Nieuwe sensor telt het verkeer in je straat – telt jouw raam mee?

november 23, 2020

Nieuwe sensor telt het verkeer in je straat – telt jouw raam mee?

Ben jij benieuwd hoeveel verkeer er door jouw straat komt? Zowel qua fietsers, auto’s als vrachtwagens? Laat jouw raam dan meetellen met Telraam! 

Telraam en de provincie Utrecht zetten samen een nieuw experiment op dat inzicht geeft in het verkeer in jouw straat. De provincie Utrecht stelt een jaar lang 20 Telraam-sensoren beschikbaar die volautomatisch het verkeer tellen vanaf je huis. We zoeken hiervoor 20 bewoners, woonachtig in de provincie Utrecht, die als burgerwetenschapper willen helpen bij verkeerstellingen met Telraam.

Na een periode tellen met Telraam ontdekken deze burgerwetenschappers hoe deze tellingen kunnen bijdragen aan inzichten rond mobiliteitsvraagstukken uit hun buurt. Deze woonstraten en kleinere verkeersassen zijn straten waar vaak precieze en gedetailleerde meetgegevens voor ontbreken. Metingen met Telraam kunnen bijdragen om een goed en volledig beeld te krijgen van het effectieve gebruik van uw straat.

Vragen als: hoeveel fietsers passeren er voor de deur, en op welk tijdstip? En hoe zit het met zwaar verkeer? Wat zijn de piekmomenten van de dag?  Is er sluipverkeer? Wordt er buiten de schoolperiode evenveel gefietst? En als het regent?

Door permanente Telraam metingen gedurende een lange periode uit te voeren kunnen er in het beantwoorden van deze en andere vragen gegevens worden verzameld. Deze meetgegevens kunnen naast reeds bestaande data worden gelegd en ermee worden vergeleken. Je kan je dus met elk type straat aanmelden voor een Telraam.

Interesse? Schrijf je nu in. En maak zo deel uit van het telnetwerk dat met ondersteuning van Milieucentrum Utrecht (MCU) en de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) rondom Telraam wordt opgestart.

Hoe werkt Telraam?

Aan mobiliteitsbeleid liggen meestal verkeerstellingen ten grondslag. Innovatieve technieken die bij Telraam worden gebruikt maken het mogelijk dat ook jij als bewoner kunt meedoen met deze verkeerstellingen, makkelijk vanuit jouw eigen straat. De Telraamsensor hang je aan een raam op één van de verdiepingen (niet de begane grond). Belangrijk is een vrij uitzicht op de straat vanuit het raam. Daarnaast heb je een wifiverbinding en een stopcontact nodig.

Om vast te stellen of jouw raam geschikt is voor dit experiment, zal er een selectie plaatsvinden. Zo word je bij de aanmelding gevraagd om een foto aan te leveren van het uitzicht op de straat vanaf de (eerste) verdieping. Ook moeten de tellingen, binnen deze oproep, op een adres in provincie Utrecht gebeuren. En ten slotte we willen graag spreiding over de regio bewerkstelligen. Op basis van de inschrijvingen (en woonadressen) maken we een keuze.

De data die jij en anderen verzamelen met de sensor zijn (anoniem) online en openbaar beschikbaar op de Telraam homepagina.

Wat kun je verwachten?

Als jouw raam wordt geselecteerd, krijg je de Telraam sensor uitgereikt en een uitnodiging voor een workshop waarin je meer informatie en uitleg krijgt.

Tijdens het experiment krijg je technische ondersteuning en kan je bij Telraam terecht met allerhande vragen. Verder gaan we in een tweede workshop samen de tussentijdse resultaten bekijken. We zijn benieuwd naar de mobiliteitsvragen die de Telraam-data oproepen of juist beantwoorden. En hoe bewonersparticipatie kan bijdragen aan de oplossing van verkeersvraagstukken.

Telraam is een bestaand initiatief in België, waarmee de provincie Utrecht nu van start gaat als eerste telnetwerk in Nederland. De NMU en het Milieucentrum Utrecht zijn gevraagd voor de begeleiding van dit experiment.

Meedoen?

Wil je meedoen met Telraam in de provincie Utrecht? Meld je voor 30 november aan via het online formulier. Prik alvast maandagavond 14 december in je agenda voor een digitale Telraam workshop.  Alle kandidaten vernemen begin december of ze geselecteerd zijn en de geselecteerden ontvangen dan ook een uitnodiging voor de workshop.

 

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science