

Zoeken
november 1, 2021
De wintertijd is weer ingegaan, de dagen worden korter en kouder. En tegelijkertijd is gas stukken duurder geworden. En dus is er een run op haardhout. Veel mensen kiezen voor de houtkachel of open haard als alternatief voor gas. Maar dat is niet zo duurzaam als je denkt. En zeker niet gezond. Daarom schreven wij een visie over houtstook.
Laten we het meteen maar zeggen: wij zijn geen voorstander van het stoken van hout. Het verbranden van hout veroorzaakt CO2-uitstoot en is slecht voor het klimaat. Hout is bovendien schaars in de wereld en ontstaat door langzame groei van bomen. Het is niet duurzaam om dit in korte tijd te verbranden. En het stoken van hout zorgt voor de uitstoot van ongezonde stoffen, zoals fijnstof en allerlei kankerverwekkende stoffen. En die ademen wij allemaal in, de stoker en de niet-stoker.
De fijnstof uitstoot van kachels is inmiddels groter dan die van het totale wegverkeer in Nederland. Daardoor neemt ook de weerstand in de samenleving toe. Steeds meer mensen ervaren overlast. En dat is begrijpelijk. Maar hoe kan het dan wel?
Onze visie in een paar hoofdpunten:
Benieuwd naar onze volledige visie? Die lees je hier!
De NMU is partner in de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht Regio Utrecht. In deze agenda werken de provincie, gemeenten en maatschappelijke partijen, zoals NMU, samen aan het schoner maken van de lucht in de provincie Utrecht. De Uitvoeringsagenda bevat onder andere maatregelen op het gebied van houtstook, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, landbouw en gevoelige bestemmingen. De NMU is, in de persoon van Sonja Sars als adjunct-directeur, ambassadeur voor het thema houtstook in de regionale agenda. Benieuwd wat er in de regio allemaal gebeurt? Dat lees je op de website van de provincie!
Tags: