Theorie en gebruik van de warmtecamera | voor energie-ambassadeurs

Het gebruik van de warmtecamera
29 oktober 2024 

Deze warmtecamera training is praktijkgericht en bedoeld voor energiecoaches die met behulp van een infraroodcamera, met de bewoners, woningen willen scannen. Met als hoofddoel het inzichtelijk en bewust maken van onnodige of te verhelpen warmteverliezen. Het vormt daarmee een natuurlijke aanzet voor het energiecoach gesprek. “Beelden zeggen meer dan 1000 woorden”.

  • Met name het interpreteren van de beelden is belangrijk en wordt behandeld.
  • Het maken van rapportages met de daarvoor bedoelde software (Windows of iOS) is onderdeel van de training.
  • Ook kan het leerzaam zijn om ervaringen en interpretaties te horen van degenen die reeds bekend zijn met het fenomeen infrarood.
  • Gedurende de pauze is het de bedoeling met elkaar buiten te oefenen met de camera (bij regen wordt de training verzet naar de reservedatum).
  • Het is prettig als er minimaal 1 camera per 2 deelnemers aanwezig is om e.e.a. een voldoende praktische invulling te geven.
  • Circa 1,5 maand na de training wordt er een online vragenuurtje georganiseerd waarin de ervaringen kunnen worden uitgewisseld, c.q. vragen over dit onderwerp kunnen worden gesteld.

Praktische informatie

Datum training: dinsdag 29 oktober 2024
(bij regen wordt de training verschoven naar dinsdag 5 november)
Tijd:                    19.30 – 21.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur
Locatie:              Buurthuis In de 3 Krone, Oudegracht 227, 3511 NJ Utrecht

Datum vragenuurtje: dinsdag 17 december 2024
Tijd:                  19.30 – 21.00 uur
Locatie:            online, per Zoom

AANMELDEN (vol=vol)

Kosten: de training is kosteloos voor energieambassadeurs / bewoners die collectief aan de slag willen met energiebesparing

Voor: Energieambassadeurs/bewoners die hun buren willen helpen met besparen,

Inschrijven: Deelname is GRATIS. Na opgave ontvang je een aantal dagen voor de start meer informatie over het programma.

*Wat is een energieambassadeur? Een energieambassadeur, ook wel energiecoach of energievrijwilliger genoemd (afhankelijk van de gemeente) is meestal een enthousiaste vrijwilliger die in zijn of haar buurt of regio mensen stimuleert en ondersteunt met energiebesparen in de woning. Hij/zij heeft vaak een training doorlopen met een theoretisch en praktisch gedeelte zodat hij of zij een gedegen opname van een woning kan doen en mensen kan voorzien van een kundig advies.  De meeste energieambassadeurs en hebben hun eigen huis al helemaal energiezuinig gemaakt en spreken dus uit ervaring.
Kortom, een energieambassadeur kan goed vertellen én goed luisteren!

De NMU heeft een speciale nieuwsbrief voor lokale energie-initiatieven, abonneer je.

De training wordt mogelijk gemaakt door U-thuis, het samenwerkingsverband tussen 16 Utrechtse gemeentes waarin gewerkt wordt aan de energie-/warmtetransitie van de particuliere woningvoorraad.

Profiel Jessica Doorn

Jessica Doorn

Projectleider klimaat – duurzame warmte