Beloning voor collectief aardgasvrij wonen in het Burgje

december 21, 2018

Beloning voor collectief aardgasvrij wonen in het Burgje

In november ging de Natuur en Milieufederatie Utrecht in gesprek met bewoners van de nieuwbouwwijk Het Burgje over aardgasvrij wonen. Vragen die we kregen, gingen over het vermogen van de warmtepomp, vloerverwarming op de eerste verdieping, mogelijke geluidsoverlast en de kosten. De belangstelling was groot, we kwamen flyers te kort! Door de afspraken in het Klimaatakkoord neemt de kans op stijging van de gasprijzen alleen maar toe. Het wordt dus steeds aantrekkelijker om voor de aardgasvrije woning te kiezen.

Wat betekent de aardgasvrije woning financieel?
De verkopend makelaars en hypotheekadviseurs hebben in kaart gebracht wat de financiering van de meerwerkoptie ‘aardgasvrije woning’ financieel voor uw specifieke situatie betekent en welke financieringsvormen er zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden. Financieel adviseur Hanno heeft hiervoor alle relevante informatie op een rijtje gezet. Maak op www.Hanno.nl een berekening door een gratis account te activeren en de energiebesparende voorzieningen in het dashboard onder ‘Wonen Straks’ in te vullen. Zo weet u precies hoeveel dat per maand kost. Verschillende hypotheekverstrekkers bieden de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in de hypotheek; huizenkopers die willen verduurzamen kunnen tot 106 % van de woningwaarde lenen. Warmtepomp en zonnepanelen zijn zo mee te financieren. Ook kunt u bij de meeste geldverstrekkers een hogere hypotheek afsluiten voor energiemaatregelen. Dit extra bedrag komt dan bovenop de maximale hypotheek die gebaseerd is op het inkomen. ABN AMRO, Rabobank en Triodos Bank geven een rentekorting als er sprake is van een energiezuinige woning. En dan zijn er nog de energiebespaarlening (van het Nationaal Energiebespaarfonds, € 2.500 tot € 25.000) en de duurzaamheidslening. Indien u dit nog niet heeft gedaan, ga vooral over de mogelijkheden in gesprek met uw financieel adviseur.

Beloning aan álle bewoners van het Burgje als er geen aardgasleiding de grond in gaat
De Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) pleit al een tijd voor het geheel aardgasvrij aanleggen van Het Burgje. Niet alleen omdat dit CO2 uitstoot scheelt en we als land onze in Parijs gemaakte afspraken moeten nakomen. Maar ook omdat het niet aanleggen van het aardgasnetwerk ons als maatschappij geld scheelt. Een gasleidingennet dat nu nog wordt aangelegd is niet meer rendabel. Het is een  maatschappelijke desinvestering, omdat de netbeheerders de gemaakte kosten onder al hun aansluitingen omslaan. Om te voorkomen dat dit straks ook in Bunnik het geval is doordat slechts een handjevol mensen voor een woning mét aardgas kiest, heeft de NMU bij netbeheerder Stedin en overheden gepleit voor het beschikbaar stellen van een beloning voor de wijk, wanneer er collectief gekozen wordt voor een wijk zonder aardgas. Het gaat om een behoorlijk bedrag dat u gezamenlijk kunt besteden aan collectieve doelen. Zoals een kunstobject, buurtfeesten, meer openbare elektrische auto’s, een gezamenlijke speeltuin, etc. Wij hopen dat dit u motiveert om uw eventuele keuze voor een woning met aardgas te heroverwegen.

Voorlichtingsavond donderdag 10 januari
Bij voldoende belangstelling gaan we op donderdag 10 januari graag verder met u in gesprek over de beloning voor de aardgasloze wijk tijdens een voorlichtingsbijeenkomst tussen 19.30 tot 21.00 uur (locatie volgt). Interesse om hier bij te zijn? Laat het dan weten aan Ieke Benschop.

U kunt haar ook mailen met suggesties voor onderwerpen die ter sprake moeten komen, voor informatie die niet mag ontbreken, of andere zaken die u wilt afstemmen.

Tot slot organiseren wij indien gewenst, ook nog een excursie naar een aardgasloze wijk. Zo kunt u zich nog beter laten informeren en persoonlijke verhalen horen van eigenaren van een woning met luchtwaterwarmtepomp. Geef uw interesse op via een mailtje aan Ieke Benschop.