De Route van de Toekomst: etappe 1 (deel II)

De Route van de Toekomst: etappe 1 (deel II)

Door Ieke Benschop 

De Natuur en Milieufederatie Utrecht loopt de Route van de Toekomst. Projectleider Ieke Benschop bezoekt lokale duurzaamheidsinitiatieven en spreekt met mensen die ze op haar pad tegenkomt, over de toekomst van onze mooie provincie. Dat doen we aan de hand van de beelden van ons Landschap van de Toekomst. We hopen zo nieuwe verbindingen te leggen, nieuwe vrienden te maken en inspiratie te bieden voor nog meer duurzame projecten. De route is ook te wandelen door de beschrijving op KOMOOT. Vandaag: het tweede deel van haar verslag van de eerste etappe, van Culemborg naar Everdingen. Eerst deel 1 lezen? Dat kan hier.

Etappe 1 (deel II) – vrijdag 3 november 2023

Rondleiding door de fabriek van Van Dillen

Aangezien we er toch zijn, krijgen Josja en ik nog een rondleiding door de fabriek van Van Dillen. Teun van Laarhoven laat ons zien hoe machines kozijnen precies op maat zagen, verfrobots kozijnen spuiten, kozijnen te drogen hangen (het lijkt wel abstracte kunst!). Teun vertelt ons dat wethouders en andere bestuurders, net als wij, ook altijd op de foto willen in de kozijnenhal. En goed nieuws: de gevelpanelen die nu nog isolatie bevatten van ‘piepschuim’ zullen binnen een paar jaar voorzien zijn van isolatie van biobased materiaal. Chapeau Van Dillen! Wellicht dat Van Dillen in de toekomst ook het hergebruikt cellulose uit afvalwater kan gaan toepassen in het bouwproces. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden nam in oktober jl een installatie voor winning hiervan in gebruik. We beloven hem informatie hierover te sturen.

En hoezo “NIETS OP HET DAK PLAATSEN”? Dat lijkt me nou net weer zonde, aangezien er juist zoveel duurzame toepassingen op het dak kunnen! Zie ons Servicepunt Duurzame Daken. 

De Lek

Dan lopen we 1,5 uur naar Fort Everdingen. Josja praat me bij over wat er allemaal speelt op het vlak van de thema’s landbouw en natuur. Het cadeautje van de dag! Het uitzicht op de Lekbrug, met de zon op de brug tegen die dreigende blauwe lucht erachter. We passeren ook het beeld dat de watersnoodramp van 1995 herdenkt, “De dijk ging op de schop”. In 1995 was de dreiging van hoogwater op de rivieren zo groot dat een kwart miljoen mensen in het rivierengebied moesten evacueren. Meteen daarna startte een project om de dijk te verbeteren en natuur te ontwikkelen.  

En daar profiteren wij wandelaars tot de dag van vandaag van! De natuur hier langs de Lek, behorend tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN), beheerd door Utrechts Landschap, is geweldig! 

Fort Everdingen

Op Fort Everdingen bevindt zich een ingenieus waterfiltersysteem, dat bij de bouw van het fort werd aangelegd om bij een langdurige belegering voldoende schoon drinkwater ter beschikking te hebben. Regenwater wordt via het dak gefilterd en komt via speciale druipkokers in een ondergronds waterbassin terecht. Brouwerij Duits&Lauret, sinds 2015 gevestigd in Fort Everdingen, heeft dit filtersysteem vernieuwd om het fortwater duurzaam te gebruiken in het brouwproces.

Collega Sofie

En dan brengen we een bezoekje aan collega Sofie. Zij woont aan de Lekdijk in Everdingen, in de duurzame woongroep Wooncollectief Ondersteboven. Met vrienden heeft zij het voor elkaar gekregen een oude boerderij om te toveren tot een aantal duurzame, toekomstbestendige wooneenheden plus gezamenlijke ruimtes. Zo tof, een prachtig voorbeeld voor anderen! Ook vertelt Sofie vol enthousiasme over een nabijgelegen duurzaam initiatief: Plexwood, een duurzaam houtverwerkingsbedrijf.

Dorpshuis Everdingen

Dan is het tijd om afscheid te nemen van Josja. Ik loop mee naar de bushalte en daarna door naar het Dorpshuis Everdingen. Daar schuif ik aan, aan de bar van het Dorpshuis en bestel een patatje en een groentekroket. Ik raak aan de praat met een paar mensen. “Leuk dat je wandelt.” “En ja, die woongroep die kennen we wel.” En: “Er gebeurt hier heel veel op het gebied van duurzaamheid. Ken je de kas?”  

De ‘Stichting Vitaal Dorp’ voorziet in eigen groente en fruit, een winkel én energiecoöperatie. Streekproducten komen uit de kas op Landgoed Everstein en van lokale ondernemers. Ze worden verkocht in de zelf opgerichte supermarkt die grenst aan het dorpshuis. Ook zijn er plannen voor het winnen van warmte uit de Lek, door energiecoöperatie Huibertstroom. Supercool om te horen hoe deze kleine gemeenschap op allerlei thema’s het heft in eigen hand neemt!

Rietje komt binnen. De oudste actieveling van het dorp, zo begrijp ik. Ze is 83 en mij wordt verteld dat ze als de beste kan poolen. Ze is vaak de winnende partij en doet mee aan competities in de regio. “Ja, de mannen zijn soms een beetje bang om tegen mij te spelen,lacht ze trots. Ook is ze de DJ voor feestjes en partijen in het dorpshuis. Binnenkort ‘draait’ ze weer op het Halloweenfeestje voor kinderen. Als ze hoort dat ik nog 20 minuutjes over de dijk ga lopen, staat ze er op me met haar autootje te brengen. Dus dat doet ze. Niet nodig, echt niet. Maar wel superlief!   

Pipowagen bij het fort

Voor de nacht mag ik in de pipowagen op het erf van de woongroep logeren. Ik rol mijn slaapzakje uit, blaas mijn kussen op. Leg de dikke deken uit de pipowagen over me heen en val tevreden in slaap. Op naar de volgende etappe! 

 

Bekijk ook de andere etappes:
Etappe 1 (deel 1)
Etappe 2
Etappe 3
Etappe 4
Etappe 5

 

 

 

Vragen of meer weten? Neem contact op met Ieke Benschop!

Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving