Grip op warmte en vocht | voor energie-ambassadeurs VOL

Grip op warmte en grip op vocht

Deze cursus is vol.  

Je kunt deze zomer in zes avonden alle ins – en outs leren over warmte en vocht.

Aanmelden

Grip op warmte

Het is voor de energieambassadeur erg nuttig  om een goed inzicht te hebben in de oorzaken van warmteverlies in de woning en te kunnen inschatten wat de effecten van de diverse maatregelen daarop zijn. Waardoor wordt het warmteverlies veroorzaakt? Wat valt daaraan te doen? Hoeveel kWh of m³ aardgas verliest een vloer, muur, dak of glas voor en na de isolatieactie? Na-isoleren met een warmteweerstand van 2, 4, 8 of 16 m²K/W? Wat betekent dat voor mijn warmteverlies? Wat is de zin en onzin daarvan? Het warmteverlies van de woning draagt in hoge mate bij tot het onnodig consumeren van fossiele brandstoffen (aardgas), discomfort en kosten. Aan de hand van een voorbeeldhuis wordt het warmteverlies voor en na een isolatieactie doorgesproken. Het draait niet om spreadsheets maar simpele berekeningen die inzicht geven.

Grip op vocht

Door het beter isoleren van een huis neemt de ventilatie in huis af en nemen het koolstofdioxidegehalte, de relatieve vochtigheid en de hoeveelheid geurstoffen, fijnstof en reukstoffen toe. Hoge relatieve vochtigheid is daarbij het meest zichtbaar. Schimmels en muffe geur zijn het gevolg. Als energieambassadeur wil je de bewoner op weg helpen en dan komt het goed van pas te weten hoe vocht zich precies gedraagt en dat je kan voorspellen waar vochtproblemen zullen gaan optreden. “Grip op vocht” beoogt de nodige kennis m.b.t. tot het gedrag van vocht in huis bij te brengen. Grote fouten op dit gebied worden nog steeds gemaakt.

De energieambassadeur trainingen worden georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht en Energie-U in opdracht van U-Thuis, het samenwerkingsverband van 16 gemeenten in de regio Utrecht met als doel om energiebesparing bij particuliere bewoners te versnellen.

Alvast wat achtergrondinformatie over dit onderwerp

Het is  voor de energieambassadeur erg nuttig  om een goed inzicht te hebben in de oorzaken van warmteverlies in huizen. Waardoor wordt warmteverlies veroorzaakt en wat valt daaraan te doen? Warmteverlies van het huis draagt in hoge mate bij tot het onnodig consumeren van fossiele brandstoffen (aardgas), minder comfort, en kosten. Sommige oorzaken van het warmteverlies kunnen met enige kennis en ervaring goed worden ingeschat. Sommige kleine aanpassingen in gedrag of aan het huis worden onderschat en sommige grote aanpassingen overschat. Achtergrondkennis geeft de energieambassadeur inzicht hierbij. Door het beter isoleren van een huis neemt de ventilatie in huis af en nemen het koolstofdioxidegehalte, de relatieve vochtigheid en de hoeveelheid geurstoffen, fijnstof en reukstoffen toe. Hoge relatieve vochtigheid is daarbij het meest zichtbaar. Schimmels en muffe geur zijn het gevolg. Als energieambassadeur wil je andere mensen op weg helpen en dan komt het goed van pas kennis te hebben op het gebied van ventilatie. De aangeboden workshop bevordert het inzicht van de energieambassadeur op het gebied van warmte en vocht.

Workshop basiskennis warmte en vocht

Een workshopcyclus van zes avonden, van twee uur elk, beoogt de energieambassadeur inzicht te verschaffen op het gebied van warmte en vocht of hoe isoleren en ventileren. Onderwerpen en vragen die aan de orde komen:

  • Waardoor verliest een huis zijn warmte? Wat kun je daaraan doen
  • Warmte-/energiebalans
  • Waarom isoleren?
  • Wat isoleren? Wanneer vloer, gevel, dak of raam? Hoe bepaal je welke actie zin heeft
  • Introductie in de warmteleer. Uitleg van de begrippen warmteweerstand en warmtegeleidbaarheid. Berekenen van het warmteverlies van een component van het huis en van een geheel huis. Berekenen wat isolatieacties opleveren. Berekenen van warmteverlies door tocht en ventilatie. Met oefeningen want die geven het inzicht.
  • Heeft het een graadje lager stoken en nachtverlaging zin? Hoe bepaal je dat?
  • Wat zijn warmte-/koudebruggen? Waarom zijn ze ongewenst? Kun je er vanaf komen?
  • Mag je warmteweerstanden rekenkundig middelen?
  • Het warmteverlies van je eigen huis bepalen.
  • Hoe bepaal je het succes van een isolatieactie? Wat zijn graaddagen? Hoe kan de internetsite mindergas.nl helpen het succes van isolatie te bepalen?
  • Waarom moet je ventileren? Waarom is vocht een probleem na één of meerdere isolatieacties?
  • Uitleg en inzicht geven in de vochthuishouding van een woning.
  • Verklaring van de termen absolute en relatieve vochtigheid.
  • Gevolgen van te hoge relatieve vochtigheid.
  • Hoe kun je grip op de vochthuishouding krijgen?
  • Oefeningen om grip op de vochtproblematiek van huizen te krijgen.
  • Ventilatiesystemen en ontwikkelingen daarin.
  • Hoe bewaak je de luchtkwaliteit in huis?


Een greep uit de evaluatie van de vorige training:

“De tijd vloog om. Frans weet heel goed het overzicht te houden, de rode lijn vast te houden en ondertussen is hij totaal niet rigide in de vorm. Hij beschikt over enorm veel kennis en weet iedere vraag en kritische opmerking te beantwoorden op een bevredigende manier. Volgens mij hangt iedereen aan zijn lippen. Door zijn manier van vertellen en kennisoverdracht blijft er heel veel hangen en ook de sheets zijn zodanig opgezet dat je hier na afloop nog veel aan hebt.”

Prima inhoud, elke avond bleek te kort om alle onderwerpen te kunnen behandelen omdat wij de cursisten en Frans zo enthousiast zijn over de inhoud van de training dat er steeds vragen kwamen als reactie op de inhoud van de training.”

“Heel veel inzicht. Denken volgens feiten. Dat sommige zaken eenvoudiger zijn dan ze lijken (en andersom)”

Praktische informatie

Wanneer? Donderdagavonden 13 en 20 juli en 10, 17, 24 en 31 augustus van 19.30-21.30 uur.

Waar? Energiehuis Houten, in bibliotheek aan het Onderdoor, Houten

Voor wie? Geïnteresseerde (potentiële) energie-ambassadeurs die hun kennis verder uit willen diepen, maar wel al over enige kennis/ervaring beschikken.

Er is plaats voor 15 deelnemers. Deelname is voor de gehele training van 6 avonden. Er zit namelijk een logische opbouw in de training.

Kosten: Geen!

Profiel Jessica Doorn

Jessica Doorn

Projectleider klimaat – duurzame warmte