Heuvelrugtuinen

We betrekken bewoners bij natuur en het Nationaal Park

Heuvelrugtuinen

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug onderscheidt zich van de meeste andere Nationale Parken in Nederland vanwege de hoeveelheid mensen die er in wonen, werken en leven. In het project Heuvelrugtuinen betrekken we bewoners bij natuur en het Nationaal Park. Dit doen we door samen met hen meer natuurkwaliteit toe te voegen in hun eigen tuin en buurt.

Sinds 2020 zijn NMU, IVN, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, gemeenten, provincie en bewoners samen aan de slag om Heuvelrugtuinen te maken. Een Heuvelrugtuin is een stukje Nationaal Park in je eigen tuin. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60% uit groen, er wordt gifvrij getuinierd, biedt beschutting voor vogels en insecten en je vindt er planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park. Daarmee levert de tuin een positieve bijdrage aan het klimaat, de lokale biodiversiteit en draagt bij aan voldoende drink- en grondwater. Eventuele bestrating in een Heuvelrugtuin is waterdoorlatend, waarbij het regenwater de grond in kan sijpelen en kan worden opgenomen.

Doe ook mee!

Wil je meedoen als bewoner of groep? Op www.jouwheuvelrugtuin.nl staat veel informatie om je op weg te helpen zoals: een lijst met geschikte planten, een checklist en hulptips. Als je de checklist volgt kun je deze maanden beginnen met het smeden van de plannen en doen van de voorbereidingen, voor een tuin waar planten en dieren blij van worden. Eerst zien hoe een Heuvelrugtuin eruit ziet? Bij het Beauforthuis in Zeist is een voorbeeldtuin ontwikkeld, waar bezoekers – zodra de corona-maatregelen zijn opgeheven – een kijkje kunnen nemen. Of kijk voor meer informatie en inspiratie op de facebookpagina!

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven? Vul dan het onderstaande formulier in en ontvang de Heugelrugtuinen nieuwsbrief!

Vragen of meer weten? Neem contact op met Alies!

Profiel Alies van den Berg

Alies van den Berg

Projectleider natuurinclusieve samenleving