de provincie Utrecht. Maar nog maar een heel klein deel van die daken wordt benut als groen dak. Er is zeker aandacht voor het creëren van groene daken, maar er zijn ook nog veel belemmeringen. En daarom gaat het nog niet hard genoeg. Het dakpotentieel kan nog veel beter benut worden. En daar is de hoogste tijd voor!

Vergroening is hard nodig

Vergroening van onze (stedelijke) leefomgeving is namelijk hard nodig. Want de komende jaren zullen we steeds vaker te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering, zoals wateroverlast, of juist perioden van droogte en hitte. De biodiversiteit loopt hard terug, zowel in steden als daarbuiten. De toenemende verstedelijking en verdichting dragen hier vooralsnog niet positief aan bij. Terwijl er tegelijkertijd groeiende behoefte is aan leefbare en gezonde steden en dorpen.

Het Servicepunt Groene daken zorgt ervoor dat bewoners en bedrijven worden geholpen om hun daken te vergroenen. Dit doen we door te informeren en te begeleiden van idee tot aanleg. We werken hierin samen met Rooftop Revolution.

De voordelen van groene daken

Groene daken zijn in opkomst. Logisch, ze ogen fraai, maken je buurt groener en bieden volop voordelen voor mens, dier en de omgeving.

Mensen voelen zich prettig in een groene omgeving. Groen zien verbetert de gezondheid en vermindert stress. Niet voor niets past een groen dak in een ‘healing environment’.

Je biedt met een groendak een toevluchtsoord voor vogels en insecten en stimuleert de biodiversiteit. Zij kunnen deze plekken gebruiken om uit te rusten voedsel te zoeken en nieuwe energie op te doen.

Wist je dat een groen dak per vierkante meter tot 200 gram fijnstof per jaar en 25 liter water opvangt? Dat verkleint de kans op waterschade en zorgt ook direct voor verkoeling voor de ruimte onder het dak tot wel 4 graden. De plantjes beschermen het dak tegen zonlicht. Daardoor gaat een groen dak tot 2 keer langer mee dan een bitumen plat dak.

Groene daken werken het beste op platte daken met weinig of geen schaduw, maar zijn ook mogelijk op daken met een (kleine) hellingshoek. Deze dakoppervlaktes kunnen natuurlijk ook benut worden voor het opwekken van zonne-energie. Het opwekken van duurzame energie heeft de voorkeur. Vaak is echter een goede combinatie mogelijk met groene daken. Dit kan door bijvoorbeeld sedum of ander groen aan te brengen rondom de zonnepanelen bij schuine daken, of tussen de panelen bij platte daken. Zie meer informatie hierover bij stappenplan.  

Wat kun je verwachten van het Servicepunt Groene Daken?

  • Het servicepunt kan bewoners en bedrijven informeren en begeleiden bij het benutten van de mogelijkheden voor groene daken.
  • Het is dé plek voor informatie en advies, kennisuitwisseling en het leggen van contacten rond groene daken.
  • Hier zijn inspirerende voorbeelden en voor info hoe je zelf een groen dak kunt aanleggen.
Tags:

Aan de slag

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider Duurzame Daken, Bouwen voor de toekomst