Dick Nederend, St. Duurzaam Lopikerwaard, Lopik

Dick Nederend, St. Duurzaam Lopikerwaard, Lopik

Hoe ziet je aanpak voor groene daken eruit?

“Allereerst hebben we bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) subsidie voor deze actie aangevraagd. We hebben deze aanvraag gecombineerd met een actie voor regentonnen, die we in augustus hebben gehouden. Voor beide acties hebben we € 5.000 subsidie gekregen. Binnen de stichting hebben we afgesproken dat we op de sedumdaken 25% korting geven, tot een maximum van 20m2.  Met dat gegeven hebben we afspraken gemaakt met een leverancier, Uwgroendak, over levering en plaatsing van de sedumdaken. De leverancier biedt verschillende typen sedumdaken aan: een light, medium en heavy uitvoering, dus voor de meeste daken is er wel een geschikte optie bij en verder kun je nog kiezen voor kant en klare cassettes, die zo op het dak gelegd kunnen worden, of matten waarbij je iets meer zelf moet doen. Ook is er een mogelijkheid de leverancier het dak te laten aanleggen. De subsidie geldt alleen voor het materiaal, niet voor de vervoers- en aanlegkosten. Helaas hebben we voor deze actie geen informatiebijeenkomst kunnen houden zoals we van plan waren, alle communicatie is via de Nieuwsbrief, de website en de plaatselijke krantjes gegaan.”

Waarom wil je ervoor zorgen dat meer mensen een groen dak nemen?

“In de eerste plaats natuurlijk omdat een sedumdak water buffert, zodat bij fikse regenbuien de riolering minder belast wordt. Daarnaast is een groen dak mooi, het is goed voor de insecten, het verbetert de atmosfeer en het isoleert de eronder gelegen ruimte, zodat deze ’s winters minder koud wordt en ’s zomers minder warm.”

Wat zou je iemand adviseren die ook met de buurt aan de slag wil?

“Zorg dat je iets van een informatieavond kunt organiseren, dan kun je mensen beter enthousiasmeren. En laat mensen vooral voorbeeld van groene daken zien en deel de ervaringen van mensen die al een groen dak hebben. Zoals Hans Smiesing uit Lopik heeft gedaan via de nieuwsbrief van Stichting Duurzaam Lopikerwaard.”

Tags:

Wil je meer weten? Neem dan contact op!

Profiel Pauline van Norden

Pauline van Norden

Projectleider klimaat - circulaire samenleving