Nieuwbouwwijk het Burgje volledig aardgasvrij?

november 28, 2018

Nieuwbouwwijk het Burgje volledig aardgasvrij?

Kiezen bewoners nieuwbouwwijk het Burgje massaal voor de aardgasvrije variant?

Dinsdagavond 20 november organiseerde Nijhuis Bouw en Explorius gebiedsontwikkeling een informatie-avond voor toekomstige bewoners van de nieuwbouwwijk Het Burgje in Odijk, gemeente Bunnik.  De NMU was daarbij om over de voordelen van de aardgasvrije woning te praten. En mensen inzicht te geven wat het kiezen voor een aardgasvrije woning betekent voor de maandlasten.

Hieruit blijkt dat als je de extra installaties mee kan financieren met de hypotheek, het qua maandlasten niet heel veel scheelt. En wat te denken van het feit dat de woning zonder CV installatie op moment van verkoop meer waard is dan een woning die alsnog van het aardgas af zal moeten?

Ook wilden mensen weten hoe zo’n warmtepomp nou eigenlijk werkt. Het antwoord hierop is dat het een soort omgekeerde koelkast is die warmte uit de lucht haalt en dat afgeeft aan water welke de woning en tapwater verwarmt. Een andere veel voorkomende vraag was of een warmtepomp de woning op heel koude dagen wel warm krijgt. Het antwoord luidt: “ja, moderne woningen zijn zo goed geïsoleerd, dat het geen probleem is voor de warmtepomp om de woning warm te krijgen en te houden”. En brengt een warmtepomp niet geluidsoverlast met zich mee? Ervaringsdeskundige Evert Hassink kon hier antwoord op geven.  Hij woont in een woning met precies zo’n zelfde warmtepomp, waarvan de binnenunit op zolder staat, in een inbouwkast, in de slaapkamer.  Evert hoort hem alleen als hij heel goed zijn oren spitst. Dit komt mede omdat er verder in huis bijna geen geluid te horen is van buiten. Zijn tip luidde dat, wanneer het minieme geluid toch tot irritatie leidt, je zou kunnen besluiten er een kastje met geluidsdemping omheen te bouwen.