Fietsroutes Duurzame Landbouw met Natuur

Fietsroutes Duurzame Landbouw met Natuur

In 2023 zijn we via het trajectplan ‘Duurzame Landbouw met Natuur’ aan de slag gegaan met enkele fietsroutes. Deze fietsroutes zijn onderdeel van onze publieksactie ‘Fietsen langs Boeren met Natuur’. Het doel van deze actie is om burgers op een laagdrempelige manier in aanraking te brengen met natuurinclusieve maatregelen door boeren. Fietsen wordt immers steeds populairder. Een mooi voorbeeld van een natuurinclusieve maatregel door boeren is weidevogelbeheer in combinatie met agrarisch natuurbeheer (ANLb). Samen met agrarische collectieven, natuurorganisaties en de provincie maken boeren afspraken rondom het beheer van weidevogels. Dat zie je letterlijk terugkomen bij de onderstaande weidevogelroutes.

Weidevogelroute: Amersfoort – Baarn – Bunschoten/Spakenburg
Winkelcentrum De Nieuwe Hof naar Regenboog 279, 3824 ED Amersfoort – Google Maps

Deze weidevogelroute is een fietsroute van 25km en brengt je in twee populaire weidevogelgebieden. De route loopt van de westzijde van de Amersfoortse wijken Hoogland en Nieuwland richting Soest, Baarn en vervolgens Bunschoten-Spakenberg.

Rond de Krachtwijkerweg ligt een gebied dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Hierin werken zij nauw samen met omliggende boeren. Natuurmonumenten beheert een gebied van +/- 400 ha, samen met het gebied van de boeren is het een weidevogelgebied van ruim 2500 ha. De samenwerking tussen boeren en Natuurmonumenten zorgt voor een succesvol weidevogelbeheer.

Aan de Vinkeweg ligt een weidevogelgebied dat o.a. beheerd wordt door Agrarisch Collectief Eemland. Dit gebied behoort tot de meest succesvolle weidevogelgebieden in de provincie Utrecht.

Weidevogelroute: Rijn Vecht en Venen
Rijndijk, 3455 RM Utrecht naar Rijndijk, 3455 RM Utrecht – Google Maps

‘Weidevogelroute: Rijn Vecht en Venen’ loopt door een waterrijk gebied ten westen van Utrecht en ten noorden van Woerden. Met ruim 26,4 km is het een mooie fietsroute door knusse gemeenschappen in dit karakteristieke veenweide-cultuurlandschap.

De fietsroute loopt dwars door enkele weidevogelgebieden die beheerd worden door Agrarisch Collectief Rijn, Vecht en Venen.

Weidevogelroute: Lopikerwaard
Damweg 27-23, Oudewater naar Damweg 27-23, Oudewater – Google Maps

Deze route loopt door het werkgebied van Agrarisch Natuurvereniging Lopikerwaard, waarbij het landelijk wonen afgewisseld wordt met weidevogelgebied. In de Lopikerwaard zijn in het Natuurbeheerplan de volgende

3 agrarische leefgebieden vastgesteld:

  • Open grasland (weidevogels)
  • Droge dooradering (landschapselementen)
  • Water (duurzaam slootbeheer)

Alle drie leefgebieden komen tijdens deze fietsroute aan bod. Tijdens deze route fiets je langs Lopik, Oudewater, Montfoort en Nieuwegein

Utrechtse vechtstreek: Abcoude – Overmeer
Nigtevecht naar Nigtevecht – Google Maps

Een fietsroute van ruim 24 km langs de Angstel en de Vecht in het westen van Utrecht, onder de rook van Amsterdam. Je fietst deels tussen de Spiegelplas, Vinkeveense plassen en Wijdeblik/Loosdrechtse plassen, daarbij passer je onder andere: Abcoude, Vreeland en Overmeer. Oftewel: voldoende afwisseling tussen agrarisch gebied, waterrijk gebied en woonkernen.

De Vechtstreek is een oude en bekende streek gelegen aan de Utrechtse Vecht. Het gebied behoort tot twee provincies: Utrecht en Noord-Holland en staat bekend om de vele landgoederen. Agrarisch collectief Rijn, Vecht en Venen is actief in dit gebied.

Heb je nog vragen? Neem contact op met Ton!

Profiel Ton de Gans

Ton de Gans

Trajectmanager duurzame landbouw met natuur