Nieuwe NMU-visie op houtstook: beter van niet

november 1, 2021

Nieuwe NMU-visie op hout stoken: beter van niet

De wintertijd is weer ingegaan, de dagen worden korter en kouder. En tegelijkertijd is gas stukken duurder geworden. En dus is er een run op haardhout. Veel mensen kiezen voor de houtkachel of open haard als alternatief voor gas. Maar dat is niet zo duurzaam als je denkt. En zeker niet gezond. Daarom schreven wij een visie over houtstook.

elektrisch haarvuur Pxhere hout stoken houtstook
Een elektrisch haardvuur. Foto door The Original Flame from PxHere

Niet duurzaam, wel ongezond

Laten we het meteen maar zeggen: wij zijn geen voorstander van het stoken van hout. Het verbranden van hout veroorzaakt CO2-uitstoot en is slecht voor het klimaat. Hout is bovendien schaars in de wereld en ontstaat door langzame groei van bomen. Het is niet duurzaam om dit in korte tijd te verbranden. En het stoken van hout zorgt voor de uitstoot van ongezonde stoffen, zoals fijnstof en allerlei kankerverwekkende stoffen. En die ademen wij allemaal in, de stoker en de niet-stoker.

Toenemende overlast en weerstand

De fijnstof uitstoot van kachels is inmiddels groter dan die van het totale wegverkeer in Nederland. Daardoor neemt ook de weerstand in de samenleving toe. Steeds meer mensen ervaren overlast. En dat is begrijpelijk. Maar hoe kan het dan wel?

Onze visie: liever niet

Onze visie in een paar hoofdpunten:

  • Wij vinden structureel stoken (hoofdverwarming) of intensief stoken (meer dan 20 dagen per jaar) niet wenselijk. Af en toe recreatief de kachel of haard aan, dat begrijpen we, maar ontmoedigen we wel.
  • Wij vinden het belangrijk dat mensen begrijpen dat het stoken van hout niet duurzaam en niet gezond is en willen dat mensen daarover goed geïnformeerd worden.
  • Houtstook is voor een huishouden géén duurzame warmtebron ter vervanging van gas binnen de energietransitie.
  • Overheden kunnen veel meer maatregelen nemen om inwoners te informeren, stoken te ontmoedigen of regels op te stellen over het gebruik van haarden en houtkachels. Je kunt denken aan campagnes, sloopsubsidies, regels in Omgevingsplannen, het inzichtelijk maken van overlast en hinder of het initiëren van houtstookvrije wijken.
  • Ook inwoners kunnen maatregelen nemen. Stook het liefst zo min mogelijk hout en maak áltijd gebruik van duurzame warmtebronnen. En sowieso kan ‘goed stoken’ (droog hout, goede verbranding, alleen bij voldoende wind en goede luchtkwaliteit) al heel veel schelen.
  • Op termijn zou het stoken van hout wat ons betreft moeten stoppen.

Benieuwd naar onze volledige visie? Die lees je hier!

Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht Regio Utrecht

De NMU is partner in de Uitvoeringsagenda Gezonde Lucht Regio Utrecht. In deze agenda werken de provincie, gemeenten en maatschappelijke partijen, zoals NMU, samen aan het schoner maken van de lucht in de provincie Utrecht. De Uitvoeringsagenda bevat onder andere maatregelen op het gebied van houtstook, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van mobiliteit, landbouw en gevoelige bestemmingen. De NMU is, in de persoon van Sonja Sars als adjunct-directeur, ambassadeur voor het thema houtstook in de regionale agenda. Benieuwd wat er in de regio allemaal gebeurt? Dat lees je op de website van de provincie!

 

Tags:
Profiel Jeannine van Bree

Jeannine van Bree

Projectleider gezonde leefomgeving – citizen science