Fiets je rijk

Fiets je rijk

Fiets je rijk

De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) promootte in 2017 het fietsen in de provincie Utrecht. Het belonen van fietsers stond daarbij centraal. Fietsersbond, Milieudefensie, fietsenwinkel Juizz, filmhuis ’t Hoogt, Roberto, restaurant GYS, Se7en, WillemstraatBike, Jonico, Dille en Kamille en vele andere Utrechtse bedrijven ondersteunden de campagne.

De tweede helft van 2017 kregen fietsers tijdens de spits complimenten en flyers waarmee ze kortingen kunnen ontvingen bij bedrijven in Utrecht. De kortingen liepen uiteen van 10 euro korting op een nieuwe binnen- en buitenband tot een gratis tweede ijsje bij Roberto. Daarnaast ontvingen de 800 grootste bedrijven in de provincie aanbevelingen om het fietsen actief te gaan stimuleren. De NMU ondersteunde hen daarbij.

De fietser belonen

Utrechters die met de fiets naar hun werk gaan worden in feite al beloond. Ze hebben een betere gezondheid, fitheid, conditie, staan minder in de file. Maar volgens de NMU zou de werkgever veel meer moeten doen voor de fietsers. Fietsers zijn minder vaak ziek, zijn creatiever en bezetten geen dure parkeerplaats van de werkgever. Nu is het vaak zo dat automobilisten een kilometer vergoeding ontvangen en fietsers niet. “Wij dringen er bij alle Utrechtse werkgevers op aan om fietsers altijd een vergoeding te geven en mensen die met de auto komen pas vanaf 10 kilometer”, aldus Bleijenberg, campagneleider van de NMU. “Daarmee rem je het autoverkeer en geef je de fietsers een duwtje in de rug. Beter voor de spits, beter voor de luchtkwaliteit en beter voor de fietsers zelf.” De NMU en de MKBers in Utrecht gaven alvast het goede voorbeeld en starten vanaf vandaag al met beloningen voor alle fietsers.

Groene bezorgdiensten ook beloond

In 2016 en 2017 heeft NMU campagne gevoerd om de groene bezorgers in Utrecht te promoten. Op GezondOpPad.nl zijn deze allemaal in kaart gebracht. De organisatie promootte deze bezorgers met gratis google adwords advertenties ter waarde van 150.000 dollar. (aangeboden door google). Ook kregen de ‘schone bezorgers’ gratis actiemateriaal, zoals beachvlaggen en flyers, om nog meer onder de aandacht te komen. De NMU deed ook met succes een beroep op de gemeente Utrecht om naast e-scooters ook e-bakfietsen en snelle ‘speedpedelecs’ mee te nemen in een nieuwe subsidieregeling.

GezondOpPad campagne

Deze acties waren een onderdeel van de campagne GezondOpPad.nl. Daarin richtte de milieufederatie zich met verschillende acties en activiteiten op mensen die voor korte ritjes van onder de 10 km de auto of de benzinescooter pakken. Dit zijn 60% van alle ritjes, die makkelijk met de fiets of e-bike gedaan kunnen worden. Vaak zijn de korte ritten, met name door de stad ook nog sneller met de fiets. Dat blijkt ook uit deze film van een auto-fietsrace van Utrecht Oost naar Utrecht West.

Wie is sneller, de auto of de fiets?

Meer dan 50% van de autoritjes is onder de 7,5 km. Die ritjes kunnen makkelijk met de fiets of ebike. Dat is gezonder, beter voor de fitheid van Utrechters, beter voor de luchtkwaliteit, maar ook sneller? Op een doordeweekse dag nemen de auto en de fiets het tegen elkaar op. Van Utrecht Oost naar Utrecht West. Kijk snel wie er sneller is. 

 

Wil je als bedrijf aan de slag gaan om meer werknemers op de fiets naar het werk te krijgen? Maak dan gebruik van onze aanbevelingen! 
Download de aanbevelingen hier.

1. Voer een fietsbeloningssysteem in, waarmee je per fietsrit punten kunt sparen. Bijvoorbeeld de app: inBeweging, of een eigen beloonsysteem. Zorg ervoor dat je werknemers ook daadwerkelijk iets hebben aan de gespaarde punten, zoals korting in de bedrijfskantine of te gebruiken voor de aanschaf van fietstassen of fietsverlichting.

2. Geef je fietsende werknemers een kilometervergoeding van €0,19 per km ook als ze binnen een straal van 10 km wonen. Verlaag de kilometervergoeding van de werknemers die met de auto naar kantoor komen.

3. Organiseer in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Utrecht een complimentendag voor je fietsende werknemers.

4. Organiseer testdagen voor je werknemers om verschillende fietsen of e-bikes uit te proberen.

5. Wonen werknemers minder dan tien kilometer van het bedrijf af, vergoed dan geen autokilometers, maar wel fietskilometers! Hierdoor heeft je bedrijf minder parkeerplaatsen nodig en werkt je mee aan de vermindering van de C02 uitstoot

6. Zorg ervoor dat de plekken om fietsen te parkeren dichterbij de ingang van het kantoor zijn dan de parkeerplekken voor auto’s

7. 1,2% van het van het fiscale loon is beschikbaar om voor je werknemers in te zetten. Van dit bedrag kun je bijvoorbeeld een fiets (gedeeltelijk) vergoeden. Verscheidene bedrijven doen dit al, zo vergoedt de Natuur- en Milieufederatie Utrecht tot 349 euro per drie jaar voor een fiets voor haar werknemers.

8. Je kunt in de Werkkostenregeling gebruik maken van een renteloze lening voor je werknemers. Je schaft de desbetreffende fiets aan, en door maandelijks de kilometervergoeding in te houden wordt de lening afbetaald.

9. Stel deelfietsen of een speed pedelec beschikbaar voor je werknemers, zodat ze voor een afspraak een fiets kunnen gebruiken in plaats van de auto. Wil je een speed pedelec uittesten? Bij JUIZZ kan dit voor een dag!

10. Zorg dat er genoeg oplaadpunten voor e-bikes zijn, zodat je werknemers met een volle accu naar huis kunnen fietsen

11. Wanneer een werknemers zich kunnen opfrissen en omkleden na een fietstocht zijn ze vaker geneigd om de fiets te pakken voor het woon- werkverkeer. Stel hiervoor ruimte beschikbaar voor je werknemers.

12. Benadruk de voordelen van het fietsen; werknemers hebben na het fietsen meestal hun dagelijkse half uur beweging al gehad.

13. Zorg voor een overdekte en verlichte fietsenstalling, dit voorkomt een onveilig gevoel als het donker is.

14. Reduceer parkeerplaatsen, ruil ze om voor fietsenrekken. Er passen 20 fietsen op 1 autoparkeerplaats.

15. Ga een samenwerking met een lokale fietsenmaker aan, zodat werknemers een reparatie voor een gereduceerde prijs kunnen krijgen.

16. Stel een fietspomp en ander materiaal om fietsen te repareren beschikbaar.

17. Bespreek met omliggende bedrijven hoe je de gezamenlijke mobiliteit kunt aanpakken, bijvoorbeeld met een deelsysteem voor (elektrische) fietsen op te zetten.

18. Maak de belangrijke fietsroutes van en naar het bedrijf bekender.

19. Maak de mogelijkheid om thuis te werken makkelijker of stel in dat werknemers 1 dag per week thuis werken.

20. Stel een fietsambassadeur in, die zich inzet voor de promotie van fietsen.

21. Het samenwerkingsproject “inBeweging” promoot het fietsen en e-biken in de spits. Werknemers die vaker gaan fietsen kunnen sparen voor een geldbedrag of een prijs. Kijk op de site en stimuleer je werknemers om mee te doen!

22. Zijn al deze aanbevelingen bij jouw bedrijf al van toepassing, meld je dan nu aan als fietsvriendelijk bedrijf bij www.fietsvriendelijkbedrijf.nl van de fietsersbond.

Tags:

Meer weten over deze campagne?

Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science