RIVM berekent: schonere lucht kan levensverwachting verlengen

maart 16, 2022

RIVM berekent: schonere lucht kan levensverwachting verlengen

Nederlanders leven in 2030 gemiddeld 3,5 maand langer dan in 2016 – als alle voorgenomen maatregelen om de luchtkwaliteit in Nederland te verbeteren, ook daadwerkelijk uitgevoerd gaan worden. Dat blijkt uit een nieuwe gezondheidsindicator die het RIVM heeft ontwikkeld in het kader van het Schone Lucht Akkoord (SLA).

We leven allemaal korter door luchtvervuiling. Maar het omgekeerde geldt ook: we leven langer (en vooral gezond langer), wanneer de lucht minder vervuild is. Met de gezondheidsindicator die het RIVM heeft ontwikkeld, kan worden berekend wat de gezondheidswinst is van extra maatregelen. Met gezondheidswinst wordt bedoeld dat mensen langer, gezonder en met meer kwaliteit leven.

Interactieve kaarten

Het RIVM heeft aantal interactieve kaarten gemaakt met gezondheidsindicatoren, zoals de levensverwachting. Uit de kaarten blijkt onder andere dat we in 2016 gemiddeld 8 maanden korter leefden als gevolg van luchtvervuiling. In 2030 kan dat gedaald zijn naar 4,5 maand, mits alle voorgenomen en vergaande maatregelen uit het SLA dus ook daadwerkelijk worden uitgevoerd door Het Rijk, de provincie en de gemeenten.

Per woonadres heeft het RIVM uitgerekend wat het gezondheidseffect is van minder fijnstof (PM10) en stikstofdioxide (NO2). Dit kan op verschillende schaalniveaus in kaart gebracht worden: Nederland, gemeente, wijk en buurt. Meer informatie en de kaarten zijn te vinden op de website van het RIVM.

Het Schone Lucht Akkoord

In januari 2020 heeft de Rijksoverheid met een aantal gemeenten en provincies het Schone Lucht Akkoord (SLA) gesloten. In dit SLA is afgesproken extra maatregelen te nemen om de gezondheidsschade door luchtvervuiling verder te verminderen. In het akkoord werkt Nederland toe naar de advieswaarden van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor stikstofuitstoot en fijnstof, die veel verder gaan dan de Europese normen die gelden voor luchtkwaliteit. Recent heeft de WHO de advieswaarden aangescherpt. Het RIVM onderzoekt nog of deze aanscherping in Nederland haalbaar is. De provincie Utrecht en de gemeenten Amersfoort, Houten, Rhenen, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist hebben het SLA ondertekend.

Servicepunt Gezonde Mobiliteit

De luchtkwaliteit wordt alleen beter, als er vergaande maatregelen worden genomen. En dat maakt de noodzaak voor schone mobiliteit dus alleen maar groter. Want in onze steden en dorpen is verkeer en vervoer een van de grootste veroorzakers van luchtverontreiniging. Maar daar kunnen we zelf veel aan doen, bijvoorbeeld door meer te fietsen, minder auto te rijden, auto’s te delen en elektrisch te rijden. Wil je daar meer over weten? Op ons Servicepunt Gezonde Mobiliteit kun je terecht voor meer informatie. Voor zowel inwoners, maar ook voor gemeenten en werkgevers, hebben we informatie verzameld en op een rijtje gezet!

 

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science