Terugblik workshop ‘Hoppa aan de slag met Biobased Isoleren’

maart 6, 2024

Terugblik workshop ‘Hoppa, aan de slag met Biobased Isoleren’

Donderdag, 29 februari, vond de workshop ‘Hoppa, aan de slag met Biobased Isoleren’ in de Basecamp in Utrecht plaats. Dit was de eerste workshop in een serie, voor bewonersinitiatieven, bedrijven en gemeentes, georganiseerd door Building Balance en de Natuur en Milieufederatie Utrecht. (Heb je deze workshop gemist? Op 5 april wordt hij nogmaals gegeven!) Er werden hier allerlei zaken behandeld, van de voordelen en aandachtspunten van biobased isoleren tot de vragen van de bezoekers zelf.

Sprekers

Bij de workshop waren twee inspirerende sprekers aanwezig, namelijk Sandra Nap en Joost van der Waal. Sandra is van Holland Houtland, een bedrijf dat zich inzet voor het versnellen en opschalen van het toepassen van biobased bouwmateriaal. Ze vertelde over het ‘wat en waarom’ en over de markt en subsidies. Sinds dit jaar kun je namelijk een aanvullende subsidie ontvangen voor het gebruiken van biobased isolatiemateriaal.

Ook sprak Joost van der Waal, een heuse “BN’er” als het op biobased isoleren aankomt, met ruim 7500 volgers op LinkedIn. Hij sprak over het praktische gedeelte, namelijk materiaalkeuze, faseverschuiving, luchtdichting, isolatiewaarden en meer.

De voordelen van biobased isoleren

Er zitten vele voordelen aan biobased isoleren!

Het grootste voordeel is natuurlijk de milieuvriendelijkheid. Het bewerken van het natuurlijke materiaal tot biobased isolatiemateriaal is veel minder schadelijk dan het bewerken van bijvoorbeeld stenen naar steenwol. De stenen moeten namelijk op 1400 graden verhit worden wat zorgt voor veel CO2- en stikstof-uitstoot. Zo slaat natuurlijk materiaal juist CO2 op.

Verder zorgt het gebruik van biobased materialen voor een gezonder woonklimaat, is het niet giftig om mee te werken en zorgt het voor meer stilte in huis. Zo houdt biobased isolatie het huis ook vele malen koeler in de warme zomermaanden. Door de hoge dichtheid van bijvoorbeeld houtvezel, duurt het uren voordat de warmte van buiten er doorheen komt. Als de warmte dan eenmaal binnenkomt, is het buiten alweer afgekoeld. In de winter houdt het de warmte juist weer beter binnen.

Sinds dit jaar is er ook een aanvullende subsidie voor biobased isoleren bij RVO Nederland. Dit betekent dat je naast de bestaande subsidie een hogere subsidie krijgt als er biobased isolatiemateriaal gebruikt wordt bij het isoleren!

Aandachtspunten voor biobased isoleren

Er zijn ook nog een aantal aandachtspunten verbonden aan biobased isolatie. Zo is nog niet elk biobased isolatiemateriaal gecertificeerd en maakt het gebruik van gipsplaten en folie de isolatie niet 100% biobased. Ook moet het dikker aangebracht worden dan niet-biobased. Er werd door de bezoekers gevraagd hoe het zat met de brandveiligheid. Het materiaal heeft een lagere brandklasse, maar als het samen met brandwerend materiaal aangebracht wordt kan het net zo brandwerend zijn als niet-biobased materiaal. Ook vormt bij het branden een koollaag, die het verder branden weert.

Volgens de sprekers wegen de voordelen op tegen de nadelen, en is het een kwestie van het afbouwen van gewoontes en afspraken waar we met z’n allen gewend aan zijn.

Napraten

Na de plenaire onderdeel was er voldoende ruimte om als bezoeker vragen te stellen. Deze werden niet alleen beantwoord door de sprekers en specialisten, maar ook door medebezoekers. De groep werd in drie delen verdeeld: gemeente, bewoners en bedrijven, om in deze specifieke groepen door te gaan op het onderwerp. Ook was er tijdens de borrel na afloop van de workshop genoeg tijd om te netwerken of om verder te discussiëren.

Quotes van bezoekers: hoe ga jij morgen ‘Hoppa aan de slag’?

“Na het bijwonen van deze workshop ga ik nog meer mensen adviseren om voor duurzame materialen te kiezen bij het verbeteren van hun huis.”

“Ik ben thuis aan het verbouwen, dus ik ging me oriënteren over biobased isolatie en neem deze informatie mee naar mijn keuze voor isolatie.”

“Ik wil ervoor zorgen dat meer mensen huizen gaan bezoeken die biobased geïsoleerd zijn, zodat ze de voordelen daadwerkelijk kunnen ervaren.”

Quotes van bezoekers: wie ben je en wat neem je mee van vandaag?

“Ik werk bij de gemeente en ik heb vandaag geleerd dat er meer voordelen dan nadelen zijn. Hierdoor hoeven we toch niet zo voorzichtig te zijn bij het aanbevelen dan we eerst dachten.”

“Ik ben vorige week gestart bij een woningcorporatie en ik wist niet dat bio isoleren een ding was, ik wilde hier graag meer over weten. Het is een groot ding om als woningcorporatie op te pakken, maar ik heb vandaag gehoord dat dit ook collectief kan en dit is erg goed om te horen.”

“Ik ben op dit moment bezig met ontwerpwerk en wil iets meer de bouw in. Ik vond net als Joost (spreker) biobased isoleren een mooi startpunt. Ik heb vooral geleerd dat biobased isolatie steeds toegankelijker wordt, wat erg fijn is.”

“We zijn bij TU Delft bezig met een heel groot dak project en we willen hier graag biobased isolatie bij gebruiken, we wilden daar dus meer informatie over hebben.”

Dus, biobased isoleren?

Zoals eerder benoemd werd, wegen de voordelen hierbij veel zwaarder dan de nadelen en is het volgens de sprekers gewoon een kwestie van het loslaten van wat we voorheen deden. Het is niet zo brandonveilig dan we eerst dachten en de productie scheelt ontzettend veel vervuiling vergeleken met niet-biobased isolatiemateriaal. Een ander belangrijk voordeel is natuurlijk hoeveel aangenamer de biobased isolatie de warme zomer voor ons maakt. Het klimaat zegt overduidelijk ja op biobased isoleren, maar wat zeg jij?

Feedback!

Dit was de eerste “Hoppa aan de slag” workshop in Utrecht, en als jij hierdoor goed op weg bent geholpen, willen we graag meer van deze workshops organiseren. Wil je jouw tips en tops doorgeven via deze link? We ontvangen graag kritische als constructieve feedback. Op die manier kunnen we de workshop verder verbeteren. Dus… graag even invullen, het kost je maar een paar minuten!

Meer informatie

Voor als je deze workshop gemist hebt, geen stress! 5 april wordt deze workshop nogmaals gegeven. Meld je hieronder aan, hopelijk zien we je dan!

AANMELDEN VOOR 5 APRIL

 

Andere leuke activiteiten voor bewonersinitiatieven:

Vragen of meer weten? Neem contact op Pauline!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving