Gratis constructieberekening en quickscan voor buurtinitiatieven

Gratis constructieberekening en quickscan voor buurtinitiatieven

Je wilt misschien wel een duurzaam dak voor je huis, bedrijf of bedrijventerrein, maar waar begin je? Is je dak wel sterk genoeg? En wat zijn de opties? Kies je voor zonnepanelen en groen, voor alleen groen? Voor waterberging? Een terras? Of voor een combinatie? De NMU komt je te hulp! Buren en bedrijven die serieus willen uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, en minimaal 50% van het dak willen vergroenen, komen in aanmerking voor een gratis constructieberekening en quickscan. Deze wordt mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Buren die willen uitzoeken wat de mogelijkheden zijn, kunnen in eerste instantie terecht bij aanbieders van groene en duurzame daken. Een lijstje van bedrijven is op te vragen bij de  NMU. Veel van deze bedrijven leveren namelijk ook advies over de draagkracht van het dak. Wist je trouwens dat als er nu grind ligt op je dak, het dak sowieso sterk genoeg is voor vervanging van grind door sedum?

Kom je er met de groendak-aanbieders niet uit, dan kun je als buurt ondersteuning vragen bij het Servicepunt. Als je buren en jij hiervoor ook al budget hebben gereserveerd, kom je in aanmerking voor een gratis constructieberekening en quickscan. Deze worden mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Stap 1: Constructieberekening

Heb je een leeg dak en zie je kansen voor verduurzaming? Stap 1 is uitzoeken of je dak wel sterk genoeg is voor een extra belasting. Heb je al een check gedaan bij aanbieders van groene daken? Maar heeft dat geen uitkomst geboden? Dan is het tijd om een constructieberekening te laten maken. Voor een aantal buurtinitiatieven zijn berekeningen beschikbaar.

Stap 2: Quickscan

Blijkt het dak sterkt genoeg te zijn, en je in kaart wilt hebben wat de verschillende opties zijn voor je dak, volgt stap 2: een quickscan laten opstellen. Een quickscan geeft inzicht in welke verschillende varianten duurzaam dak er mogelijk zijn. Het gaat hierbij om de functies waterberging (blauw), biodiversiteit (groen), PV panelen (geel) en terrasfuncties (rood). Bij voorkeur worden meerdere kleuren in combinatie met elkaar gerealiseerd, voorwaarde is dat ‘groen’ in ieder geval voor 50% onderdeel is van het kleurenpallet.

Voorwaarden voor gebruikmaking van aanbod

Je komt hiervoor in aanmerking als je samen met je buren serieuze interesse hebt om te investeren in een duurzaam dak. We vragen je dit van te voren ook aan te geven. We gaan er dan ook vanuit dat je overgaat tot aanleg duurzaam dak als uit de constructieberekening blijkt dat je dak sterkt genoeg is. Als je dit toch niet doet, betaal je de gemaakte kosten voor het advies aan ons terug; zo kunnen we dan alsnog andere buurten helpen.

Om ervoor te zorgen dat de adviesbureaus zo efficiënt en goed mogelijk hun werk kunnen doen, zoek je de volgende documenten en informatie bij elkaar:

Voor de constructieberekening

  • Bouwtekeningen van het pand (op te vragen bij bouwer en/of gemeente).
  • Indien deze bouwtekeningen niet leverbaar zijn, een simpele schets – inclusief foto’s. Op deze schets staan de afmetingen en ‘hart op hart’ afstanden tussen de balken en de overspanningsrichtingen.
  • Is het niet mogelijk deze data aan te leveren omdat het plafond bijvoorbeeld afgestuct is, dan resteert de optie om toestemming te geven om één of meerdere gaten te maken in het stuc van zo’n 15 bij 15 cm. In dat geval komt de constructeur langs en kijkt hoe de constructie is. De dakeigenaar moet vervolgens wel zelf de gaten weer dichtmaken. Voor langskomen wordt € 50,- in rekening gebracht.

Voor de quickscan:

  • Constructieberekening
  • Overzichts- en detailfoto’s van het dakoppervlak (doorvoeren, objecten op het dak, dakranden, etc)
  • Afmetingen van het dak
  • Indien beschikbaar: bouwtekeningen

Hoe vraag je dit aan?

De gratis quickscans en constructieberekeningen worden mogelijk gemaakt door de provincie Utrecht.

Tags:
Profiel Ieke Benschop

Ieke Benschop

Projectleider leefomgeving – duurzame bouw, duurzame daken en circulaire samenleving